Autor Wątek: Xenon  (Przeczytany 26169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RafaÂł

• Gość
Xenon
« dnia: 14 Grudnia 2004, 17:03:49 »
Wynalazłem taką aukcje na allegro  z xenonami. Powiedzicie co myślicie woogóle o xenonach i o przerabianiu ich z normalnych reflektorów.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=36771567

Offline Janooop

• Toyot Chodzacy
Xenon
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2004, 13:18:59 »
W przypadku XEnonu obowiązkiem jest spryskiwacz reflektorów i poziomowanie śwaiteł niestety jest to podobno gdzieś zapisane w prawie ale może to tylko plotka :(
Janooop vel. Quinnolite to powiedział

Darus

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2004, 00:03:00 »
No juz ten temat byl tyle razy walkowany itd... z tymi spryskiwaczami i poziomowaniem sie swiatel...ehh

Powiedzmy ze:
- spryskiwacze powinny byc (poniewaz brudne reflektory - zalamuja swiatlo i mog oslepiac)
- przy regulacji swiatel - jesli robiles modyfikacje na Xenony to chociaz podlacz je pod zwykla regulacje zebys mogl jest sobie ustawiac np. po 1-2osoby jak jezdzis autem - a jak wsiadzie 4 - to wtedy przekracasz pokretlem i je obnizasz.

RafaÂł

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2004, 09:53:45 »
Chodzi mi dokładanie o te xenony z allegro, co musiałbym zrobić aby je zainstalować w swojej camry? Czy trzeba polerować reflektor itd..

Karol

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2004, 17:44:45 »
to bedzie problem, jak chcesz miec poprostu xenony, to znajdz takie na h4, a nie d2s i wtedy wkladasz jak normalna zarowke, w miejsce zarowki, a to to naciaganie, bo malo kto sobie sam to przerobi na H4 czy inna...
Taki komplet przerobiony juz na H4 kosztuje okolo 1000  na allegro, ale tylko wkladasz i masz a nie jakies zabawy, nie sadze zebys sam ustawil ogniskową czy jakkolwiek sie to nazywa, a jak wlozysz za gleboko albo za plytko, to nie bedzie swiecic.

Pozdrawiam.

RafaÂł

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudnia 2004, 18:21:58 »
A trzeba wtedy polerować lampe na gładko?

RafaÂł

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudnia 2004, 14:53:22 »
Czym sięróżnią te żarówki xnononowe Barwa światła 4500K, 6000K, 8000K i 10000K
Która barwa światła jest najbardziej niebieska a która biała?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Xenon
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2005, 21:57:23 »
Im wieksza liczba temperaturowa tym swiatlo przechodzi stopniowo w kierunku błękitu.Najlepiej wybierac żaroweczki ze sredniego przedzialu.Tez mam zamiar zamontowac xenonki.

RafaÂł

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2005, 09:16:37 »
Znalazłem zamienniki za 600zł. Koleś mówił że nic nie trzba polerować. Wkładasz podłączasz i jeździsz :)

Darus

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2005, 15:15:30 »
Co szkla... jesli masz reflektory nie gladkie.. to nie zakladaj Xenonow - bo odrazu policja sie przyczepi. Jesli masz natomiast gladkie to wiekszych problemow nie ma.

RafaÂł

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2005, 15:27:32 »
Ale w niektórych samochodach xenony były bez gładkich szkieł np. volvo V70.
Z drugiej stronie nie sądze źeby policjanici byli tak błyskotliwi żeby rozpoznać xenon, no chyba, że ktoś by im dał tymi światłami mocno po oczach.

Darus

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2005, 16:44:32 »
Rafał, nie trzeba bys blyskotliwym zeby rozpoznac xenony. Wystarczy podejsc i zobaczyc jak z bliska żarnik daje po oczach.
Tak w nie ktorych modelach szkla nie byly gladkie ale wtedy takze nie bylo na nich napisu np. H4. Znajomu zabrali tak z Land Cruisera dowod bo wlozyl xenony i na szkle napis H4, co jak widac bylo zarowka wcale nie byla H4 tylko xenonowa.
Znajomy z Fabii znow musial zalozyc zaslonki na zarowki bo tak dawaly mocno ze oslepialy wszystkich. Ja w ave znow obnizylem (skrocilem dlugosc snopu swiatla po to aby nie oslepac a tym bardziej wieczorem nie prowokowac niebieskich.

RafaÂł

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2005, 18:06:30 »
Najgorsze jest to, że nikt jeszcze nie zmieniał na H4 w camry i nie wiem jak u mnie sięto będzie sprawowało, juz pomijając policje, ale oślepiać bym nie chciał nikogo

Darus

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2005, 21:48:35 »
Ryzyk kwizyk  :|

RafaÂł

• Gość
Xenon
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2005, 22:07:01 »
Cytat: Darus
Znajomy z Fabii znow musial zalozyc zaslonki na zarowki bo tak dawaly mocno ze oslepialy wszystkich. Ja w ave znow obnizylem (skrocilem dlugosc snopu swiatla po to aby nie oslepac a tym bardziej wieczorem nie prowokowac niebieskich.

Zasłoniki co to woogóle jest? Skróciłeś długość światła tzn.?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl