Witam,
Chcialbym Was podpytac o akumulator jaki mam (powinienem miec) w moim aucie. Jest to bardzo maly akumulator o wymiarach podstawy ok 12 na 19 cm. Zgodnie z tym co jest napisane i co mi powiedzieli w tutejszym ASO powinienem miec aku 45 Ah. 45Ah to najmniejszy aku jakie maja do w sprzedazy w serwisie Toyoty. Zamowilem wiec taka cegle ale sie okazalo ze jest za duza i podlaczenia sa inne. W moim aucie podlaczenia to piny o bardzo malej srednicy. W aku ktory przyszedl piny byly wiekszej srenicy.
Pojezdzilem za tym akumulatorem po sklepach (widzialem polskie z Piastowa

) i okazalo sie ze w takich wymiarach moge znalezc co najwyzej aku o pojemnosci 35 Ah.
Czy jest mozliwe zatem ze do mojego auta (silnik o poj 1,83) wchodzi taki maly akumulator??
Czy jest mozliwe ze mam 45 Ah jednak aumulator jest wykonany "inna technologia" stad pojemnosc 45 przy tkich wymiarach?
Niestety w tutejszym ASO nie byli mi w stanie powiedziec na 100% jaki akumulator powinien isc do tego modelu Toyoty.
Szukalem w necie ale nigdzie nie natrafilem na informacje odnosnie poj. akumulatora. Czy jest mozliwosc sprawdzenia jakie akumulatory byly montowane do Toyoty Corony z silnikiem 4S-FE?
Z gory dziekuje za pomoc.
PS Aku. trzyma jak sie jezdzi ale jak auto postoi z tydzien to mam maly problem z zapaleniem.