Autor Wątek: Przedmuch uszczelki między tłumikami.  (Przeczytany 3859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Przedmuch uszczelki między tłumikami.
« dnia: 24 Czerwca 2009, 21:31:03 »
Witam.
Chciałem się dowiedzieć czy przedmuch uszczelki na łączeniu tłumików może spowodować np:
-podwyższenie się obrotów na Pb
-samoistne zdychanie silnika na wolnych obrotach na LPG
-Mulenie się silnika przy wchodzeniu na wyższe obroty
Czy ewentualnie męczyć się ze śrubami i wymienić Tą uszczelkę czy można zaspawać na stałe?
Pozdro

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Przedmuch uszczelki między tłumikami.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2009, 08:59:47 »
Na pewno powoduje pogorszenie osiagów, ja za wymiane tego cuda zaplacilem 20 zl, wiec samemu meczyc sie nie warto. Spawanie na sztywno wydechu nie jest dobrym pomyslem
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2009, 13:04:43 »
Ale gdzie konkretnie masz ten przedmuch ? Dwururka-kat czy kat-końcowy ?
W pierwszym przypadku może dawać dziwne objawy, bo to jest jeszcze przed sondą.
Spawanie na sztywno wybij sobie z głowy. Jak będziesz miał jakąś robotę, do której trzeba będzie zrzucić część wydechu żeby się do czegoś dostać, to sam sobie łeb rozwalisz o pierwszą lepszą twardą ścianę :grin:
Ze śrubami nie ma się co bawić. Boschka i urżnąć. Z nakrętek już niewiele zostało, a i łeb śruby też pewnie dawno przestał przypominać sześciokąt ;)
Kup w to miejsce śruby o powyższonej twardości nierdzewki albo przynajmniej czernione, nakrętki też i posmaruj przed montażem gwinty jakimś smarem wysokotemperaturowym z molibdenem czy coś w tym stylu. Jak na razie u mnie chyba ze 2 lata takie siedzą i nie mam problemów z odkręcaniem.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2009, 16:36:30 »
Perzan, znajomy jak robił wydech, to śruby z SS wstawił. Efekt taki, że po 3 latach zero problemu z odkręceniem... no może tyle tylko, że spoooro utlenionej stali w okolic gwintu się posypało.... Fajna sprawa i polecam każdemu!
Widziałem też wydech custom made z nierdzewki skręcony na zwykłe śruby ocynkowane <diabel> Pomysł ktoś miał "genialny"...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2009, 17:19:34 »
Przedmuch mam za katalizatorem(? na długości fotela kierowcy).Wygląda to tak jak by od korozji śrub lekko się poluzowały nakrętki i jest lekka szczelina.Wkurza mnie to bo Carina mruczy jak Tuning Golf z Allegro  :|
Koszty są minimalne więc dam zarobić innym. Wczoraj jechałem rano do pracy i się tak zrobiło.Wiedziałem o co chodzi ale jak z niej wracałem silnik mi zgasł na LPG z 3 razy na wolnych a na Pb mam 1100 obr.
Pytam się o możliwe wystąpienie takich usterek jak podwyższenie się obrotów na Pb
,samoistne zdychanie silnika na wolnych obrotach czy mulenie się silnika przy wchodzeniu na wyższe obroty tak jak do 1500 była by jakaś blokada a później startuję ponieważ mam drobny problem z przepustnicą i nie wiem czy to ona znowu daje du*y czy to przez ten wydech.Uff rozpisałem się trochę  :laugh:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2009, 18:08:07 »
Zmartwię Cię, te sprawy silnikowe to na pewno nie od wydechu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2009, 17:51:33 »
Carinka znowu cichutka nawet bardziej niż wcześniej  <taniec> .Śruby ,które były na łączeniu po stuknięciu młotkiem rozsypały się razem z całym kołnierzem. Gość powiedział ,że mam lekko przegięty tłumik po uderzeniu i to spowodowało przedmuch.Faktycznie ostatnio przywaliłem w próg zwalniający.Tym razem nie miałeś racji Perzanie a może to tylko zbieg okoliczności.Obroty wróciły do normy a silnik nabrał mocy  :grin:
Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl