Autor Wątek: Ile jest paliwa na każdej z kresek wskaźnika?(F)  (Przeczytany 16117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Ile jest paliwa na każdej z kresek wskaźnika?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lipca 2009, 11:30:25 »
Tak czytam i ja chyba trafiłem na bardzo dobrze "skręcony" czujnik  <diabel> U mnie 3 ostatnie ćwiartki opadają w jednakowym tempie. Najszybciej w dół idzie pierwsza... jest to różnica przejechania jakiś 50 km "normalnej jazdy miejskiej" względem pozostałych ćwiartek. Po osiągnięciu przez wskazówkę poziomu spoczynku (tj. poniżej minimum) można w trasie pokonać jakieś 50-60 km zanim zacznie szarpać... przy założeniu 2000-2200 rpm na 5 biegu.

Co do stacji, to jak wracałem z gór stołowych to się nieco na stacji zdziwiłem. 1/4 baku pozostała więc powinno wejść około 41 litrów... a ja leje i leje... Po dokonaniu pomiaru, spalanie wyszło mi w trasie prawie takie, jak po mieście  <zalamka> Jestem przekonany, że licznik dystrybutora oszukiwał. Gdybym lał na pusty bak, to mógłbym się wykłócać (bo bym zalał więcej, niż wynosi jego pojemność) a tak to nie miało to sensu... Co za ****
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2009, 11:32:22 wysłana przez Dagon »

Offline FUTURISTA

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: T27 2ZR-FAE
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipca 2009, 20:56:11 »
1/4 baku pozostała więc powinno wejść około 41 litrów

Możesz napisać jak to wyliczyłeś?:) U mnie 1/4 baku to mniej więcej 15 litrów, a bak mam o pojemności mniej więcej 60 litrów.

Wskaźnik jest tylko wskaźnikiem (orientacyjnym), a nie miernikiem, zaś baki w samochodach to nie zbiorniki pomiarowe o konkretnej pojemności.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2009, 20:58:16 wysłana przez FUTURISTA »

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lipca 2009, 22:02:04 »
Witam . Do pierwszej krechy w baku zostaje 7,5 litra czyli ok 80-100 km do zasania powietrza . Reasumując to na rezerwie 60-80 km . W zależności od silnika ( 1,6 lb, 1,6 , 1,8 lb , 1,8 bez Lb jeśli taki był i 2,0 ) . Ja Na full baku z silnikiem 1,6 Lb robiłem 800 km do rezerwy . Pozdro .

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lipca 2009, 00:17:24 »
Futurista... bardzo prosto. Zazwyczaj, gdy wskazówka opadnie na równo z minimum skali, to przy tankowaniu wlewam około 55 litrów. Skoro tyle wlewam a w moim wypadku ów orientacyjny miernik pokazuje 3 ostatnie ćwiartki "po równo" (pierwsza ćwiartka opada nieco szybciej) to można dla uproszczenia w obliczeniach przyjąć, że ćwiartki są równe. Skoro w baku miałem 1 cwiartkę to musiałem "zalać 3 ćwiartki". 55 litrów podzielone przez 4 to 13,75. Tyle w przybliżeniu w moim wypadku ma każda ćwiartka. 3 ćwiarki to zatem 41,25 litra.... Żadna trudna matematyka to nie jest.....
I uprzedzając ewentualne "halo" to ja nigdzie nie napisałem, że tak jest dokładnie i tyle dokładnie być powinno. To są obliczenia mocno orientacyjne a poznawszy zachowanie się wskaźnika paliwa w moim aucie (miałem na to kilka ładnych lat w końcu) mogę akurat sobie na takie "obliczenia na oko" pozwolić.
Od dokładnych wyliczeń mam SpritMonitor (do wglądu po kliknięciu w wynik spalanie z mojego podpisu). Na tej podstawie też wiem, że spalanie wyszło mi kosmiczne jak na spokojne pokonanie trasy (też miałem kilka lat na poznanie tego, ile auto w jakich warunkach i przy jakiej "nodze" mi pali). Tak więc wybacz, ale pisząc "Wskaźnik jest tylko wskaźnikiem (orientacyjnym), a nie miernikiem" żadnej ameryki nie odkryłeś i nikt tutaj nie twierdził wcześniej, jakoby miało być inaczej.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2009, 00:20:03 wysłana przez Dagon »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl