Autor Wątek: Wyniki testów sondy Lambda przez złącze diagnostyczne  (Przeczytany 6174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
Wyniki testów sondy Lambda przez złącze diagnostyczne
« dnia: 02 Lipca 2009, 12:48:23 »
Witam,

jako że podniosło mi się średnie spalanie o ponad 2 litry, zacząłem szukać przyczyny (9,5l na prawie 12l LPG).

Jedyny kod jaki da się wymigać to 21 - czyli brak sygnału sondy lambda.
Przetestowałem dodatkowo sondę przez złącze diagnostyczne (o ile pamiętam wtyki Ox + T1) - wyniki są kompletnie inne dla benzyny i dla LPG.
- dla LPG wydaje się być OK, tj. falowanie napięcia w przedziale 0,15-0,85 V,
- dla benzyny napięcie jest prawie stałe - przy silniku lekko ciepłym trochę powyżej 2V, przy całkiem nagrzanym ok. 0,28V.

Teraz moje pytanie:
- czy różnica wynikać może z tego, że na złączu diagnostycznym, kiedy silnik jest na benzynie widać rzeczywiste odczyty a na LPG to wyniki np. z emulatora? Może przychodzą Wam do głowy jakieś inne przyczyny? Zanim wydam parę stów na nową sondę, wolę wiedzieć, że warto, albo zacząć szukać błędów w innym miejscu...

Silnik 4A-FE, E9, 1991, 220 tys km
Instalacja II generacji tomasetto, (od 4 lat, przebieg 41 tys. km)

za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję :)
m.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Wyniki testów sondy Lambda przez złącze diagnostyczne
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2009, 13:00:34 »
Witam,

- dla benzyny napięcie jest prawie stałe - przy silniku lekko ciepłym trochę powyżej 2V, przy całkiem nagrzanym ok. 0,28V.

Rozumiem że tu opisujesz napięcie sondy Lambda?
Prawidłowy zakres sondy to:
od 0,97 do 1,04
A to reszta parametrów.

CO - 0,5
HC - do 100 ppm
NO - 0-30 ppm
CO2 - 14,5-16%
O2 - 0-0,2%

Porównaj je i daj znać co Ci wychodzi.
Pozdrawiam
Obi

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2009, 13:20:00 »
Tak, podaję napięcie sondy jakie uzyskałem po wpięciu się voltomierzem w złącze diagnostyczne.
Jak sądzisz dlaczego są kompletnie inne odczyty po przełączeniu z PB na LPG?
Jeśli chodzi o analizę spalin, to od ręki we własnym zakresie nie dam rady, czyli chwilę to potrwa...
dzięki, m
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2009, 13:30:31 »
Zachęcam do zapoznania się z literaturą nt. sondy np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_lambda
Tam w bardzo prosty sposób wyjaśniona jest zasada działania.
P.S. Różne odczyty spowodowane są jakością paliwa oraz innym dawkowaniem mieszanki paliwa z powietrzem (to jest moje zdanie)
Pozdrawiam
Obi

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipca 2009, 12:55:02 »
Sterownik LPG jest szeregowo wpięty z sygnałowym od sondy lambda. Jeśli przełączysz na LPG, to do ECU sterownik podaję swój przebieg aby ECU nie czepiał się. Masz wersję LB czy zwykłą? Bo jeśli masz na PB odczyty ok 2V, to by sugerowało, że masz czujnik ubogiej mieszanki. Tyle, że w takim przypadku, zakres napięć, to 0-5V (czy 1-5). Sprawdź symbol sondy czy się zgadza z oryginałem.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2009, 12:07:42 »
Witam po weekendzie

wyniki analizy spalin:
PB jałowy    CO 0,03   HC 80
PB 2500 rpm     CO 5,0   HC 240
LPG jałowy    CO 0,05   HC 300 (--> 700)
LPG 2500 rpm     CO 3,5   HC 400
O2 w zakresie   0,8-1,2
...czyli normy wyraźnie przekroczone.

Przy samej sondzie nieźle kiedyś gazownicy pomajstrowali - w dwa z czterech kabli sondy wlutowane są dodatkowo inne przewody - zapewne do jednostki sterującej LPG (przy okazji oglądania jeden z nich wyleciał...). Myślicie, że tego typu "wpinanie" się w sondę to przy instalacji LPG standard?

m.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2009, 13:02:17 »
...no a jak? Sprawdź czy masz odpowiedni model sondy do swojego auta, dodatkowo w ustawieniach w oprogramowaniu od LPG musi być wybrany odpowiedni model sondy (napięcie na jakie pracuje). Zlutować porządnie, dać koszulki termokurczliwe. Ale najlepiej to sobie jedź do sprawdzonego gaziarza, bo samemu to sobie można jeszcze większego bałaganu narobić, jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy i praktyki.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl