Mam dokładnie taki sam silnik i zamontowałem gaz - kilka dni temu. Moje kalkulacje są takie -
1) instalacja sekwencyjna - koszt od 3,5 tys - 4 tys, - tańszej nie wkładaj - koszt zwrotu - to ok 50 kkm (uwzględnic trzeba koszty przeglądów), pobór ok 1-1,5 l benzyny na każde 100 km - szczególnie w zimie, itp)
2) instalacja II generacji - koszt 1,5 tys. lub z pełnym bezpieczństwem 2-2,4 tys z metalowym kolektorem - zwraca siępo 30 kkm, ale straty mocy będą zauważalne, nawet na benzynie, lub będzie więcej żłopał.
- Mój kolega już jeździ z IV gen w takim silniku już rok - jest zachwycony instalką Mistral Autronic (3 tys PLN gdzieś w Radomiu) - tu sterowanie gazem jest oparte na czasie otwarcia wtrysku benzynowego ! - więc powinno odzwierciedlać VVT-i (zmienne fazy wtrysku)
- Ja zdecydowałem sie na pierwszy polski sekwencyjny wtrysk gazu (urządzenie nazywa sięEureka 4 produkowany w Gdyni 3,4 tys PLN) - jest sterowane tradycyjnie - sekwencją benzyny - podobnie jak BRC i inne instalki - pierwsze wraażenia - na razie ok , w pon robie trase więc coś wiecej powiem o spalaniu i jeździe) pożyjemy zobaczymy.
3) zanim założysz sprawdź silnik (obwody, kable, zapłon itp)
4) zanim sie zdecydujesz posłuchaj opinii o warsztacie i o danej instalacji w innych autach - rodzaj instalki nie ma aż takiego znaczenia jak jakość montażu !
5) wtrysi gazowe do tego silnika muszą być nieco większe (nie na silnik 1,4 a np 1,8 czy 2 l) ponieważ wyżyłowana moc silnika sprawia, że mają one większy wydatek więc będą pracowały pełna para i szybciej sięzużyją, lub po prostu auto nie pojedzie - mój w ogóle nie ruszył na tych wtryskach wie od razu założyli mi większe) (ciekawe jak spalanie - he he).
To długi epos, ale musisz to sobie dobrze przekalkulować ja robie rocznie ok 40 kkm, ty hyba mnie widząc po przebiegu - więprzemyśl sprawe - ten silnik nie pali dużo benzyny.
Pozdro i powodzenia.