Autor Wątek: corolla 1.4 vvti 2000 rok  (Przeczytany 10484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arooo

• Gość
corolla 1.4 vvti 2000 rok
« dnia: 17 Grudnia 2004, 16:35:45 »
Witam wszystkich !!!

corolla 1.4 vvti 2000 rok 97 KM (plastikowy kolektor, zmiene fazy) 80000 przebieg

Pomóżcie !!! O gazie sporo siępisze ale mimo wszystko brakuje mi informacji o tym konkretnym silniku. Napiszcie jakie są Wasze doświadczenia ? Jakie macie instalacje ?
Musze sięw końcu zdecydować jaką mam założyć tańszą IV czy droższą i jakiej firmy i co w jej skład ma wchodzić !!!!!!!!!
Będe wdzięczny za wszystkie wypowiedzi

pozdrawiam

arooo

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2004, 11:26:42 »
Mam dokładnie taki sam silnik i zamontowałem gaz - kilka dni temu. Moje kalkulacje są takie -
1) instalacja sekwencyjna - koszt od 3,5 tys - 4 tys, - tańszej nie wkładaj - koszt zwrotu -   to ok 50 kkm (uwzględnic trzeba koszty przeglądów), pobór ok 1-1,5 l benzyny na każde 100 km - szczególnie w zimie, itp)
2) instalacja II generacji - koszt 1,5 tys. lub z pełnym bezpieczństwem 2-2,4 tys z metalowym kolektorem - zwraca siępo 30 kkm, ale straty mocy będą zauważalne, nawet na benzynie, lub będzie więcej żłopał.

- Mój kolega już jeździ z IV gen w takim silniku już rok - jest zachwycony instalką Mistral Autronic (3 tys PLN gdzieś w Radomiu) -  tu sterowanie gazem jest oparte na czasie otwarcia wtrysku benzynowego ! - więc powinno odzwierciedlać VVT-i (zmienne fazy wtrysku)
 - Ja zdecydowałem sie na pierwszy polski sekwencyjny wtrysk gazu (urządzenie nazywa sięEureka 4 produkowany w Gdyni 3,4 tys PLN) - jest sterowane tradycyjnie - sekwencją benzyny - podobnie jak BRC i inne instalki - pierwsze wraażenia - na razie ok , w pon robie trase więc coś wiecej powiem o spalaniu i jeździe) pożyjemy zobaczymy.
3) zanim założysz sprawdź silnik (obwody, kable, zapłon itp)
4) zanim sie zdecydujesz posłuchaj opinii o warsztacie i o danej instalacji w innych autach - rodzaj instalki nie ma aż takiego znaczenia jak jakość montażu !
5) wtrysi gazowe do tego silnika muszą być nieco większe (nie na silnik 1,4 a np 1,8 czy 2 l) ponieważ wyżyłowana moc silnika sprawia, że mają one większy wydatek więc będą pracowały pełna para i szybciej sięzużyją, lub po prostu auto nie pojedzie - mój w ogóle nie ruszył na tych wtryskach wie od razu założyli mi większe) (ciekawe jak spalanie  - he he).
To długi epos, ale musisz to sobie dobrze przekalkulować ja robie rocznie ok 40 kkm, ty hyba mnie widząc po przebiegu - więprzemyśl sprawe - ten silnik nie pali dużo benzyny.
Pozdro i powodzenia.

arooo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2004, 09:10:46 »
Witam serdecznie !

Dzięki za odpowiedz i cenne rady. Ja robie min. 20000 km. a może zrobie 30000. A auto ma tak mało przejechane bo dopiero kupiłem. W mieście benzyny przy naprawde spokojnej jeżdzie pali mi 8.3 litra. Zastanawiam sie nad instalacjami iV generacji BRC sequent 24, Landi Renzo i inne. Ceny to 3,9 - 4,5. Wdzięczny będe za twoja opinie z trasy o której wcześniej wspominałeś.

pozdrawiam

arooo

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2004, 14:37:07 »
Cytat: arooo

Zastanawiam sie nad instalacjami iV generacji BRC sequent 24, Landi Renzo i inne.

Mój znajomy ma BRC w Hondzie Akord 2l - , kolega zaś Landi w Skodzie Octavii 1,6 l obaj bardzo zadowoleni z IV generacji, ceny - chyba tak jak pisałeś- obaj zakładali w Tarnowie.
Wyjazd przełożyłem na srodę, na razie tłuke po mieście - jak wyjeżdżęzbiornik to napiszę.
Pozdrawiam.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2004, 17:06:11 »
Cytuj (zaznaczone)
więc powinno odzwierciedlać VVT-i (zmienne fazy wtrysku)
cos nie tak tutaj jest...

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2004, 19:18:52 »
Cytat: serwisSJ
Cytuj (zaznaczone)
więc powinno odzwierciedlać VVT-i (zmienne fazy wtrysku)
cos nie tak tutaj jest...

Oupss, rzeczywiście - źle sięwyraziłem.
chodziło mi o to, że Mistral jest sterowany sygnałem z wtryskiwaczy benzynowych, bazuje więc na kompie głównym, w innych instalkach komputer benzynowy i gazowy pracują jakby bardziej niezależnie, co akurat nie ma chyba związku z wtryskiem i jego fazami.
Jest to instalka, która zdaniem moich znajomych sprawdza sięjuż w 2 znanych mi autach z tym silnikiem z ponad roczną eksploatacją.

arooo

• Gość
BRC Sequent 24
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2004, 08:52:14 »
Dziękujęza wszystkie rady i doświadczenia. Wychodzi na to, że nie jest tak żle z tą IV generacją w vvti. Ja coraz bardziej skłaniam siędo BRC sequent 24 jest to okrojona wersja BRC sequent. Tańsza kosztuje 3,5 a droższa 4,7. Róznica jest we wtryskach w tańszej włoskie w droższej japońskie. Jak mi próbowano wytłumaczyc w droższej jest wiecej elementów do samej instalacji a tańsza bazuje na urządzeniach oryginalnych auta. Cholera wie o co dokładnie chodzi. Może ktoś ma doświadczenia z sequent 24 ?

Dzięki, pozdrawiam

arooo

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2004, 17:07:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Cholera wie o co dokładnie chodzi

Wiadomo - zawsze jeśli nie wiadomo - chodzi o - pieniądze. Podejrzewam, że są elementy droższe i tańsze do tej instalacji. Jeśli wersja okrojona tej instalki sięsprawdzi - daj znać, bo cena BRC jaki mi proponowano 4,5 tys mnie odstraszyła.
Zresztą - ważne, że decydujesz sięna IV generację, ale z tego co wiem, to te silniki całkiem nieźle też chodzą na II-giej generacji - tu jednak radziłbym wymienić kolektor na metalowy (bezpieczniej).
Powodzenia

arooo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia 2004, 09:57:51 »
Ja jeśli będe zakładał gaz to w 2005 roku, chce poczekać na nowe ceny paliw. Ciekaw jestem co z nimi będzie. Dzisiaj w radio słyszałem, że bęzyna podskoczy o kilkanaście groszy ok. 0,15 a ON o ok. 0,10 PLN. Nic nie mówili o gazie. W kilku firmach mi proponuja ten tańszy sequent 24 za 3,4 - 3,5 tys. W jednej firmie mówli ,że dodatkowo za 500 PLN mogęzałożyć dodatkowe smarowanie (lubryfikacja czy jakoś tak) zaworów chyba - ale nie mam pojęcia zupełnie z czym to sięje. Nie mogęznaleśc nigdzie na ten temat informacji. Pozdrawiam i życze Wesołych, Zdrowych i Spokojnych Świat

arooo

• Gość
II generacja do vvti??
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudnia 2004, 13:32:32 »
Witam

No właśnie do tej pory wogóle nie brałem pod uwagęII generacji do tego silnika. Wczoraj spotkałem sięz moim dobrym kolegą, który serwisował mi poprzednie i jest mechanikiem w toyocie. Powiedział mi, że nie ma sensu inwestować w IV generacjęjak nie ma sięzbytku kasy. Powiedział, ze spokojnie można zamontować instalacjęza 1800 PLN bez wymiany kolektora na metalowy. Trzba tylko zamontować czujnik temperatury który będzie przełączał na gaz po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Do wystrzału ponoć może dojść tylko np. w przypadku braku płynu chłodzącego (czego nie przewiduje) bądz np. odpalanie zimnego silnika (zaszroniony, wilgoć) na gazie. Po tym wszystkim zastanawiam sięnad II generacją. Do tego człowieka mam zaufanie, nigdy sięna nim nie zawiodłem a poza tym ma doświadczenie z tymi silnikami również na gazie.

Pozdrawiam

arooo

p_flori

• Gość
Re: II generacja do vvti??
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2004, 01:12:38 »
Sorry, bo to poruszamy też w osobnym temacie, ale:
Do wystrzału ponoć może dojść tylko np. w przypadku braku płynu chłodzącego (czego nie przewiduje) bądz np. odpalanie zimnego silnika (zaszroniony, wilgoć) na gazie.

czy aby tylko? Do nagromadzenia gazu w kolektorze dolotowym dojdzie moim zdaniem w sytuacji kiedy np. silnik niespodziewanie zgaśnie. A są takie sytuacje - awaria zapłonu, czy nagły jego zanik (antynapad?). A rozregulowana instalka? - tu przecież mnóstwo postów na temat regulacji i innych problemów. Jak wszystko dobrze działa - ok. Przecież ludziska jeżdżą z II gen z plastikowymi kolektorami. Ale gdyby mi rozleciał sie takowy na trzaskającym mrozie o 1 w nocy, w szczerym polu, 300 km od domu? Po prostu  -cena II gen. za ryzyko.

arooo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Stycznia 2005, 13:29:51 »
Już sie zdecydowałem . Zakładma BRC Sequent 24 z butlą w koło za 3400 PLN + pokrowiec. Ale zdecydowałem sięna jedno to mi znowu dali problem do rozwikłania. Już mówie o co chodzi !

Chodzi o lubryfikacje ! Koszt to dodatkowo 500 PLN. Mówią , że do tego silnika jest to prawie niezbędne bo szybko wypalają sie przede wszystkim gniazda zaworowe. Tzn. tak mówią fachowcy z Czakrama!

Koszt użytkowania to jedna wielka niewiadoma ! Jedni mówią że 1 litr płynu na 1000 a inni że na 30000 .

Może ma ktoś doświadczenia z tym rozwiązaniem

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2005, 17:11:31 »
Już sie zdecydowałem . Zakładma BRC Sequent 24 z butlą w koło za 3400 PLN + pokrowiec. Ale zdecydowałem sięna jedno to mi znowu dali problem do rozwikłania. Już mówie o co chodzi !

Chodzi o lubryfikacje ! Koszt to dodatkowo 500 PLN. Mówią , że do tego silnika jest to prawie niezbędne bo szybko wypalają sie przede wszystkim gniazda zaworowe. Tzn. tak mówią fachowcy z Czakrama!

Koszt użytkowania to jedna wielka niewiadoma ! Jedni mówią że 1 litr płynu na 1000 a inni że na 30000 .

Może ma ktoś doświadczenia z tym rozwiązaniem

napewno chcesz BRC??
lepsze dla twoich nerwów itp. bedzie np. Landi Renzo, choc BRC sequent też nie ejst najgorszy, aczkolwiek średni, ale wszystko zależy od montażu

arooo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2005, 08:37:51 »
No właśnie tak jak napisałeś wiele zalerzy od montazu !!!! Bede instalował u Czakrama który jest koncesjonerem BRC ! Wiec mam nadzieje że założą to solidnie ! Kumpel tam zakładał - przejechał 20 000 i jest zadowolony. A poza tym ta BRC sequent 24 nie jest droga - potargowałem sie i mam ją za 3,4 z butląw koło.

pafflech

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2005, 23:07:36 »
Poczytalem troche waszych rozwazan bo tez szukam wlasciwej instalki do RAV4 98 r i mysle ze cos lepszego oferuja u Roczniaka, pytalem ostatnio o sekwencyjny z pelna elektronika do komputera denso toyoty i mi powiedzieli za brc 3000 a lepszy 3500 to byl tej lendi.

Czakram zawsze wiecej darl kasy.
Napisz jezeli masz inne doswiadczenia

Pozdrawiam
 :lol:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl