Autor Wątek: Carina ABS się świeci - nietypowa usterka  (Przeczytany 10869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Carina ABS się świeci - nietypowa usterka
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpnia 2009, 20:23:51 »
Lewy przedni czujnik podziękował za współpracę - kabel w porządku, przerwa w obwodzie.

Szykuję się na podmiankę z bosha. Stary wymontowałem. Nie dało się niestety wyciągnąć go w całości. Mam jednocześnie kilka uwag które mogą się komuś przydać.

Śruby wiadomo - WD40 i poszły, o dziwo pomimo 17lat nadkole nie jest strasznie zmasakrowane, co prawda po osłonie tarczy hamulcowej zostały tylko wspomnienia (z miejsca chciałbym podziękować drogowcom za sól na drogach), ale śruba od czujnika wykręciła się bez problemu. Trochę smaru penetrującego miało poluzować czujnik. Niestety plastik z jakiego jej zrobiony stanowił już strukturalną całość z piastą i po kolejnym delikatnym pociągnięciu zostałem z kawałkiem plastiku z napisem DENSO w rękach  :| Przeszło godzinę wydłubywałem resztki czujnika z dziury. Jednak wydaje mi się że czujnik dałoby się wymontować w całości. Mianowicie jest to niego dostęp od strony przegubu - po zewnętrznej stronie piasty. Może gdyby delikatnie popychać go od tej właśnie strony, dałby się wyciągnąć w całości (a wtedy są szansę na naprawę!).

Przyczyną usterki czujnika była woda z solą która wlazła pomiędzy plastik a piastę. Przeżarła czujnik w miejscu gdzie kończy się plastik mocujący i zaczyna cewka. Przy montażu nowego planuję napchać w te okolice silikonu. Wydaje mi się że dobrze zabezpieczone okolice tego czujnika gwarantują jego wieczną pracę.

W trakcie zabaw widziałem nowy czujnik do Avensisa - dam sobie łep odciąć że po 17 latach jazdy po kablu śladu nawet nie zostanie... W Carinie kabel jest w grubym niezniszczalnym gumowym wężu, a następnie w metalowej rurce. W Ave jest dwa razy cieńszy i sprawia wrażenie lichego. Jeden celny kamyk i po zabawie...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Sierpnia 2009, 21:47:48 »
Jeśli możesz to zrób kilka fotek przy wymianie czujnika.Fajnie by było mieć taki fotograficzny opis w dziale ,,Zrób to sam"  :-)
Pozdrawiam

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Sierpnia 2009, 22:52:24 »
Wymodziłem coś takiego:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=22479.0

Generalnie czujnik działa i ma się dobrze póki co :)

Z miejsca chciałbym podziekować Kryspinowi za błyskawiczne przysłanie czujnika i dobre rady.

Przy okazji udowodniłem że części ABSu Bosh i Denso mogą działać razem w jednym aucie ;) a naprawa tego ustrojstwa zamknęła się lekko w 200zł wliczając całą puszkę spraju na rdzę i smaru silikonowego (będzie na uszczelki).

Dzięki wszystkim za pomoc!

Offline upajaka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Czerwca 2012, 20:21:11 »
Witam,
panowie, mam zapaloną kontrolkę  ABS z urządzenia diagnostycznego to co odczytuję według czerwonej książki " niesprawno

----------------
Witam,
panowie, mam zapaloną kontrolkę  ABS z urządzenia diagnostycznego po zwarciu zapala sie na stale kontrolka to co odczytuję według czerwonej książki " niesprawnosc elektronicznego urzadzenia sterującego ABS".
Dzieki temu forum staram sie dosc do rozwiazania problemu;
1 z wczesniejszych opisow wnioskuje ze przekazniki dzialaja gdyz przekrecajac stacyjke slysze jak klikaja ( ale nie wiem gdzie je zlokalizowac)
2 bezpieczniki sa dobre
3 jaki wykonać następny krok ?
Carina kombi 1,6 95' wersja japan
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2012, 21:11:33 wysłana przez SZYMON14 »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Czerwca 2012, 20:25:12 »
Sterownik ABS pewnie padł.Najlepiej go podmienić na drugi i wtedy sprawdzić czy układ jest ok.
Komputer jest za schowkiem od strony pasażera ,między dmuchawą a komputerem wtrysków.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl