Autor Wątek: większy hałas silnika po dłuższej podróży  (Przeczytany 2568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krajan

• Gość
większy hałas silnika po dłuższej podróży
« dnia: 24 Lipca 2009, 00:00:16 »
Mam pewien problem z Karolcią - po przyjeżdzie do Włoch, pokonaniu ponad 1000 km na autostradach i prędkości 120-130 km silnik przy prędkości ok. 60 km pracuje trochę głośniej, pojawia się taki szum. Dotąd nic takiego nie pojawiało się przy normalnym eksploatowaniu (Polska- do pracy, przepisowan prędkość).
Toyotka po zrobieniu ponad 3000 km i powrocie do domu "wypiła" trochę ponad 0,5 litra oleju - na bagnecie poziom dolna granica więc dolałem profilaktycznie ok. 200 ml dwa razy i 100 po paru dniach.
Czy powodem tej innej pracy silnika jest większa prędkość auta utrzymująca się przez dłuższy czas? Do tej pory nie przekraczałem 90 km/h, auto nie brało nawet kropli oleju przez prawie rok użytkowania.
Poza tym zero problemów. Spalanie ok 5,5 na trasie. Mam E11, SILNIK 1,4 VVT, licznik 181 tysięcy , rocznik 2000, wersja Terra)

Nic,jadę karolcią do mechanika, pewnie pomoże
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2009, 19:47:57 wysłana przez Radex E9 »

Admin

• Gość
Odp: większy hałas silnika po dłuższej podróży
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2009, 13:18:19 »
Olej sie zgrzał. Jaki olej lejesz do silnika ??

tysonek1981

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2009, 21:16:07 »
jeśli chodzi o Karolcie to nic dziwnego. W pewnym momencie przechodzi na turbinę o do tego się przyzwyczaja. Z tego co zobaczyłem na benzynie to jest jakięś 3200 obrotów. Normalna Jazda później wymaga wystygnięcia.

konradmc

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2009, 19:37:03 »
jeśli chodzi o Karolcie to nic dziwnego. W pewnym momencie przechodzi na turbinę o do tego się przyzwyczaja. Z tego co zobaczyłem na benzynie to jest jakięś 3200 obrotów. Normalna Jazda później wymaga wystygnięcia.
Na jaka zas turbine to 1,4 VVti

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl