Autor Wątek: [IIIgen] Awaria elektryki drzwi - szyby i centralny zamek.  (Przeczytany 20950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
Mam mały problem z el. podnoszeniem szyb. Szyba tylna R nie podnosi się od dawna, można ją tylko opuścić w dół- dla własnej wygody odłączyłem przycisk w drzwiach. Nie robiłem tego bo  z tyłu nikt raczej nie jeździ, więc nie było to dla mnie warte zachodu.
Teraz padła przednia prawa tzn. podnosi się , ale nie opada- co jest już nie do przyjęcia <diabel>. Do przodu nie zaglądałem ale , z tyłu próbowałem zmienić przycisk w drzwiach i panel sterujący w dzwiach kierowcy- bez efektu.
Silnik działa w obie strony, podłaczony na "krótko" podnosi i opuszcza. Wygląda tak jakby coś nie zamieniało biegunów.
Może jakaś przerwa w obwodzie, typu złamana żyła w przelotce ze słupka do drzwi? Co o tym sądzicie, może ktoś ma podobne doświadczenia?
Czy można to zdiagnozować mając miernik i jako takie pojęcie, czy raczej szukać pomocy u elektryka?
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2014, 18:13:01 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Awaria elektryki drzwi - szyby i centralny zamek
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2009, 20:53:46 »
Może jakaś przerwa w obwodzie, typu złamana żyła w przelotce ze słupka do drzwi?

Na 90% tak.

Czy można to zdiagnozować mając miernik i jako takie pojęcie, czy raczej szukać pomocy u elektryka?

Można nawet bez miernika - wyjmiesz wiązkę, rozizolujesz, popatrzysz, które kable pokruszone i po bólu.

Ściągasz panel przy nodze lewej/prawej kierowcy/pasażera, wypinasz wtyczki od drzwi ( niebieska kwadratowa i popielata prostokątna ), wyciągasz je na zewnątrz przez słupek, rozbierasz drzwi, wyjmujesz w/w wtyczki do środka drzwi, a następnie na zewnątrz, bez rozpinania od odbiorników, rozizolujesz, popatrzysz, które kable pokruszone i po bólu.

Jak już tam będziesz, to możesz obadać kompa od chłodzenia.

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2009, 20:56:50 »
Przerabiałem taki problem zimą w śnieżycę <diabel>...lewa tylna szyba się odsunęła, ale zasunąć już nie chciała :| A prawa przednia nie chciała się opuścić. Winne były przerwane kable w wiązce w drzwiach kierowcy. 30 minut lub jak kto woli pół godziny z lutownicą i po problemie :-) pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2009, 21:26:24 »
Słusznie, zapomniałem dopisać, żeby zacząć od drzwi kierowcy - są najbardziej obciążone.

U mnie jednak problemy się zaczęły od drzwi pasażera, więc dla spokoju najlepiej rozebrać raz wszystko, sprawdzić, zrobić, zapomnieć.

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2009, 19:58:02 »
Zacząłem za sugestią kolegów od drzwi kierowcy i bingo- dwa przewody urwane, a 10 z potrzaskaną izolacją. Wiązka powędrowała do domu- skracam całą wiązkę o 3 cm, spokojnie sięgnie. Nie było sensu lutować uszkodzonych, bo i tak żeby nie pogrubic zbytnio wiązki musiałbym wstawiać "mostki". Przy zepsutych 12 na 20 prościej wyciąć pokruszony odcinek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2009, 22:10:49 »
Słusznie, aczkolwiek lutować też można, i daje to dobre efekty ( dwa lata już działa ).

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2009, 08:51:23 »
Marcin miałem na myśli, że nie będę lutował pojedynczych przewodów, tylko przetnę wszystkie jak leci skrócę o 3 cm i polutuję do kupy. Część przewodów musiałbym i tak wyciąć na długości 3-4 cm (na takiej długości była pokruszona izolacja), a wtedy pozostałe robią się za długie i trzeba by je pozawijać w wiązce, co by ja znacznie pogrubiło. Uznałem że lepiej skrócić wszystkie zachowując jednakową długość.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipca 2009, 18:23:00 »
Pojąłem, bardzo dobry pomysł.

Strzeż się zimnych lutów  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2009, 20:55:41 »
No i z powrotem chodzą wszystkie 4 szybki :-)
Mogłem wcześniej szukać porady, a tak 2 lata przejeździłem bez jednej tylnej ruchomej <zalamka>

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2009, 21:08:37 »
Taa...  w swojej pierwszej lali (a było to w 2001 r.) miałem podobną przygodę.
Ja też jeździłem 2 lata - bez tylnej lewej. Ani trochę nie przeszkadzało mi to, chociaż jedna rzecz nie dawała mi spokoju. Wku....ała mnie zawinięta na krawędzi szyby uszczelka. Po kilku browarach wydłubałem uszczelkę śrubokrętem... co odbiło się trwale na stanie zarówno uszczelki jak i krawędzi szyby...
Jak to rano zobaczyłem, to niezwłocznie (czytaj w ciągu 30 minut, lub jak kto woli pół godziny :) ) naprawiłem przy pomocy termokurczki kabelek w drzwiach kierowcy.

POLAK MĄDRY PO SZKODZIE.

tomek1983

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2009, 10:23:54 »
Siemka
Wczoraj probujac otworzyc szyby zauwazylem ze nie dzialaja,wszystkie 4,co lepsze blokada, ktora odblokowywala drzwi po ich otwarciu teraz nie dziala,ale za to slychac jak dziala gdy drzwi sie zamknie...jest zamkniecie zamkow i otwarcie.Blokada drzwi dziala u pasazera,ale el szybki juz nie.
Myslalem ze to moze konsola,to ja rozebralem.Miala styki okopcone wiec je wyczyscilem i nadal nic.Patrzylem kable z miernikiem,niektore maja prad niektore nie.Czy ktos moze mi powiedziec gdzie jest przekaznik/bezpiecznik do el szyb bo przeciez to jest nieprawdopodobne zeby wszystkie nagle padly.Nie wiem,moze sie myle ale mysle ze to nie jest wiazka.Chce sprawdzic bezpiecznik i przekaznik ale nie wiem ktory.Dodam ze bezpieczniki przy kierownicy w srodku sprawdzone-dzialaja.Teraz przekaznik.Gdzie jest od el szyb??
Mam nadzieje ze mozliwie jasno napisalem. Help :embarassed:

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2009, 11:01:18 »
Jeśli bezpieczniki są ok. to pozostaje Ci dokładnie sprawdzić wiązkę w gumowym łączniku drzwi z karoserią. Zrobiło się zimno, kable mogły trochę zesztywnieć i po prostu się połamać.
Mam nadzieję że przycisk ”window lock” nie jest wciśnięty <diabel> .

tomek1983

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2009, 11:14:50 »
window lock nie dziala,tak samo jak door lock ktory dziala tylko od pasazera.Wlasnie doczytalem ze pod deska sa przekazniki,ale one tez sa chyba dobre.No to coz..zostaje wiazka w drzwiach.

Offline adam0510

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2011, 18:57:58 »
ja z takim problemem nie podnoszą mi się tylne szyby,prawą zjechałem do połowy,lewa strona ani na dół,ani do góry,zdjąłem boczek i przy próbie opuszczania w silniczku tylko pyka,po podpięciu żarówki i zasterowaniu opuszczanie szyb przełacznikiem żarówka świeci,w druga stronę nic,przód działa pez problemów.
gdzie jest haczyk?czy tylnia strona ma inne przekaźniki?prosze o pomoc,troszeczkę się rozpadało.
pzdr.adam
camry 2.2 '95 pb kanada
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2011, 15:36:45 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2011, 19:32:44 »
Było o tym nieraz. Szukaj popękanych kabli w łączniku między drzwiami a nadwoziem.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl