[...] isilnik nie startuje jest walniety modul ktory jest zatopiony w cewce.Niestety musisz kupic nowy albo na zlomie z starej 2.2 ktora byla na chodzie.[...] modul z cewka i tam w srodku sioedzi kontesator w tez zatopiony[...] Ta czesc jest jedna calosc nie mozna nic wydlubac i wymienic.
No... teraz to dałeś na całego i to ostro :(
Jeżeli dajesz się robić kolesiom z ASO że tam jest jakiś moduł zatopiony razem z kondensatorem i to jest nierozbieralne, to pozostaje mi tylko współczuć Twojemu portfelowi i patrzeć na "speców" ze szwedzkich ASO jak na debili i leni śmierdzących. Łatwiej wymienić cały aparat i oskubać klienta niż rozebrać stary i zdiagnozować/powymieniać poszczególne elementy. :(
Jaki znowu moduł ??? Moduł zapłonowy jeszt zupełnie osobnym elementem w tym silniku ! (nie wiem gdzie dokładnie siedzi w Camry)
W aparacie zapłonowym siedzi sobie cewka WN, kondensator i kilka czujników indukcyjnych. Cewka i kondensator są elementami wymiennymi. Niestety te czujniki już nie, ale też nie trzeba kupować całego kompletnego aparatu, a wystarczy samą podstawę. Z tym, że żeby padły te czujniki to nie wiem co by trzeba robić. (chociaż w dwóch forumowych Carinach raczyły się rozsypać :( )
Z resztą sam zobacz jak jest zbudowany aparat w 2,2 i co można w nim wymienić a co nie:
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1993_TOYOTA_CAMRY_SXV10L-AEMNKW_1902.htmlA w tym konkretnie przypadku to bym profilaktycznie wymienił kondensator, a następny podejrzany to cewka. Występuje tam wysokie napięcie i jeżeli wilgoć w jakiś sposób dotarła do środka, to dość prawdopodobne że szlag ją trafił. Może mieć przebicie między uzwojeniami, którego zwykłym miernikiem nie da się zmierzyć. Przebicie może występować dopiero dla wyższych napięć i prąd zamiast lecieć na świece, ucieka sobie bokiem.
Cewkę można kupić zamiennik w JC/IC w cenie ok. 150,- PLN ale nie wiem jak z jakością.
Pozdro.