Autor Wątek: O rolkach z bardzo dużym przebiegiem....  (Przeczytany 19346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
O rolkach z bardzo dużym przebiegiem....
« dnia: 21 Grudnia 2004, 15:42:22 »
jak w temacie...

juz mi pikło 230.000km... i o czym ja mam tu pisac jak sie nic nie dzieje  :-DD

8)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:27:29 wysłana przez Janmor »

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Madzia83

• Gość
O rolkach z bardzo du¿ym przebiegiem....
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2004, 18:26:41 »
Mi 250 tys i też nic nie piszę  :-DD  bo i po co :)

Offline imei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudnia 2004, 04:42:51 »
Nuda, u mnie to już nawet ponad 260 000 stuknęło, nuda nic sięnie dzieję.

jami

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2004, 08:02:33 »
nic tylko pogratulować i życzyc drugie tyle  :athunbsup

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2004, 10:47:58 »
Umnie zaledwie 155 kkm, auto 3 lata, ale:
  • sonda lambda już zaczyna szwankować po raz drugi
  • był wyciek oleju z pod dekla zaworów
  • sprzęgło na wykończeniu[/list:u]
    poza tym jako tako

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudnia 2004, 16:05:30 »
nie wiem czy 191000 to duzo ale troche jest od 1994r. byla wymieniana tylko uszczelniacz walui uszczelnienie misy olejowej,
reszta nie wymieniana......to moze dlatego ze moj nr VIN zaczyna sie od literek JT  :athunbsup
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

DAMIANO

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2004, 02:57:35 »
Na pewno to ma wielkie znaczenie,ale i właściciele też potrafią o swoje corolki dbać,a ONA potrafi sięodwdzięczyć.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Co, do przebiegow
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Grudnia 2004, 13:02:54 »
Czy mozna zaryzykowac stwierdzenie , ze im wiekszy przebieg autka ale w ciagu o wiele krotszego czasu jazdy (patrz p_flori i imei)gorzej odbija sie na stanie technicznym podobnie jak..ryzykowne ale bardziej sluszne wg. mnie stwierdzenie ,ze stare generacje autek byly wytrzymalsze niz nowsze?Rowniez na podst. stwierdzen powyzszych uzytkownikow.Cos w tym jest.Juz nie mowie o traktowaniu autka no i miejscu produkcji.Ja mam swoja 100 kkm w ciagu 7 lat zaledwie.Jestem drugim wlascicielem i wiem ze poprzednik traktowal spokojnie.Nie trzeba pisac choc moze tu sie myle ze markowe konieczne akcesoria typu filtry oleju , sam olej,maja istotne znaczenie, choc tu tez chetnie poslucham stwierdzen uzytkownikow o najdluzszych przebiegach czy takowe tylko i wylacznie stosowali i to w polaczeniu z poprzednimi czynnikami zadecydowalo o b. dobrej kondycji technicznej.Jedno jest pewne.Warto dbac o cokolwiek nawet o to , co jest prawie niezniszczalne :-))lub bardzo maloawaryjne prawda?

p_flori

• Gość
Re: Co, do przebiegow
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Grudnia 2004, 15:29:52 »
Cytat: Lookita
Czy mozna zaryzykowac stwierdzenie , ze im wiekszy przebieg autka ale w ciagu o wiele krotszego czasu jazdy (patrz p_flori i imei)gorzej odbija sie na stanie technicznym podobnie jak..ryzykowne ale bardziej sluszne wg. mnie stwierdzenie ,ze stare generacje autek byly wytrzymalsze niz nowsze?

Coś w tym jest,  - mój pierwszy samochód przejechał prawie 3x więcej niż Rolka, ma 14 lat i motor jakby był nie do zarżnięcia. Nowsze silniki to wyżylowane moce na niskich pojemnościach - myslę, że to odbije sięna ich trwałości.
I jeszcze jedno porównanie: dlaczego stare silniki np. meroli tzw. klekotów wytrzymywały po 600-800 kkm bez remontów, ciekawe, czy któryś z naszych nowoczesnych motorów popisze sie taką wytrzymałością.
A co do eksploatacji - niestety mój wóz dużo jeździ i dostaje mocny wycisk prawie codziennie, a marke wybrałem taką bo mam nadzieję, że sprosta mym oczekiwaniom

dEF

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Grudnia 2004, 15:36:06 »
Z nowymi silnikami jest tez taki problem, ze niektore sa skladane w europie a nie w kraju kwitnacej wisni... a to juz niestety nie ta sama jakosc...

Offline imei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Grudnia 2004, 23:28:14 »
Według mnie nowe jednostki okażą sięwytrzymalsze od tych sprzed kilkunastu lat. Ma na to wpływ przedewszystkim technologia, która w branży motoryzacyjnej poszła bardzo do przodu. Odpowiedni rodzaj dobranych nowych (czy też wytworzonych w inny sposób niż niegdyś) stopów metali w połączeniu z ich niemal perfekcyjną obróbką przynieść może tylko korzyści w postaci wydłużonej eksploatacji. Obecnie stosuje siętechnologie, o których jeszcze dziesięć lat temu nikt by nie pomyślał, a pasowanie metrologiczne współpracujących elementów również zostało znacząco poprawione, czego dowodem może być fakt, że produceńci nie nakazują docierania nowych silników (choć i tak wiadomo, że nowych nie można żyłować).

Oto moje zdanie na ten temat.  :cnice

dEF

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Grudnia 2004, 20:58:35 »
Perzeciez wlasnie o to chodzi, ze te nowe jednostki juz sie bardziej psuja od tych sprzed kilkunastu lat...

Offline imei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Grudnia 2004, 21:14:04 »
Być może osprzęt nowych silników okazuje sięmniej trwały bo z punktu widzenia całej jednostki napędowej nie jest on aż tak istotny i dlatego można na nim zaoszczedzić. Jednak nie wierzęaby współczesny silnik jako taki, był bardziej awaryjny niż przed kilkunastu laty.

dEF

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Grudnia 2004, 21:42:27 »
Mozesz nie wierzyc ale takie sa fakty :-DD
Nadmieniam, ze nadal chodzi mi o toyoty produkowane w europie. Te japonskie jakosciowo nie odbiegaja od tych sprzed kilku lat.

Offline imei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Grudnia 2004, 22:23:04 »
A ja i tak sięnie zgadzam z tą opinią  :-DD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl