Autor Wątek: Wzmacniacz pod Hertz ESK 163 S  (Przeczytany 5320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
Wzmacniacz pod Hertz ESK 163 S
« dnia: 03 Października 2009, 23:08:32 »
Stało się... w końcu zdecydowałem, że potrzebny dopalacz do mojego zestawu w Yarku w związku z czym potrzebuje waszej rady.
Czytając forum i googlując zgłupiałem i sam nie wiem co wybrać.
Sprawa wygląda następująco, zestaw według noty ma 125W na kanał i tylko on będzie podpinany pod wzmaka, nie mam zamiaru dokładać skrzyni basowej.

Z mojej strony na oku mam:
Signat Fury 400 - http://www.audiosklep.pl/signat-fury-400-p-1836.html
Signat Onyx 4050 - http://www.audiosklep.pl/a-p-1840.html
lub cos z Axtona
A2180 - http://www.allegro.pl/item757411198_axton_a2180_2x120_watt_rms_1x350_watt_rms_jakosc.html
A260 - http://www.allegro.pl/item738703687_wzmacniacz_axton_a260_2x60_watt_rms_1x180_watt_rms.html

W czym problem? Nie wiem czy dobrze celuje w marki i jakość wzmacniaczy. Nie chce kupić wzmaka dobrego pod skrzynie, gdy szukam czegoś co ma ładnie grać z trójdrożnym zestawem.
W Norauto koleś zachwalał mi pod zestaw Hertza jakiś słabszy wzmacniacz (ok. 2x50W) marki Caliber o ile dobrze pamiętam. Wie ktoś coś na ten temat?
Co do kosztów: wstępnie z okablowaniem i wzmacniaczem chciałbym się zamknąć w okolicach 500zł, ale nie będę się wahał i jak będzie trzeba to dołoże 100-200zł żeby być zadowolonym w 100%  :-P

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Odp: Wzmacniacz pod Hertz ESK 163 S
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2009, 14:24:47 »
Ja na Twoim miejscu kupiłbym tego mocniejszego axtona plus jakieś dobre kabelki.
Caliber to raczej nic specjalnego, gość go zachwalał bo takie sprzedaje:D
pozdro

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2009, 19:22:35 »
A co sądzisz o tym Signacie? Ten Onyx jest mocny, a zarazem mniejszy niż ten Axton no i cenowo dość atrakcyjny (tylko czy nie za atrakcyjny?)  :grin:

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Października 2009, 18:35:33 »
A co sądzisz o tym Signacie? Ten Onyx jest mocny, a zarazem mniejszy niż ten Axton no i cenowo dość atrakcyjny (tylko czy nie za atrakcyjny?)  :grin:

Miałem kiedyś w camry dokladnie ten zestaw, ktory napisales hertze + ten signat i zero mocniejszego uderzenia :( dobry tani zestaw pod warunkiem, że masz tez suba

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2009, 22:44:50 »
Co powiecie o Blaupunkcie GTA-470 mowa o tej nowej serii Mystic, jest to warte uwagi? :)

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2009, 22:27:51 »
Coś ten dział CA zamarł...
Ostatecznie kupiłem dzisiaj Axtona A2180 :) teraz jeszcze tylko okablowanie i zabieram się do podłączania  <diabel>

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2009, 13:45:25 »
daj znac jak podlaczysz, ciekaw jestem efektu
co zrobiles z druga para glosnikow (chodzi mi o kable z radia) wolne zostawiasz?

ja mam z przodu HERTZ darkblue + wygluszenie
i po cichu mysle zeby tak samo zrobic w tylnych drzwiach (z wyprowadzeniem gwizdkow gdzies wyzej)
a wszystko podlaczyc pod wzmacniacz 4-kanalowy

tylko chyba jeszcze nikt nie stosowal takiego rozwiazania i nie wiem czy gra warta swieczki
bo podejrzewam ze troche by trzeba bylo porzezbic w tylnych drzwiach zeby zamontowac glosniki
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2009, 19:04:58 »
A więc tak wzmacniacz już jest na swoim miejscu, zamontowałem go pod siedzeniem kierowcy w taki sposób, że nie przeszkadza on pasażerom z tyłu tzn nie kopią nogami w niego (foto). Namęczyłem się trochę z okablowaniem, specjalny kabel sygnałowy, który kupiłem okazał się gorszy od najprostszego kabla z wieży  <zalamka>  (łapał zakłócenia jak antena). By całkowicie uciszyć wszystkie zakłócenia, musiałem zmasować wzmacniacz z radiem i żyłę sterującą puścić oddzielnie tzn. razem z zasilaniem wzmacniacza (ogólna zasada podłączenia zachowana, zasilanie jedną strona, sygnał drugą, masa do aku itp itd).
Efekt był powalający, muszę przyznać, byłem w dużym błędzie oceniając wcześniej, że te głośniki co mam dawały bas, na początek lewy kanał zostawiłem wpięty pod radio, a prawy pod wzmacniacz, różnica hmm... tak jakby porównać radyjko kuchenne z bomboxem  <diabel> Jednym słowem teraz to one dopiero nabrały mocy, nawet aż za bardzo bo musiałem dać dystanse znajomemu żeby mi na frezarce zmniejszył ich wysokość o 4mm (po podpięciu wzmaka membrana uderzała mi o tapicerkę  :grin: ).
Póki co ponownie obkleiłem wszystko w boczkach co mogłoby wydawać niepożądane dźwięki, ale nadal coś mi telepie w prawych drzwiach (w lewych błoga cisza).
Reasumując, przy odkręconym do połowy mocy wzmacniaczu można ogłuchnąć, na pewno warto zainwestować w niego jeśli ma się porządny zestaw przedni. Pozostaje jedynie stosunek ceny do zadowolenia, ale to już sprawa indywidualna  :-P

aha, kable z radia wiszą w powietrzu nie wykorzystywane.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2009, 23:14:17 »
hmm troche sie spozniłem, ale ten axton to nie jest za fajny i na pewno nie ma 120W na kanał. Duzo lepiej bys zrobił kupując ze starej serii Sony XM-6020 badz XM-10020, ewentualnie Alpine z serii 35XX, Kenwood PS200T, PS300T, Pioneer'a ze starej serii GM-X, Philips DAP900, 640, 6040 i jeszcze pare innych oldschooli, kosztujących nie wiele pieniedzy, a charakteryzujacych sie duzo lepsza dynamika, power'em, kontrolą na głosnikiem, dzwiekiem i tym czyms, czego te nowe chinskie zabawki nie maja.

Poza tym ta do połowy odkrecona moc, to nie głośnosć tylko ustawienie czułości wzgledem sygnału wysyłanego z radia po RCA, potocznie zwana Gainem. I nie uzywa sie tego jako volume bo łatwo można wpaść w przester i nazywajac rzecz po imieniu zabić głosniki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl