Autor Wątek: problem z pracą silnika na pb.  (Przeczytany 15605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adam0510

• Toyot Leżący
  • *
problem z pracą silnika na pb.
« dnia: 09 Listopada 2009, 06:55:08 »
szanowni koledzy,mam taki oto problem-autko nie pali na benzynie,wtryski ok,kable ok,świece ok,problem moim zdaniem dotyczy 1 tłoka poniewaz po ściągnięciu fajki ze świecy nie ma żadnej zmiany w pracy silnika zrasztą na gazie jest tak samo,a jak ściągne fajki z 2,3,4-silnik traci obroty czyli tak jak być powinno,kable są podłączone prawidłowo do cewki,jest iskra a po wykręceniu świecy jest ona okopcona lub zalana paliwem,od czego zacząć poszukiwania,z jazdą na gazie nie mam problemu mam nadzieje że nie jeżdżę na 3 tłokach?
z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi
adam

userEU

• Gość
Odp: problem z pracą silnika na pb.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2009, 09:04:08 »
Najprawdopodbniej świece do wymiany masz z tego co opisałeś i może przewody Wysokiego Napięcia  :-) Pozamieniaj kolejność świec i sprawdź jeszcze raz.
Pzdr
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2009, 10:02:02 wysłana przez userEU »

Offline adam0510

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopada 2009, 10:23:44 »
dzieki sprawdze po południu.
adam

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopada 2009, 13:16:12 »
Sprawdź sobie jeszcze ciśnienie. W poprzednim aucie które sprzedałem koledze, obydwa zawory wydechowe na jednym cyl. wpadły w głowice. W aucie jeszcze za czasów mojej eksploatacli, na owym cylindrze dało się odczuć mniejszą reakcję na zdjęcie fajki. Kolego dobił jeszcze ok 30 kkm i przestał palić całkiem. Pomiar ciśnienia dał następujący wynik: 5 garów 11-11,3  , jeden 3 <zalamka>. Koszt naprawy głowicy coś 230 PLN ( Dwa zawory, dwa gniazda, planowanie i 12 uszczelniaczy )Montaż i demontaż we własnym zakresie)
Nie życzę Ci tej opcji, ale po eliminacji niedomagań zapłonu, jest taka szansa.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada 2009, 14:03:56 »
A ja bym sprawdził wiązkę instalacji gazowej.

Podejrzewam, że masz mikser, a nie instalację wtryskową, i wnioskuję to jedynie po tym, że nie użyłeś magicznego słowa "sekwencja"  :grin:

Jeśli, jak piszesz, na gazowni problem nie występuje, to podejrzewam zimny lut, bądź brak kontaktu na odcięciu wtrysku pierwszego cylindra.

Gdybyś jeździł na 3 garach, to wątpię, czy byś tego nie odczuł. Nawet V6, jak mu się 1 gar odepnie, to trzęsie, a 2.2 na 3 garach jeździ porównywalnie z CC 700.

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada 2009, 14:13:23 »
Napisał że na gazie jest tak samo (po zdjęciu fajki), a z jazdą nie ma problemu :roll:

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2009, 15:28:20 »
Może nieszczelność na dolocie (uszczelka pod kolektorem dolotowym przy rzeczonym cylindrze). Objawy będę takie same po zdjęciu fajki ze świecy.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2009, 15:39:02 »
Napisał że na gazie jest tak samo (po zdjęciu fajki), a z jazdą nie ma problemu :roll:

Niech się ktoś za mnie wyśpi  <zalamka> Proszę...

pzdr
3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2009, 16:17:43 »
Trochę niejasno opisujesz usterkę jak dla mnie, do końca nie wiadomo czy na LPG jest ok. czy nie.
Na zasadzie wykluczeń musisz dojść co tam się dzieje.
- sprawdzić na wykręconej świecy czy jest iskra na rzeczonym cylindrze, jeśli nie,
- podmienić kabel wysokiego napięcia i sprawdzić, jeśli nadal brak iskry,
- zajrzeć do kopułki aparatu zapłonowego, na bolcach wewnątrz lubi się zebrać tak jakby nagar który trzeba zeskrobać.
Jeśli jest iskra to problem może być z ciśnieniem, tak jak pisał tofex. Sprawdź zapach oleju, czy nie czuć w nim benzyny. Kolektor ssący raczej trzeba by wykluczyć, chyba że masz dziurę w pobliżu pechowego cylindra, ale warto zerknąć.
Sprawdź czy na pewno na gazie silnik pracuje poprawnie bo piszesz że nie masz problemu, a wg mnie czułbyś różnice jeżdżąc na trzech garach.
Posprawdzaj wszystko, jeśli nie znajdziesz przyczyny to będziemy dalej gdybać.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2009, 16:49:43 »
Ja bym zaczął od wypieprzenia gazu i doprowadzenia auta do ładu na benzynie.

Argument, że "na gazie jest inaczej/tak samo" nie pomaga, a wręcz przeciwnie.

Wyłącz/zdemontuj elementy odpowiedzialne za zasilanie silnika LPG, i walcz z czystym zasilaniem benzynowym. Będzie szybciej, gwarantuję.

Póki co, jak pisze Tofex, sprawdź ciśnienie sprężania. Wiele po tym można wywnioskować, jednak nie doszukiwałbym się tego, jako przyczyny niedomagań.

Ciśnienie sprężania nie znika "nagle", chyba, że przepalisz tłok, czy urwiesz korbowód/zawór, ale to już na pewno byś odczuł  <diabel>

Okopcone świece to efekt miejskiej jazdy lub zbyt bogatej mieszanki lub sporego zużycia oleju.

Tak, czy inaczej, wiele tu nie wygdybamy, jeśli sam nie weźmiesz się do pracy ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2009, 16:56:51 »
szanowni koledzy,mam taki oto problem-autko nie pali na benzynie,wtryski ok,kable ok,świece ok,problem moim zdaniem dotyczy 1 tłoka poniewaz po ściągnięciu fajki ze świecy nie ma żadnej zmiany w pracy silnika zrasztą na gazie jest tak samo
Z tej wypowiedzi rozumiem, że na Pb i na gazie jest tak samo.
A zaraz potem:
z jazdą na gazie nie mam problemu mam nadzieje że nie jeżdżę na 3 tłokach?

Marcin masz rację, jak stało sie to z dnia na dzień, to pewnie mało prawdopodobne.
W przytoczonym przeze mnie aucie, ten cylinder słabł stopniowo i pewnie po spadku ciśnienia poniżej pewnej granicy całkiem wyzionął ducha.
Fakt, że to była ostatnia usterka której się spodziewałem.

Offline adam0510

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopada 2009, 10:35:50 »
dalsze szczegóły-wczoraj odłączyłem pompe paliwową i teraz gdy auto pracuje na gazie jak ściągnę fajkę z pierwszego tłoku jest widoczna zmiana w pracy silnika czyli pracuje na wszystkich-dzisiaj zawożę wtryski do sprawdzenia [dla sw.spokoju].podsumowując na wykreconych swiecach jest iskra,jest napięcie na pierwszym wtrysku,ale nie ma go na pierwszym pinie o ile można to tak nazwać [na kablu do którego podpina sie emulator]na trzech pozostałych zaróweczka ładnie miga,
pozdro.
adam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopada 2009, 13:19:37 »
Napięcie na wtryskach masz stałe, sterowane są masą.

Skoro odpiąłeś pompę paliwa, i się okazało, że jest zmiana, to na mój gust wtrysk leje.

Pozostaje Ci sprawdzić, czy wtrysk w ogóle działa, ewentualnie sprawdzić ciśnienie paliwa na listwie ( po wyłączeniu silnika powinno przez określony czas nie spadać ).

Do tego oczywiście sprawdzić wiązkę panów gazowników.

pzdr
3VZ.pl

Offline adam0510

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Listopada 2009, 09:37:21 »
padnięte 3 wtryski-moze ktoś posiada nr.23250-74100 DENSO
TEL.696815649
adam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl