Autor Wątek: Camry z USA czy wersja europejska??  (Przeczytany 10454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziema

• Toyot Leżący
  • *
Camry z USA czy wersja europejska??
« dnia: 01 Grudnia 2009, 22:07:27 »
Witam mam pytanie w kwestii różnic między Camry z rynku USA a wersji europejskiej chodzi mi głownie o sprawy techniczne interesuje mnie wersja z silnikiem 2.4 i 3.3 (2002-2005)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Camry z USA czy wersja europejska??
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2009, 22:28:23 »
Było na forum, użyj szukajki - w jakimś poście rozpisywałem się o różnicach silnikowych.

Oprócz tego zegar w milach, temperatura w F, i tyle.

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2009, 17:36:02 »
nie wiem jak w generacji która Cię interesuje, ale np w IV generacji jest jeszcze kilka różnic. EU składane lusterka, USA brak, EU antena wysuwana z tylnego błotnika, USA brak, EU brak tłumika drgań na kolumnie kierowniczej, USA ma tłumik drgań.....

Oczywiście jedną z najważniejszych rzeczy to różnice miękkości zawieszenia, czasem występują rożnice w hamulcach......

aha no i oświetlenie pojazdu, marcinm pominąłeś ten wątek.....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2009, 21:47:00 »
Silniki takie same ale ostprzet serwisowy czyli taki ktory sie poczasie wymienia jest inny.
Np kolektor wydechowy jest inny i pierwsza rura do kata jest inna niz europa.
inny system wycieraczej chociaz wygladaja tak samo.Filtry olejowy i powietrza taki sam.
No i najwazniejsze inne jest oznaczenie nadwozia pierwsze litery.Inna przednia szyba tzn roznica jest ze USA wersja szyby ma wizjer do czytania numeru chassi ktory sie znajduje w wersji USA poszyba przed twarza kierowcy a wersja europa ma kolo Mc Pherssonow czyli przednich amrkow patrzac od strony silnika.Przy pierwszej rejestracji w EU kaza przebijac numery na sposob europejski, w swojej przebijalem sam osobiscie w firmie ktora miala autoryzowane sztance.
Przy zamawianiu czesci musisz zawsze podac caly numer chassi jaki masz wybity ktory mowi ze jest to wersja amerykanska inaczej moga nie pasowac.
To tak wskrocie. Czesci w wersji USA sa trwalsze niz w Europa.
Pzdr.camry 2.2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2009, 12:37:41 »
To chyba u Was w Szwecji każą przebijać numery. W PL bez problemu rejestrują US/CAN.
A nie wiem co w wycieraczkach jest innego?
A i dlaczego części USA są trwalsze od EU?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2009, 12:43:55 »
To chyba u Was w Szwecji każą przebijać numery. W PL bez problemu rejestrują US/CAN.
A nie wiem co w wycieraczkach jest innego?
A i dlaczego części USA są trwalsze od EU?

U nas też. Wszystko zależy od diagnosty, na którego trafisz. Widziałem już niejedną Camry US/CAN z aluminiową tabliczką przynitowaną do grodzi, czy z numerami nasztancowanymi na kielichu.

Wycieraczki też mnie zastanowiły. Może są symetryczne ( cokolwiek by to znaczyło ), podobnie, jak światła  ?  <diabel>

Co do części - nie wypowiadam się, na naszych drogach sypie się wszystko, niezależnie, czy US, czy EU, czy oryginał, czy zamiennik.

Niemniej jednak "amerykańce" zdają mi się solidniejsze od EU. Wiadomo - większy rynek, większa konkurencja, większe wymagania -> lepsza jakość.

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2009, 13:24:56 »

Nie zawsze. Swoją kanadę kupiłem bez przeglądu ( i bez wnikania w numery :embarassed:)
Pierwszy diagnosta pokazał mi zapis, że numer MUSI być nabity, a nie jak u mnie przynitowany na blaszce- przeglądu nie zrobił.
Drugi (zaprzyjaźniony), zasugerował żebym wziął rzeczoznawcę, który wyda opinię że auto nie ma innego numeru, niż ten za szybą i nie widać śladów ingerencji w polu numerowym. Pan opiłował mi papierem ściernym na grodzi 3 miejsca, gdzie spodziewał się numeru, zrobił parę fotek  grodzi i "blaszki" za szybą i wydał stosowne zaświadczenie.
Rozwiązanie ma jednak dwie wady:
- koszt 200 PLN
- wolę nie ryzykować jazdy do innego diagnosty <diabel>
ASO na pytanie czy konkretnie to auto miało nabity numer, nie było w stanie odpowiedzieć- podobno za wodą "różnie bywało".

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2009, 14:18:03 »
Pan opiłował mi papierem ściernym na grodzi 3 miejsca, gdzie spodziewał się numeru, zrobił parę fotek  grodzi i "blaszki" za szybą i wydał stosowne zaświadczenie.

A czy pan rzeczoznawca nie miał na stanie czujnika grubości lakieru ?? Ja bym w życiu na to nie pozwolił. Brak profesjonalizmu  <zolta> .

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2009, 14:29:57 »
Tiaaa, w tym kraju, jak chcesz coś załatwić, to wiele masz do gadania...  <zalamka>

pzdr

3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2009, 14:33:46 »
Czujnikiem też badał, tyle że auto było w znacznej części malowane, a nie ukrywam że chciałem zakończyć sprawę, i było mi wszystko jedno co pod maską podrapie.
Kupując camry rzuciłem tylko okiem na ową blaszkę za szybą, a do głowy mi nie przyszło że samochód może nie mieć nabitego numeru.
Pewnie gdyby to było auto za 100 kpln, to bym sie bardziej przyłożył <diabel>
Cała ta sprawa z numerem napędziła mi lekkiego stracha. 

Offline dziema

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2009, 22:46:56 »
Dzięki wielkie za wszystkie sugestie  :-) miałem Camry V generacji wersje europejską i żałuje że ją sprzedałem pomimo 317.000 tyś.km przebiegu teraz mam Avensisa z 2001 r i nie muszę pisać że lipnie mi się nim jezdzi  <diabel> wersją USA zainteresowałem się gdyż jest tańsza od Europejskich i trochę ta różnica mnie dziwi i szukam gdzie jest haczyk <kawusia> pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2009, 01:53:42 »
Haczyk jest tu, że w US dobrze wypasiona Camry kosztuje tyle, co u nas średnio wypasiona Corolla.

Jeśli dylemat masz tylko i wyłącznie tego typu, to bierz Camry US i nie zastanawiaj się.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl