Autor Wątek: Carina E 1,8: problem z ogrzewaniem.  (Przeczytany 13211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline deszczniespokojny

• Toyot Leżący
  • *
Carina E 1,8: problem z ogrzewaniem.
« dnia: 12 Grudnia 2009, 23:04:42 »
Zanim streszczę problem, chciałem się przywitać jako nowicjusz,chyląc głowę Forumowiczom. Od jakiegoś czasu śledzę to forum które bardzo przypadło mi do gustu. (O aucie rozpiszę się w tym dziale gdzie się nimi chwalimy).

Około dwóch miesięcy temu Carina przestała grzać. Grzała jedynie podczas jazdy i bardzo słabo. Na postoju-zero. Poziom płynu chłodniczego spadł poniżej minimum. Dolałem płynu i jednocześnie wymieniłem termostat. Poziom płynu dalej spadał ale pomyślałem,że to przez ubytek przy wymianie termostatu lub zapowietrzenie. Dolewałem zatem płynu i obserwowałem co dalej. Cari zaczęła grzać, ale cały czas mam wrażenie,że stać ją na więcej. Pojechałem do znajomego mechanika z podejrzeniem przerwania uszczelki pod głowicą między kanałami. Olej czysty, płynu ubywa (średnio 0,2 l./100 km.) auto jeździ bez zarzutu. Po sprawdzeniu okazało się że przepuszcza pompa wody. Mam zamówioną, zmieniam we wtorek.
Pytania:

1.Czy mogłem ją uszkodzić zapominając dolać wody?
2.Czy potrzebnie wymieniałem termostat?
3.Czy przez przepuszczającą pompę, mogło nie być ogrzewania?

Za odpowiedź z góry dziękuję, przepraszam jeśli szybko nie odpisuję ;)
"SERVICE"- WHAT DOES IT MEAN?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Carina E 1,8: problem z ogrzewaniem.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2009, 00:50:00 »
Ad. 1 - Nie.
Ad. 2 - Na 99% nie.
Ad. 3 - Tak.
Generalnie ogrzewania nie miałeś przez niski stan płynu, a ten był spowodowany przez p.3. ale każdy inny ubytek płynu spowodowałby to samo więc nie ma się tu co za bardzo rozczulać nad pompą.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2009, 12:05:51 »
1. Raczej nie.
2. Nie
3. Mi jak pompa wody lała to tak samo ogrzewanie było kiepskie, a jak zleciało już wybitnie nisko to nie grzała w ogóle .. ale u mnie to już leciało "ciurkiem " ..
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2009, 20:57:11 »
Właśnie wróciłem z wymiany pompy wody. Myślę, że wymiana spełniła zamierzony cel. Jednak nie było łatwo. Nie spodziewaliśmy się z kolegą-mechanikiem, że mocowanie jest dość perfidne.
Mocowanie pompy było pod paskiem rozrządu, obudową i resztą pasków. Po zamontowaniu długo odpowietrzaliśmy układ zanim zaczęło dmuchać na ciepło w kabinie... w sumie wszystko zajęło nam ponad cztery godziny...
Ojciec kolegi twierdzi,że gdyby nie grzało jak powinno, to może to być nagrzewnica. Póki co z pompy się nie leje, ciepły nadmuch działa, a ja obserwuję.
Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2009, 21:54:58 »

Now you know :P  :grin:
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2009, 13:41:16 »

Now you know :P  :grin:
True, True...
Jedyna nadzieja,że nie będę tego musiał robić często <zalamka> Producent  pompy (KWP) daje rok gwarancji lub 20 tyś km., a kupiłem ponoć tą lepszą... :|

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2009, 15:23:52 »
w mojej Carinie oryginał wytrzymał 260 kkm i 10 lat Wymiana w ASO na nowa i kolejne 120 kkm :) i dalej jeździ chyba. Nawet jak przy kiazdym rozrzadzie wymienisz to raczej tragedii nie ma za te 150 pln
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2009, 15:34:12 »
Przy ostatniej wymianie rozrządu nie ruszałem bo nic nie ciekło. Wg książki serwisowej nigdy nie było to ruszane. Na blacie 260 pojawi się pod koniec stycznia... Zastanawiam się czy wymienić ją przy najbliższej wymianie rozrządu czy też zostawić i zobaczyć, ile pociągnie.... Za ori w ASO dałeś 150 pln?

Swoją drogą rok gwarancji lub 20k km.... 20k km to tyle co nic...  :roll:

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2009, 17:02:02 »
Ja wymieniłem jakieś 30k temu .. przy rozrządzie nie wiem czy nie wymienie znów .. sama pompa wielce droga nie jest, a jak mam kolejny raz którąś stówke za zrobienie tego wyrzucić to ja podziękuję. A przy wymianie rozrządu to już prawie pompa na wierzchu..
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2009, 18:12:53 »
raczej tragedii nie ma za te 150 pln
lub 225 pln... poprosiłem o "lepszą"...

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2009, 18:31:27 »
chyba przeplaciłeś <diabel> Z tego co pamiętam, bo pompę wymieniał poprzedni właściciel przed samą sprzedażą  to pompa w ASO cos ok 300 pln, ale głowy nie dam, komplecik z rozrządem ok 1200 pln ;)  Za 150  zamiennik chodził za moich czasów
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2009, 23:06:13 »
[...]Jedyna nadzieja,że nie będę tego musiał robić często <zalamka> Producent  pompy (KWP)[...] 

Hmmm... no nie wiem... W sumie im częściej zaglądniesz pod maskę tym lepiej poznasz stan techniczny swojego bolidu <diabel>
A tak na marginesie, KWP kojarzy mi się jednoznacznie z Komendą Wojewódzką Policji, a nie żadnym producentem części, tym bardziej do japońców. :| 
Czy to gdzieś miało chociaż jakiegoś krzaczka (japońskiego, nie chińskiego! ) na pudełku, może na samej pompie coś takiego ładnego ? ;)  Albo może chociaż wzmianka że cośtam cośtam Japan ?
Zanim wsadziłeś to coś, trzeba było albo poczytać albo popytać tutaj. Sensowne zamienniki za sensowne pieniądze w temacie pomp wody to AISIN i GMB.
Pozdro.
*
*
*
*

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudnia 2009, 18:41:22 »

Hmmm... no nie wiem... W sumie im częściej zaglądniesz pod maskę tym lepiej poznasz stan techniczny swojego bolidu <diabel>
A tak na marginesie, KWP kojarzy mi się jednoznacznie z Komendą Wojewódzką Policji, a nie żadnym producentem części, tym bardziej do japońców. :| 
Czy to gdzieś miało chociaż jakiegoś krzaczka (japońskiego, nie chińskiego! ) na pudełku, może na samej pompie coś takiego ładnego ? ;)  Albo może chociaż wzmianka że cośtam cośtam Japan ?
Zanim wsadziłeś to coś, trzeba było albo poczytać albo popytać tutaj. Sensowne zamienniki za sensowne pieniądze w temacie pomp wody to AISIN i GMB.
Pozdro.

Na przyszłość będę bardziej korzystał z opinii Waszej niż sprzedawcy.
 Pompa jest "ponoć" włoska. Made in EEC. KWP metelli S.P.A.
Wizualnie odlew był kiepskiej jakości, ale to jeszcze nie świadczy o środku. Zobaczymy. Jak padnie, to z pewnością się "pochwalę"  :|
Pozdro.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl