Autor Wątek: Niskie obroty Toyota Tercel  (Przeczytany 9919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: Niskie obroty Toyota Tercel
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Grudnia 2009, 00:34:48 »
dgolf  <brawo> <brawo> <brawo> za opis.
Wydawało mi się ,że to jest I generacja ale nie byłem pewny.

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Grudnia 2009, 11:21:52 »
W ogóle pierwszą sprawą jest obadanie czy reduktor jest odpowiedni do mocy auta oraz czy jest dobrze dobrany mikser...
Dygresja.
Ze zdjęć wynika, że jest tam u Ciebie taki mikser wbudowany w gumę. Miałem u siebie identyczny i mój gazownik zanim cokolwiek zaczął w instalacji grzebać, to kategorycznie wymógł na mnie wymianę tego miksera na typowy mikser DV (zewnętrzny), co wprawdzie na wolne obroty nie ma wpływu (stąd dygresja), ale wybitnie zwiększa średnicę dolotu powietrza, co owocuje lepszą dynamiką silnika (co niniejszym potwierdzam).

Tercelek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Grudnia 2009, 22:59:06 »
Jesteście wielcy koledzy:)Szczególne dzięki dla dgolf za tak szczegółowy opis regulacji. Jest już o niebo lepiej ale i tak pojdzie na przegląd instalacji gazowej a nóż się poprawi.Poinformuje jak autko wróci z warsztatu.

Żeby już nie zakładać drugiego tematu teraz mam pytanie odnośnie rozrządu.Niby był wymieniany ale tak dla wszelkiego spokoju chciałbym dokonać wymiany na nowy . Silnik tak jak juz wspomialem jest sygnowany 1500 12v EFI a na lewej stronie jest naklejka E3E-L73EK. Znalazłem komplet pasek + rolke na allegro tylko nie wiem do końca czy będzie pasowała  :|http://moto.allegro.pl/item863403087_23_02099_rozrzad_kpl_toyota_tercel_el31_el42.html . Czy mój silnik jest własnie w układzie jednej rolki SOHC czy DOHC :) zamęcze was z tym Tercelem :D

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Grudnia 2009, 23:11:23 »
Elementy rozrządu to bardzo ważna rzecz i osobiście nie kupował bym ich z Allegro.
Pozdro

Tercelek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Grudnia 2009, 23:17:50 »
Tak zdaję sobie z tego sprawę tylko gdzie tu indziej dostać takie części:/

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Grudnia 2009, 23:20:47 »
Napisz osobny wątek na forum.Może ktoś Ci poda sprawdzone namiary na jakiś sklep w Twojej okolicy.Może w Aso cena nie będzie jakaś wygórowana.
Pozdro

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudnia 2009, 23:51:39 »
Czy mój silnik jest własnie w układzie jednej rolki SOHC czy DOHC
SOHC... z jednym wałkiem :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Grudnia 2009, 17:39:48 »
W ogóle pierwszą sprawą jest obadanie czy reduktor jest odpowiedni do mocy auta oraz czy jest dobrze dobrany mikser...
Dygresja.
Ze zdjęć wynika, że jest tam u Ciebie taki mikser wbudowany w gumę. Miałem u siebie identyczny i mój gazownik zanim cokolwiek zaczął w instalacji grzebać, to kategorycznie wymógł na mnie wymianę tego miksera na typowy mikser DV (zewnętrzny), co wprawdzie na wolne obroty nie ma wpływu (stąd dygresja), ale wybitnie zwiększa średnicę dolotu powietrza, co owocuje lepszą dynamiką silnika (co niniejszym potwierdzam).

Dokładnie.

Ten sposób regulacji dopracowałem sobie wertując dziesiątki opisów w Internecie i zasady działania instalacji oraz przy pomocy Carinusa. Po takiej regulacji jechałem na analizator i koleś nic nie tykał. Głównie chodzi o to aby lambda czyli stosunek paliwo powietrze było w okolicach 1, to gwarantuje ustawienie reduktora mniej więcej na połowie tego zakresu równych obrotów. Troszkę ciężej reguluje się czułość reduktora (tylko wtedy gdy reduktor ma dwa pokrętła). Na tym w Carinie poległem :)

Męczyłem się z Igen. w kilku autach, jeszcze na bieżąco "serwisuję", że tak powiem świeżutką instalkę w tej 626GLX '85. Wyobraźcie sobie, że po założeniu instalacji wracałem do domu i silnik gasł na skrzyżowaniu! A to jest automat. Dobrze, że ssanie ręczne ma. Wjechałem na podwórko - cyk cyk i auto hula.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2009, 17:46:34 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Tercelek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Stycznia 2010, 22:41:44 »
Samochód był u gazowników i w końcu całkowicie zniknął problem :) Został wymieniony reduktor , jak sie okazało  zywotność reduktorów waha się w granicach 5 lat mój już z tegoco wynikalo chodził blisko7 :/ Ale juz wszystko cyka Pieknie:)

Za kilka dni przyjdzie mi rozrząd , teraz jeszcze wymiana płynów i filtrów i bedzie smigac jak nalezy :) Heh tylko teraz z kad filtr oleju jak na rynku dostepne sa tylko do terceli L1 i L2 przed 91 r :D

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Stycznia 2010, 23:07:14 »
Jeśli chodzi o filtr polecam udać się do ASO.Ceny filtrów są nieco wyższe niż zamienników ale jakość nieporównywalnie lepsza.
Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl