Autor Wątek: Chlapacze + listwy boczne - zakładać ?  (Przeczytany 33328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: Chlapacze + listwy boczne - zakładać ?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2010, 10:40:00 »
Otrzepuję chlapacze bo kilka razy zbita bryła odpadając wpadała pod tylne koła i Cari potrafiła podskoczyć.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lutego 2010, 10:45:32 »
Bis... ja jeżdżę i to od kilku lat po głębszym śniegu (ulica na której mieszkają moi rodzice praktycznie nigdy nie jest odśnieżana). Biorąc pod uwagę, że obecnie mam te 4cm niżej auto, nigdy na chlapacze szczególnie nie uważałem a śnieg zgarniają często, to fakt iż mają się tak samo dobrze jak przy ich montażu świadczy o tym, że
1. Być może nie masz racji
2. Być może oryginalne chlapacze w Cari są o niebo lepsze od oryginalnych chlapaczy w Yarkach
3. Być może nie masz racji

:grin:

Acha, nigdy też nie "otrzepywałem" z nich nadmiaru śniegu tak jak pisał ktoś powyżej. Bo po co? Więcej się go nie zbierze niż miejsce na to pozwoli (nadkole i koło). Na progach bez chlapaczy też się przecież śnieg zbiera.

szkopuł w tym, że YII nie miał montowanych fabrycznych oryginalnych chlapaczy

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lutego 2010, 10:46:33 »
Cytuj (zaznaczone)
szkopuł w tym, że YII nie miał montowanych fabrycznych oryginalnych chlapaczy
No to o czym my w ogóle mówimy?  <diabel>

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2010, 11:53:44 »
Tak Bis jezdzilem Carina w koleinach ze sniegu tak samo jak teraz jezdze nismo, somocvhod jest od tego zeby jezdzic i ma sie przedrzec  przez kazdy teren
Dagon, chlapacze otrzepujesz ze sniegu chocby po to zeby Ci nie zamarzł, bo taka bryła lodu moze skutecznie uniemozliwic ci skrecenie koła.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2010, 11:55:44 »
Żuczki wracając do tematu.
Zadzwoniłem do serwisu (ASO Włocławek) i dowiedziałem się że komplet chlapaczy do AURISA to koszt 220 zł + montaż ok. 40 zł.

Chyba w najbliższych dniach zamocuję chlapacze.
Pozdrawiam
Obi

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2010, 12:08:17 »
nie wiem ja to jest w Aursie a w Yarku montaż polegał na przykręceniu chlapaczy w istniejące już otwory za pomocą wkrętów które były w zestawie, sprawdź to jak to jest u ciebie

A ja założyłem przednie chlapacze po to żeby nie mieć całych upapranych drzwi jak jadąc drogą gruntową po deszczu i moim zdaniem zdaje to egzamin

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lutego 2010, 22:31:16 »
czesc,

po osobistych doswiadczeniach z aurim to chlapacze jak najbardziej tak
nowe auto odebralem z chwaszczyna zaraz przed swietami - pogoda wiadomo jaka wtedy byla....a wyruszylismy w dluga trase
po swietach zglosilem sie na montaz chlapaczy i listew na drzwiach (do nowego auta mozna bylo wziac akcesoria do 1500 pln)

dzieki chlapaczom progi i dol drzwi nie syfia sie tak jak wczesniej (nie zbiera sie na nich bloto), tylko od czasu do czasu trzeba stracic to co sie do chlapaczy przyczepia po jezdzie

poza tym auto z chlapaczami i listwami na bokach jakos tak lepiej wyglada, ale to juz sprawa gustu

pozdrawiam 
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Sierpnia 2010, 19:05:04 »
Polecam chlapacze, ja odebrałem 2 tyg. temu Auris i doposażyłem w chlapacze przód i tył i jest różnica, błoto nie leci tak wysoko jak bez,  no i kamloty się tak nie odbijają
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2010, 19:07:04 wysłana przez plamm »
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Sierpnia 2010, 15:00:06 »
plamm  jeśli masz taki taki kolor lakieru jak w awatarze to czy mógłbyś zrobić jakieś zdjęcia jak te chlapacze się prezentują, bo denerwuje mnie to to jak błocą mi się drzwi ale też nie chce żeby to jakoś kiepsko wyglądało. 

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Sierpnia 2010, 15:28:15 »
Co do brudzenia sie tylnej szyby to jak już zostało wspomniane chlapacze nic nie dają ... Jeśli ma sie szersze opony niż chlapacze (tak jak mam ja) to i drzwi potrafią sie szybciej brudzić ;)

Jedyny sposób żeby tylna szyba mniej sie brudziła to spoiler na klape ... taki który jest wyprofilowany w ten sposób że powietrze opływające bryłę auta po dachu zakręca pomiędzy spoilerem a klapą i "odpycha" brud który leci za autem ...
Chyba kazdy wie o co biega ...
Nie do wszystkich aut niestety są takie spoilery ... Ojciec założył kiedyś taki spoiler do Nubiry kombi właśnie z powodu brudnej tylnej szyby i powiem wam że tył auta był mniej brudny niz reszta samochodu ...

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Września 2010, 07:34:03 »
Co do brudzenia sie tylnej szyby to jak już zostało wspomniane chlapacze nic nie dają ... Jeśli ma sie szersze opony niż chlapacze (tak jak mam ja) to i drzwi potrafią sie szybciej brudzić ;)

Jedyny sposób żeby tylna szyba mniej sie brudziła to spoiler na klape ... taki który jest wyprofilowany w ten sposób że powietrze opływające bryłę auta po dachu zakręca pomiędzy spoilerem a klapą i "odpycha" brud który leci za autem ...
Chyba kazdy wie o co biega ...
Nie do wszystkich aut niestety są takie spoilery ...
Właśnie. Aurisów nie spotkałem z takowym spoilerem.
Pozdrawiam
Obi

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marca 2012, 20:55:11 »
Witam

Koledzy , właśnie przeglądam sobie galerię Aurisów na forum i naszła mnie taka myśl : nikt (oprócz chyba plamma) nie ma założonych chlapaczy. Listew bocznych też chyba u nikogo nie widziałem.

I mam w związku z tym takie pytanie.
Czy "chodzi wam po głowach" dołożenie tych elementów i czy widzicie sens ich zamontowania.
Chlapacze są stosunkowo tanie (na Allegro można wyrwać za 40-50 PLN) ale Auris ma taką aerodynamikę, że boki się nie brudzą tylko tylna szyba.
Po założeniu będą widoczne efekty ? Jeśli ktoś ma proszę napisać jak to się sprawdza.
Natomiast listwa boczna (z Allegro) to ok. 150 PLN + ok. 50 PLN montaż w ASO.
I tu potrzeba dołożenia moim zdaniem jest zdecydowanie większa (aczkolwiek listwy w Aurisie z tego co zaobserwowałem "prowadzone" są w takim miejscu drzwi , gdzie ich płaszczyzna ma zagłębienie.
Sprawdzają się wam listwy boczne ?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2012, 20:58:56 wysłana przez tomery »

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Marca 2012, 21:08:28 »
Ja założyłem chlapacze tylko z przodu z tyłu nic nie dają a jedynie szpecą autko. Co do listw to w mojej ocenie skracają optycznie samochód.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marca 2012, 21:20:05 »
Ja mam komplet chlapaczy, ale czy coś one poprawiają nie wiem, gdyż były założone od razu w salonie Toyoty przez poprzedniego właściciela (podobnie jak nakładki na progi, dywanik bagażnika i inne tam takie "smaczki" :-) hmm... listew bocznych jednak nie założył :grin: ). Nie mam więc porównania z Aurisem "bezchlapaczowym". Szyba tylna, jak to w hatchbacku, trochę się brudzi, ale nie jakoś nadmiernie (więc być może coś jednak dają). Nie jest to sedan, więc tylnej wycieraczki trzeba czasem jednak użyć :-)
"With Oden on our side..."

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marca 2012, 21:54:12 »
Listwy boczne - obrzydlistwo
Chlapacze - brzydactwo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl