Autor Wątek: Zgrzyt w skrzyni  (Przeczytany 4578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mario

• Gość
Zgrzyt w skrzyni
« dnia: 30 Grudnia 2004, 16:55:04 »
Witam. Zauważyłem dzisiaj w Yarku, że przy bardzo wolnej zmianie biegu z 2 na 3 pojawia sie delikatny zgrzyt. Przy narmalnej zmianie tego nie słychać. Czy macie coś takiego w swoich Yarkach ? Nie zauwazyłem tego przez rok a tydzień temu w ramach gwarancji wymianili mi kompletne sprzĂęgło więc może coś namotali. Rozmawiałem z ASO przez telefon i jadę aby to obejrzeli ale oni twierdzą, że tam nie ma regulacji więc nie jest to chyba wina sprzęgła.

Swoją drogą wymieniono mi jeszcze kierownicę skórzaną na nową i jeszcze kilka drobiazgów....no ale ta skrzynia mnie martwi. Może to synchronizator ? Co o tym myślicie ? Samochód ma 60 000 i nie był nigdy katowany ani męczony.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 10:29:54 wysłana przez mugger »

Offline adam

• Toyot Pełzający
  • **
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2004, 18:38:30 »
Mario, a co siędziało ze sprzęgłem.

Mario

• Gość
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudnia 2004, 11:51:34 »
Cytat: adam
Mario, a co siędziało ze sprzęgłem.

Już wszystko wiem. Zgrzyt pojawił się w momencie kiedy zmieniałem bieg bardzo wolno...gałeczkę przesunąłem tak po 1 mm. Zgrzytnęło jak wirujące koło zębate zetknęło sie z synchronizatorem. Ponieważ bieg zmieniałem niesamowicie wolno to synchronizator nie zaskoczył całkowicie na zębach koła. Przerobiłem ten sam styl zmiany biegu wczoraj w zafirze i także zgrzytnęło.

Mistrz z ASO Bielany pojeździł ze mną ze 20 minut, wytłumaczył mi zasade działania skrzyni biegów, zaprosił do salonu i przytargał rozłożoną skrzynię z choinką, zębami, synchronizatorami i wałkiem i jeszcze raz mi wsio pokazał. Jestem cały czas pod wrażeniem tego jak działa ASO BIelany  :bbravo .

Co do sprzęgła to przy jeździe na wstecznym pod większym obciążeniem (np jak wjeżdżałem na wstecznym pod krawężnik) sprzęgło sobie pojękiwało. Działało zupełnie ok i zgłosiłem to zupełnie przy okazji nie licząc na wymianę.

Jak odebrałem samochód to okazało sie, że wymienili mi tarczę i docisk. Podobno tarcza miała wadę konstrukcyjną i była pokryta zbyt twardą okładziną. Spotkali sie już z tym problemem w Yarkach i mam sprzęgło i docisk nówkę sztukę.

Ogólnie to kilka dni przed końcem gwarancji dostałem nowe sprzęgło, nowa kierownicę, mieszek zmiany biegów i komputer wspomagania.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2006, 10:37:12 wysłana przez mugger »

Offline adam

• Toyot Pełzający
  • **
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2004, 14:53:47 »
Dzięki za odpowiedż.Jestem pod wrażeniem,porządny serwis!!! :athunbsup

Pozdro.

tunix

• Gość
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudnia 2004, 15:20:41 »
Cytat: adam
Dzięki za odpowiedż.Jestem pod wrażeniem,porządny serwis!!! :athunbsup

Pozdro.

Miałem okazjępoznać tego pana Mistrza. Bardzo sympatyczny i rzeczowy człowiek - taki normalny gość.

tx

Hicks

• Gość
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2005, 11:29:06 »
Pewnie, że rzeczowy - chronił swoją firmęprzed poważną i kosztowną wtopą  :wink:
 :adiabelek

A co sięstało, ze skórzaną kierownicą ? Pytam bo mam taką - przetarła siępo 3 latach ?

Smok

• Gość
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2005, 12:25:12 »
to jest wątek o skrzyni- prosze nie robić OT

Hicks

• Gość
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2005, 12:53:42 »
Dobra, dobra - już sobie dałem po łapach  :wink:
a o tej kierownicy to sobie przeczytałem na forum autokącika.

brawo- Smok

Mario

• Gość
Zgrzyt w skrzyni
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2005, 16:48:33 »
Cytat: Hicks
Pewnie, że rzeczowy - chronił swoją firmęprzed poważną i kosztowną wtopą  :wink:
 :adiabelek

No chyba nie. Wyjasnił rzeczowo, pokazał na "sucho" na przekroju skrzynki  jak to działa (współpraca koła zębatego z synchronizatorem) a ja sprawdziłem to jeszcze w Zafirze, Polo i Transicie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl