Autor Wątek: Programowanie opcji  (Przeczytany 37422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Programowanie opcji
« dnia: 21 Lutego 2010, 20:52:10 »
Według instrukcji na stronie 68 ustawiłem sobie zablokowywanie i odblokowywanie drzwi sterowane przełączaniem dźwigni zmiany biegów. Przestało mnie denerwować zablokowywanie się zamków przy prędkości 20 km/h (na początku myślałem że coś stuknęło we mnie). Poza tym jak się zatrzymałem i chciałem wyjąć coś z tylnego siedzenia to zawsze zapomniałem odblokować zamków. Teraz jak się zatrzymam, to wszystkie zamki są otwarte.
PYTANIE:
Czy ktoś wie jak przestawić te opcje na stronach 547-548?
Chodzi mi o skrócenie opóźnienia gaśnięcia.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

andrzejgdynia

• Gość
Odp: Programowanie opcji
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2010, 12:59:44 »
Instrukcja obsługi wydawać by się mogło po grubości, że będzie dokładna. Okazuje się, że w 90% to bezużyteczny bełkot, nic nie wyjaśniający. 

Mam ustawione automatyczne ryglowanie zamków i to jest dla mnie OK, ale jak się zatrzymam, to jeżeli nie odrygluję ręcznie, to pasażerowie nie wyjdą, chyba że sami sobie odryglują przy klamce.

Jak to ustawić, żeby się odryglowało, po wyłączeniu silnika naprzykład, albo po otworzeniu drzwi kierowcy? Mam skrzynię manualną i w tym przypadku chyba nie ma znaczenie położenie lewarka zmiany biegów.

Jeżeli chodzi o ustawienie gaśnięcia, to też nic konkretnego nie ma napisane. Chyba trzeba pofatygować sie do ASO.

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2010, 19:53:54 »
miałem podobny kłopot, zadzwoniłem do Toyoty, umówiłem termin i zrobili mi to w 1h + umyli autko, co jest miłe a robią to przy każdej wizycie w Aso:) Opis zmian w blokadzie/odblokowywaniu drzwi jaki znajduje się w instrukcji jest bezużyteczny, tak mi powiedzieli w Aso...

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2010, 20:32:06 »
A nie wiesz czasem, co oni w tym ASO tam porobili, żeby to działało logicznie? Czy da sie to ustawić z poziomu użytkownika, czy jakoś po podpięciu kompa tylko.

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2010, 07:30:57 »
z tego co sie tam dowiedziałem, to tylko i wyłącznie po podpięciu kompa

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2010, 08:17:59 »
No, to jadę niech chłopaki w ASO się pobawią...

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2010, 14:14:03 »
Zaraz, zaraz. Blokowanie i odblokowywanie zamka da się ustawić według tego co w instrukcji. U mnie to zadziałało i nie ma potrzeby jechać do ASO. Skasują pewnie ze 100 zł. (90 zł za mycie samochodu i 10 zł za "programowanie opcji").
Instrukcja nie jest może precyzyjna, ale to co trzeba wiedzieć, że potwierdzenie włączenia bądź wyłączenia opcji według ostatniego zdania na stronie 68 (zakładam że wszyscy mamy taką samą instrukcję) jest dopiero PO puszczeniu przycisku na drzwiach, oraz że ten przycisk należy puścić po około 5 sekundach, a nie trzymać go np. 10 sekund.
Inna sprawa, że nie wiadomo czy się opcję aktualnie "włącza" czy też "wyłącza". Można to stwierdzić dopiero podczas próby drogowej - czy się zamki blokują bądź odblokowują w określonych zaprogramowanych warunkach.

A czy wiesz może co to za komp? Czy to wystarczy zwykłe złącze OBD2 dostępne w każdym warsztacie?

Scaliłem , polecam opcje edycji postów

Eddie
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2010, 09:13:04 wysłana przez eddie »
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2010, 21:01:45 »
mi mino kilku godzin prób:) nie udało się zmienić tego w sposób jaki jest to opisane w instrukcji.
w końcu zadzwoniłem do osoby, którą ASO przydzieliło mi jako tzw. osobistego opiekuna do auta i osoba ta powiedziała mi, żebym się instrukcją nie przejmował, bo tam głupoty wypisują, tylko umówił termin i do Aso przyjechał bo tylko oni moga to przestawić - pojechałem, odczekałem godzinę i mam wszystko jak chciałem mieć.
A póki się ma gwarancję to w ASO za nic się nie płaci więc warto korzystać....

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2010, 08:04:36 »
też byłem wczoraj w ASO, ale mogą tylko włączyć lub wyłączyć ryglowanie. Nie ma możliwości, żeby zamki się ryglowały po ruszeniu i odryglowały po wyłączeniu silnika. Trzeba to robić ręcznie z panelu na drzwiach kierowcy.

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marca 2010, 17:54:09 »
mi w ASO ustawili tak jak chciałem czyli automatyczne zamykanie po przekroczeniu 20km/h a odblokowanie wszystkich drzwi po przerzuceniu skrzyni biegów na "P"

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2010, 07:00:39 »
Ja mam manualną skrzynię i u mnie się tak nie zrobi.

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2010, 15:46:25 »
A jednak, niemożliwe stało się możliwe!

Jeszcze raz podjechałem do ASO i tym razem przeprogramowanie się powiodło. Teraz po wyłączeniu silnika jak otwieram drzwi kierowcy, to pozostałe też się odryglowują. I o to chodziło.

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2010, 20:11:44 »
tak myślałem, że jakoś się koledze uda:)

jassekp

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2010, 20:19:40 »
przy okazji mam pytanie - czy mógłbyś zerknąć u siebie i napisac mi jak to wygląda gdyż nie wiem czy mi coś w wyświetlaczu klimatyzacji pada czy też tak to głupio skonstruowane a mianowicie chodzi mi o to, że nawet kiedy nie używam klimatyzacji ani nawiewu to nie mogę wyłączyć wszystkich kontrolek i zawsze któraś się świeci - jak klima i nawiew wyłączony to świeci mi się kontrolka kierunków nawiewu - gdy uda mi się to wyłączyć to podświetla mi się kontrolka nawiewu na przednią szybę choć nawiew wyłączony - chyba coś w tych ustawieniach padło ale pytam bo chcę się upewnić zanim każę im to w Aso wymienić:)

andrzejgdynia

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marca 2010, 21:26:12 »
Nie bardzo rozumiem ten problem, chodzi o wyłączenie samej klimatyzacji, czy całego nawiewu? Wrzuć fotkę z opisem, to porównam jak to wygląda u mnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl