A ja mam Verso z nowym dieslem od BMW (D4D - 1.6) i spalanie oceniam jako bardzo przyzwoite. Oczywista oczywistość, że zależy od wymuszanych osiągów, ale miły jest fakt, że można (jak się ma taki nastrój, czas, etc) na trasie w Polsce (czyli powoli), zgodnie z przepisami osiągnąć spalanie rzeczywiste (od korka do korka) na poziomie 4.85l/100. Jak już wyjadę na drogę szybkiego ruchu i oscyluję wokół 120km/h to spalanie zbliża się do 6l/100, przy 140km/h 7l/100, przy 170-180km/h 10l/100
podsumowując dla każdego coś miłego.. Spalanie w mieście jest dla mnie niemiarodajnym wskaźnikiem, rozbieżność wyników tego samego kierowcy i samochodu jeżdżącego po Koziej Wólce i po Warszawie jest deklasująca.
Na liczniku mam prawie 12 tys. km, średnie spalanie z wyjazdu wakacyjnego z dziećmi - prędkości max dopuszczalne prawem do Budapesztu (ok. 2000 km) to 6.3l/100km
Ogólnie jestem zadowolony, wcześniej miałem Sintrę 2.2 16V benz+gaz, 1998r. i przy analogicznych prędkościach koszt przejechania 1km miałem ciut większy a tankować trzeba było 3x częściej. No i klasa samochodu nieporównywalna - ale to chyba głównie przez wiek... Pozdrawiam.