Autor Wątek: Zużycie paliwa Verso  (Przeczytany 214033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Zużycie paliwa Verso
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Grudnia 2014, 23:27:09 »
U mnie 1.8 pali tak od 4,3 do 13 najczęściej - więc to żadne info. :cheesy: :shock: Zależy jakie buty, humor i okoliczności. :roll:
Tak na marginesie, to IMHO wątek tego typu jest potencjalnie wyjątkowo dymny... - będzie dym, bo każdy będzie udowadniał, że "niemożliwe, że tyle a tyle pali - za dużo albo za mało".  :grin: :cheesy:
A i pewnie że bym kupił - nie po to sprzedałem nowego Avena, żeby coś gorszego (dla mnie) brać.  :-P :-)

Offline Peteros

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Lutego 2015, 10:37:48 »
Popieram zdanie poprzednika - pali tyle, ile w danej chwili trzeba  :cheesy:

Swoją Verso 1.8 przejechałem w rok 17tyś km - spalanie 8-8,5L, większość miasto, nie wiem po co to przekonywanie, że ktoś jest w stanie zaoszczędzić litr na setkę.

Każdemu wyjdzie inaczej - inny sposób jazdy, warunki w jakich jeździ, miasto-trasa,  jakie obciążenie, klima itp.

Trochę to dziwne zachowanie u niektórych - przecież te nasz auta ( Vesro ) nie kosztują mało, a część ma szczypawkę i walczy o mniejsze spalanie o litr czy dwa, nie kumam.
wszyscy trąbią, że Toyota to taka niezawodna, nie psuje się, ano sprawdzimy :)

Offline mow

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Lutego 2015, 19:56:43 »
a ja dodam, że pali tyle ile się wleje  :cheesy:
pewnie jeszcze zależy od jakości paliwa,

Offline Gipsar72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 14 Marca 2015, 17:00:55 »
Witam, Mam od 3 tygodni 1.8 manual 2011. Zatankowałem pod korek i wyzerowałem liczniki km i średniego spalania. Po przejechaniu 350 km tylko miasto i raczej kapelusznik, pokazywało mi średnie  spalanie 10,1 oraz że do przejechania pozostało mi 115 km. Podjechałem na orlena zalałem znów do pełna i weszło 37l. Czyli realnie spalanie wyszło mi 10,6. Jednak jeśli zbiornik jest 60l to pozostało w nim 23 które powinny wystarczyć na co najmniej 200 km. Dlaczego pokazuje 115? Czy nie uwzględnia rezerwy?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Marca 2015, 17:11:28 »
Bo to akurat ogólnie w japońcach - nie tylko w Toyotach - jest do bani: rezerwę uwzględnia, ale ta "rezerwa" to li tylko odcinek ostatnich iluś tam km (w zal. od spalania) ostatnich zliczonych do zera zasięgu. Potem można jeszcze spokojnie ze sto lub więcej km zrobić. Mimo, że pokazuje cały czas zero zasięgu.

Offline Gipsar72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 14 Marca 2015, 18:15:05 »
Dzięki za info. Siedzę właśnie od 2 godzin na forum i czytam i czytam  :wallbash:i oczy mnie już bolą. Znalazłam wątek sprzed prawie 3 lat na ten temat i wszystko już wiem. Ale też mam trochę pietra że jak zniknie ostatnia kreska to już kaplica. Kiedyś wracałem z długiej trasy i akurat na ostatnim odcinku nie było stacji - jechałem jak ostatni kapelusznik z duszą na ramieniu bo to już noc była. Dojechałem ale weszło mi wtedy do zbiornika 67l (to był passat B4 tdi). Ciężko mi się teraz przestawić na częstsze tankowania. W passacie robiłem nawet 1300 km na jednym zbiorniku. To były czasy ech..  :song:

Offline leptoptelis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 16 Marca 2015, 12:28:06 »
Jak znika ostatnia kreska to jeszcze jest jakieś 6-7 litrów w baku. Bo jak się w ogóle zaświeca dystrybutor to jest na pewno z 15 litrów czyli spoko jeszcze ze 200 km w trasie się da przejechać. Jak jak na wakacje jeżdżę w góry to na jednym tankowaniu zawsze się wyrabiam 680 - 700 km.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #112 dnia: 16 Marca 2015, 14:29:34 »
Jak znika ostatnia kreska to jeszcze jest jakieś 6-7 litrów w baku

To jak wyjaśnić, że przejechałem razu jednego jakieś 150 km, a i jeszcze po zatankowaniu do pełna wlazło tylko 56 litrów?  :cheesy:
Więcej jest.  :cool:
Co nie zmienia faktu, że mnie to też denerwuje - można zagiąć pływak w baku, żeby inaczej pokazywało (jeśli to ten sam patent co w Nissanie), ale... trzeba cały bak do tego demontować i nie wiadomo co jeszcze (żeby dojść do baku).

Offline musiek76

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #113 dnia: 31 Lipca 2015, 13:53:34 »
Wskazania komputera zupełnie nie są wiarygodne (przynajmniej w mojej verso 2.0 d4d):
średnie spalanie po przejechaniu 3000 km to 6,3 l/100 km (komputer: 7,4) przy jeździe 120 - 140 km/h - Chorwacja tam i z powrotem. Po przejechaniu ok 1200 km po Polsce 5,3 l/100 km (komputer: 6,8 l/100 km) - jazda bardzo ostrożną 90 - 120 km/h. Wyliczenia zrobiłem tankując do pełna i spisując przebieg od ostatniego tankowania (także na full). Co wy na to? :shock: :cheesy:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #114 dnia: 31 Lipca 2015, 17:29:45 »
dziwne ze az tak zawyza.
ja wczoraj testowalem verso 1.8
kat - krak 140 na tempomacie 8.0
krak - kato (przez olkusz) przepisowo 6.1.
ciekaw jestem czy 1.6 spali mniej.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #115 dnia: 31 Lipca 2015, 18:28:55 »
Jak pojedziesz baaardzo delikatnie, to jest szansa, że 1,6 spali mniej - ale zwykle nikt tak nie jeździ, a jak się ciśnie zbyt słaby (do masy auta) silnik, to spali dużo albo bardzo dużo więcej niż silnik mocniejszy. A efekt przyśpieszania i tak będzie mizerny.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 31 Lipca 2015, 19:59:23 »
średnie spalanie po przejechaniu 3000 km to 6,3 l/100 km (komputer: 7,4)

To dziwne  :o
U ciebie komputer zawyża, a zazwyczaj komputery zaniżają (u mnie w benzynie 0,2 do 0,5 l/100 km).

po przejechaniu 3000 km to 6,3 l/100 km przy jeździe 120 - 140 km/h - Chorwacja tam i z powrotem

<taniec>

A mój 1,6 w Aurisie na takim samym dystansie też do CR spalił w/g dystrybutora 6,8 l/100 km (jak kierował syn w tamtą stronę przez sporą część trasy, zszedł do 6,4 l/100 km  :good:)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #117 dnia: 31 Lipca 2015, 20:18:47 »
No to Verso oszczędne jest, jak na taką krowę - do HR spalił równiutkie 8,0 l/100 km, a ja raczej nie jeżdżę delikatnie. Skutki są różne - np. w tym roku takie Audi RS na chorwackich numerach wyprzedziłem, co to parę minut później się okazało, że mam zapłacić za seans pt.: "follow me - POLICE" i za tymże Audi podążać. Cyfry mi potem pokazali prawie 180 km/h, więc to dowód, że oszczędnie nie jechałem. :cheesy:
...jakoś przeżyłem i mój portfel też. Pojechałem już wolniej (tak do 160-170 km/h licznikowo) w kierunku AL i GR przez MNE. Panowie Policjanci zapewnili, że cytuję: "do 155 km/h nie łapią i "all ok"" (rzeczywistej, a nie licznikowej)    :cool:
Ale generalnie Toyki fajne są co do RZECZYWISTEGO spalania w porównaniu z konkurencją.  :good:
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2015, 20:20:26 wysłana przez sanchopan »

Offline WieslawGierba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 19 Września 2015, 14:39:19 »
A ja mam Verso z nowym dieslem od BMW (D4D - 1.6) i spalanie oceniam jako bardzo przyzwoite. Oczywista oczywistość, że zależy od wymuszanych osiągów, ale miły jest fakt, że można (jak się ma taki nastrój, czas, etc) na trasie w Polsce (czyli powoli), zgodnie z przepisami osiągnąć spalanie rzeczywiste (od korka do korka) na poziomie 4.85l/100. Jak już wyjadę na drogę szybkiego ruchu i oscyluję wokół 120km/h to spalanie zbliża się do 6l/100, przy 140km/h 7l/100, przy 170-180km/h 10l/100
podsumowując dla każdego coś miłego.. Spalanie w mieście jest dla mnie niemiarodajnym wskaźnikiem, rozbieżność wyników tego samego kierowcy i samochodu jeżdżącego po Koziej Wólce i po Warszawie jest deklasująca.
Na liczniku mam prawie 12 tys. km, średnie spalanie z wyjazdu wakacyjnego z dziećmi - prędkości max dopuszczalne prawem do Budapesztu (ok. 2000 km) to 6.3l/100km
Ogólnie jestem zadowolony, wcześniej miałem Sintrę 2.2 16V benz+gaz, 1998r. i przy analogicznych prędkościach koszt przejechania 1km miałem ciut większy a tankować trzeba było 3x częściej. No i klasa samochodu nieporównywalna - ale to chyba głównie przez wiek...  Pozdrawiam.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 19 Września 2015, 14:50:04 »
Trochę nie na temat, ale jestem ciekaw dynamiki i elastyczności Verso z tym silnikiem.
Możesz coś napisać an ten temat?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl