Autor Wątek: Carine E - Usztywnienie inne niż dystanse?  (Przeczytany 13724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Carine E - Usztywnienie inne niż dystanse?
« dnia: 26 Lutego 2010, 16:26:01 »
Od jakiegoś czasu myślę aby w końcu wziąć się w garść i wygłuszyć drzwi. Przy okazji przydałoby się zrobić coś z głośnikami.
I tutaj pojawia się problem. Idealnym rozwiązaniem byłoby sztywne przykręcenie dystansów z MDFu do blachy a dopiero do nich głośników. Konstrukcja boczków jednak za bardzo na to nie pozwala (zdjęcia poniżej).
Jeśli wytniemy plastik z boczków pod dystanse, będziemy musieli pozbyć się tych 4 mocowań boczka do blachy drzwi. Rozwiązanie to jest bardzo niefortunne gdyż boczek straci na swojej sztywności, będzie łatwiej wpadał w rezonans i ogólnie będzie bardziej "giętki".

Przyszło mi do głowy rozwiązanie pośrednie. Wyklejenie boczka od środka matami, wypełnienie go jakąś pianką (+ zabezpieczanie przed chłonięciem przez nią wilgoci) a po przykręceniu boczka do drzwi, szczelne "sklejenie" ich poprzez wyłożenie środka otworu montażowego głośników matami. Chodzi o to, by ciśnienie nie uciekało między boczek a drzwi a szło do środka drzwi. Gdyby zaszła taka potrzeba, jest też miejsce aby do tak przygotowanego boczka przymocować pierścień dystansowy (być może wzmocni on jeszcze całą konstrukcję).

Rozwiązanie nie jest może idealne, ale osobiście wolałbym nie osłabiać konstrukcji tapicerki, bo potem mogą się dopiero pojawić cyrki z jej wygłuszeniem oraz trwałością.

Proszę o uwagi znawców tematu. Być może w grę wchodzą inne opcje, których nie dostrzegam przez swój brak doświadczenia.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: Carine E - Usztywnienie inne niż dystanse?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2010, 16:39:57 »
a może coś takiego Dagon:

Zdjęcie zaczerpnięte z wątku GAK-a:
http://www.gorg.pl/foto_net/ca_cts/kolnierz.jpg

Chodzi mi oczywiście o ten "filc" który okala od góry dystans
Pozwoliło by to nie przenosić drgań.

Podłóż "filc" pryzkręć głośnik do blachy i gotowe :grin:

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2010, 17:18:03 »
No właśnie głośnik mocowany jest do boczka który to mocno wpiera się w tym miejscu na drzwiach. W tym jest cały problem.
Fabrycznie ta konstrukcja jest moim zdaniem dość sztywna więc myślę o zniwelowaniu ewentualnych drgań (w tym celu filc też może być dobrym pomysłem, może nawet lepszym od pianki?) oraz o zabezpieczeniu przestrzeni styku plastik-blacha aby ciśnienie nie uciekało. Co nie zmienia faktu, że nadal głośnik siedzi wkręcony bezpośrednio do boczku lub w mojej koncepcji do dystansu, który i tak siedzi na boczku.

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2010, 19:01:07 »
ja bym to wyciął tak aby zostawić dwa miejsca pod wkręty które trzymają boczek.Przez otwór na dystansie z mdf'u wystawiłbym głośnik.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2010, 19:42:39 »
ja bym to wyciął tak aby zostawić dwa miejsca pod wkręty które trzymają boczek.Przez otwór na dystansie z mdf'u wystawiłbym głośnik.
Całkiem słuszna uwaga. Ale... Na jednym "gratisowym" boczku przetestowałem taką ewentualność. Cały ten element staje się bardzo niestabilny i "delikatny". Do tego stopnia, że bałbym się o niego "mocniej zahaczyć" nogą.
Chyba, że jakoś przeszłoby przymocowanie plastiku do MDFu... Z drugiej strony trochę traci to sens, bo konstrukcja wyglądałaby tak:
Blacha > MDF > Plastik > Głośnik.
De facto wiele byśmy nie zmienili.

Ale z drugiej strony można by zastanowić się jak usztywnić sam element bez mocowania go do pierścienia (przynajmniej nie w taki sposób).
Będę jeszcze kombinował... Muszę najpierw zaopatrzyć się w pierścienie MDF do dalszych testów.

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2010, 20:06:19 »
Ja upieram się za swoim.Możesz dodatkowo wzmocnić czymś ten osłabiony przez otwór element np.przynitowac lub inaczej przymocować kawałek blachy alu.(od spodu).

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2010, 20:24:44 »
Pokombinuję z aluminium + maty i dam znać, jaki był tego efekt.
Zastanawiam się nad sensownym wykonaniem "daszka" który będzie dodatkowo chronił głośnik przed ściekającą wodą. Ale to już drobnostka.

Hooltay

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2010, 20:31:42 »
top nie glosnik jest zalewany a kable w srodku.
po za tym: oby wam nikt nie wybil szyby, aby wam nikt nie przejechal sie po drzwiach, bo wtedy trzeba wszystko pruc :(

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2010, 22:02:53 »
Najprostszym,skutecznym sposobem na wodę lejącą się na głośnik jest wykonanie daszka z maty.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2010, 22:23:09 »
A jam pewną wątpliwość czy jeśli głośnik zostanie zamontowany w boczku o takim kształcie to ma szansę w ogóle dobrze zagrać.
Pomijam kwestię wibracji, związanych z wysokimi tonami.
Po prostu mam wrażenie że głośni z tyłu będzie tak silnie obudowany że nie będzie efektu dla niego pudła rezonansowego( nie ma pojecia jak to inaczej nazwać).
Kiedyś montowałem w jakimś BMW głośniki takiej wnęce że kończyła się ona zaraz za magnesem i grało to ogólnie bardzo słabo.

Chodzi mi o to że głośnik z drzwiami nie stworzy czegoś na podobę kolumny głośnikowej.

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2010, 22:47:30 »
Za głośnikiem musi być wolna przestrzeń.Głośnik musi mieć czym "oddychać".

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2010, 23:03:11 »
Dokładnie, a ja w tym boczku od Dagona też wolnej przestrzeni nie widzę :|
Dlatego moim zdaniem trzeba wyciąć plastik z wnętrza z okręgu który zaznaczyłem na fotce żeby to miało szanse dobrze zgrać :-)

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lutego 2010, 00:59:26 »
Kafara, ten "daszek" to oczywiście poleci w pierwszej kolejności  <diabel>

Ale jak się wytnie tak jak zaznaczyłeś, to nie da się wstawić dystansów do 16 cm. W ogóle wnęki seryjne są przygotowane pod 16 cm.... Tylko jak to w serii, średnio dobrze zaprojektowane pod względem akustyki.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2010, 01:05:58 »
czyli średnica wewnętrzna tego otworu pod głośnik to 160 anie 165 mm ???
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2010, 01:08:15 wysłana przez kafara1 »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2010, 12:33:06 »
16... skrót myślowy. Całość jest tak zaprojektowana, że wchodzi tam 165 mm aczkolwiek na styk (więc trzeba wyciąć bebechy zostawiając tylko kawałek kołnierza aby konstrukcja była sztywna). Zauważyłem, że oryginalne głośniki mają mniejszą membranę i po prostu mają szerokie mocowanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl