Autor Wątek: kontrolka hamulca - Camry 91  (Przeczytany 7331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

camry

• Gość
kontrolka hamulca - Camry 91
« dnia: 29 Czerwca 2004, 10:42:39 »
Witam
Mam pytanko dotyczace zapalania sie kontrolki hamulca.
Po dluzszym postaju auta (noc) gdy odpalam silnik i ruszam zapala mi sie kontrolka  ::szczena::  hamulca, plynu nie ubywa, klocki zmienialem w lutym, sprawdzalem je tydzien temu sa ok.  Podejrzenie pada na plyn , jak juz mowilem po postoju kontriolka pali sie po krotkiej jezdzie (10 km)  przygasa i zapala sie podczas hamowania, ale jak jade kawal dalej (np do pracy ok 80 km) to czestotliwosc zapalania kontrolki malej, i zalezy od sily hamowania.  Czy jest to mozliwe ze plyn nagrzewa sie i ma lepsze parametry. Na zbiorniczku pisze DOT III , plyn jest zielony wiec przypuszczam ze to nasz R3 - ja jezdze nim rok i nie wymienialem plynu. Auto ma ABS ale kontrolka nie sygnalizuje awarii zreszta dziala bo sprawdzalem, hamowanie OK.
Czy ktos mial takie przypadki i czy wymiana plynu pomogla, nic innego do łba  :idea: mi nie przychodzi.
Czekam na sugestie.
Pozdro Piotrek

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2004, 17:42:12 »
Jezdzij dalej na R3 to sie przekonasz dlaczego na zbiorniczku pisze USE ONLY DOT3!!! A co do kontrolki to o ile masz dobry poziom płynu to moze problem z podcisnieniem?

camry

• Gość
plyn hamulcowy
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2004, 08:15:14 »
Tak jak pisalem auto mam od roku i heble zalane sa czyms zielonym przypuszczam za R3, niedawno kupilem mala butelke tego plynu bo polecil mi go facet w sklepie potrzebowalem do sprzegla wyciek z silownika wysuszyl wszystko, wiec  zapach wyglad ten sam nie wiem jak ze smakiem  :mrgreen:  na butelce R3 pisze klasa DOT 3.
Bede wymienial plyn w sobote jesli możecie polecić jakis to bardzo chetnie czekam. Jeśli wiecie ile wchodzi plynu do ukladu to napiczcie dla przypomnienia. Toyota Camry 2.0 16V rok 91 Wagon, ABS., na zbiorniczku napis USE ONLY DOT3.

serwisSJ

• Gość
Re: plyn hamulcowy
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2004, 18:09:28 »
Cytat: camry
Tak jak pisalem auto mam od roku i heble zalane sa czyms zielonym przypuszczam za R3, niedawno kupilem mala butelke tego plynu bo polecil mi go facet w sklepie potrzebowalem do sprzegla wyciek z silownika wysuszyl wszystko, wiec  zapach wyglad ten sam nie wiem jak ze smakiem  :mrgreen:  na butelce R3 pisze klasa DOT 3.
Bede wymienial plyn w sobote jesli możecie polecić jakis to bardzo chetnie czekam. Jeśli wiecie ile wchodzi plynu do ukladu to napiczcie dla przypomnienia. Toyota Camry 2.0 16V rok 91 Wagon, ABS., na zbiorniczku napis USE ONLY DOT3.

Pół litry :) w zupełnosci wystarczy na oba układy a kup jakiś zachodni dot3 lub dot4 i bedzie dobrze;)

rubermaid

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2004, 12:31:32 »
Moim zdaniem odpowietrzenie ukladu wyleczy cie z kontrolki,mialem podobny objaw

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2004, 17:46:38 »
Cytat: rubermaid
Moim zdaniem odpowietrzenie ukladu wyleczy cie z kontrolki,mialem podobny objaw

A co ma odpowietrzenie kolego do zapalenia kontrolki? bo ja nie wiem

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2004, 21:19:10 »
hmmm ja pierwsze co to zmieniłbym płyn hamulcowy np. na ferodo 5.1 (nie zagotujesz go) a DOT 3 to bym odstwaił do lamusa...

rubermaid

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2004, 19:55:03 »
serwisSJ, Skoro mówisz ze odpowietrzenie nic nie ma do kontrolki to wymiana plynu tez nic miec nie bedzie-w takim razie usterki trzeba szukac po stronie elektrycznej

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpnia 2004, 11:22:42 »
Oj goscie, piszecie takie głupoty że sie płakac chce. A czy znawcy płynu hamulcowego wiedzxą wogole co znaczy nazwa DOT3? Najsmieszniejsze jest to, że nie majac pojęcia doradzacie jako znawcy innym co maja zrobić, tylko problem w tym, że im doradzacie źle.
Przemyslcie ta sprawe.

twinturbo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2004, 12:52:04 »
zalej Ferodo Dot 5.1 i odpowietrza cały układ. Jak nie przejdzie to wymień czujnik

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpnia 2004, 18:37:59 »
a może warto by sprawdzić przewody idące do czujników? :roll:

pomocny

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2005, 23:43:38 »
A czy przypadkiem, nie pruchnieją koledze osłony tarcz hamulcowych? Jeżeli tak, to kontrolka może sięzapalać z powodu opiłków metalu walających sięw pobliżu czujnika ABS. Spróbuj dmuchnąć pożądnie sprężonym powietrzem po zębatkach ABS-u i czujnikach.

Pozdrawiam.

Karol

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Kwietnia 2005, 23:16:00 »
Serwissj:

"Jezdzij dalej na R3 to sie przekonasz dlaczego na zbiorniczku pisze USE ONLY DOT3!!! A co do kontrolki to o ile masz dobry poziom płynu to moze problem z podcisnieniem? "

Jak nie masz zamiaru napisac co  to nie pisz nic, a takie rady to schowaj sobie w kieszen...

"A co ma odpowietrzenie kolego do zapalenia kontrolki? bo ja nie wiem"

Odpowiertrzenie zwiekszy cisnienie, chyba logiczne...

Ja bym proponowal zaczac od odpowietrzenia hamulcow, a jak nie pomoze to wymienic plyn, ale jedynie na DOT3 poniewaz DOT4 i polecany przez Roadrunnera i Twinturbo DOT5.1 faktycznie sa duzo lepsze, tzn. maja wyzsza temperature wrzenia, ale sa przy tym rzadsze co na 99% spowoduje u Ciebie wycieki, poniewaz uklad nie jest do tego przystosowany.

Pozdrawiam Karol

Większą część posta wyedytowalem bo nie uważam, że nadaje sięna pozostawienie jej na forum a w szczególności na technicznym  :!:  :!:  :!:
Oryginalny tekst wysłałem autorowi i opisałem  :!:
DO TAKICH ODPOWIEDZI KAROL JEST PRIV
Pozdrawiam...

pomocny

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2005, 00:15:41 »
A najlepiej to rozpiąć kabelek serwisowy obok pompy ABS i wtedy popatrzeć jak kontrolka miga. Policzyć i zapisać mignięcia i sprawdzić jaki kod sięwyświetlił. Jeżeli pali sięciągle tzn. że elektryka jest OK i dopiero wtedy trzeba sięzabrać za płyny, przewody itp.  :bdance

MO

• Gość
Odp: kontrolka hamulca - Camry 91
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Kwietnia 2006, 21:19:34 »
Sprawdz, czy nie masz przypadkiem przepalonej zarowki swiatel stopu...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl