Autor Wątek: PREVIA i GAZ wybuchowa mieszanka  (Przeczytany 53550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Andy111

• Gość
PREVIA i GAZ wybuchowa mieszanka
« dnia: 01 Stycznia 2005, 03:47:58 »
Rzucam pomysł aby powymieniać siędoświadczeniami na temat gazu w Previi.
Ja mam sekwencyjny wtrysk BIGAS-a i kupiłem na Allegro interfejs i soft do regulacji. Przy okazji dostałem przejściówki do wszelkich mozliwych instalacji i całą płytke softu też do wszelkich instalacji. Dziś bawiłem sie w regulacjęi po kilku próbach doszedłem do całkiem ciekawego ustawinia. Teraz chce zrobić klka ustawień: Sport, ekonomy oraz przy pełnym obciążeniu z przyczepą. I kiedy będęchciał to taką podgram sobie mapkę!!! Ciekawe tylko czy to przełoży sięna bardziej ekonomiczne przejazdy??? Ale to opisze jak potestuje to na trasie... A jakie Wy macie instalacjie i jakie dośwaidczenia????

eltech

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2005, 01:55:51 »
Andy ja miałem kilka pojazdów na LPG i zawsze byłem zadowolony ale nie wPrevii.
Od samego początku mam problemy, przerabiałem instalacjęi mam taką za 1800 zł czyli jakaś zwykła zaadaptowana do auta choć gazownicy zapewniali mnie że to jest najlepsze wyjście z sytuacji. Dziś już wiem żeby tam do nich nie jeździć i sam szukam porządnego gazownika który zrobi z tym porządek. Moja pali 20 na gazie mniej więcej na zbiorniku jadę180 km

eltech

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2005, 01:57:25 »
O bym zapomniał skoro masz ten przyżądzik do ustawiania instalacji to może kiedy sięspotkamy i sprawdzisz go na mojej Previi

Andy111

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2005, 10:34:40 »
jak kupwałem swoją Previęto była już założona instalacja prosta II generacji. Ale czytając różne opinie doszedłem do wniosku, że trudno sięmówi ale jedyne słuszne rozwiązanie to wtrysk gazu i przerobiłem instalacjęna wtrysk. Był torchęproblemów z regulacjęale teraz jest OK i przynajmniej jeżdzęz świadomoscia że nic mi nie wybuchnie i tylko jedynym problemem jest kiepski gaz (zaolejony) bo zatykają sięwtryskiwacze i trzeba to chyścić. Ale doszedłem już do wprawy i całość z odkręceniem fotela i złożeniem do kupy zajmuje mi 45 minut. Co do regulacji to oczywiście nie ma problemu ale nie wiadomo co na to powie Twoja instalacja czy nie zrobi nam jakiegoś psikusa w postaci kaszelku............ a potem to różnie bywa........... albo juz niebywa...........CO do gazowników to ja jeżdzęna Spadową 8 tel 6131398. Robili mi tam przeróbkęi jeszcze inną Previęna zwykłym mikserze (jedyna sensowna przeróbka to zamontowanie reduktora tuż przy silniku). Tak zrobiona Previa działa i nie strzela przynajmniej temu człowiekowi jeszcze nie strzeliła (na razie ma ją 4 lata)
Pozd
Andy

SEAT

• Gość
Dlatego wlasnie nie zak³adam gazu.
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2005, 21:57:18 »
Puki co to place jak za woły i jezdze na benzynie - ale nie mam problemow.
Pewnie któregos dnia bede musiał zalozyc gaz ale odkladam to narazie jak tylko moge.
Pozdro RW

Andy111

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2005, 22:47:14 »
Na pełnym wtrysku gazu też nie ma żadnych problemów. A jeszcze można sobie porobić kilka map i regulawać jak sięchce pracęsamochodu. Fakt taka przyjemość kosztuje i to najmarniej 3800, ale jak siędużo jeździ to siękiedyś zwróci...... :aclap

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2005, 14:25:50 »
Ja mam II generacje, czyli parownik, mikser itd.
Pierwsza ekipa poddala sie, montaz tego gazu okazal sie dla nich za trudny, ale znalazlem goscia ktory to poprawil i doprowadzil do tego ze jedzie sie calkiem ok,
Poniewaz jezdze malo gaz musial byc tani aby sie w ogole oplacilo, wszystko kosztowalo mnie w sumie okolo 2400zl,
co do osiagow, to uwazam ze gaz jest zeby oszczedzac a nie sie scigac, zawsze mozna przelaczyc dla przyjemnosci na benzyne,
jak narazie jedyne co jest u mnie minusem tej instalacji to to ze trzeba przegazowac przy przelaczaniu, co prawdopodobnie wynika z tego ze jest dlugi dolot powietrza i potrzeba chwile zanim dotrze mieszanka z gazem do silnika.

adamis

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2005, 14:50:55 »
Jateż mam II-gą generację.Miałem z tym kupęproblemów.Tzn.wybuchy rozwaliły mi 3 razy klektor dolotowy.Wszystko dlatego,że parownik i wlot gazu był zaraz za filtrem powietrza.Waliło najczęściej przy zmianie z benzyny na gaz,nawet wtedy jak był już normalnie zagrzany silnik,albo przy uruchamianiu goracego silnika na gazie,ale i to nie zawsze.Każde wykonanie takiej czynności z dala od domu było dla mnie strasznym stresem,bo nie wiedziałem,walnie czy nie.A jak walnęło,to włączały sięalarmy w samochodach obok.
Problemy sięskończyły jak przenieśli mi całe to ustrojstwo jak najbliżej silnika.Żadnych wybuchów,wzrost mocy,nie ma już dzióry w gazie,zapalam tylko na gazie(na razie wypróbowałem max.przy -5*C).Jedyną wadą tego rozwiązania jest to,że nie łatwo siętam dostać.To jednak okazało sięzaletą przy przeglądzie,bo gościowi nie chciało siętam sięgać.
Znam człowieka,który ma w Previi II-gą generacjętak zrobioną,i nie zapala na benzynie nawet na największych mrozach już od paru lat.Zobaczęjak to będzie u mnie.Nie powiem jednak,bym specjalnie tęsknił za -20*C.

eltech

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2005, 23:26:25 »
no Panowie to dopiszcie jak w tej chwili wychodzi wam spalanie gazu na takiej instalacji

adamis

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2005, 00:13:00 »
U mnie jest dziwnie nieregularnie.Raz wychodzi 14,a raz 22/100,po tej samej trasie i na gazie z tej samej stacji.Z tym że częściej 22 niż 14.Już sam nie wiem co z tym zrobić.Regulowali mi ze 3 razy.

eltech

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia 2005, 00:42:47 »
No widzisz Adam to mi pali tak koło 22 ale za to ciągle

Andy111

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2005, 09:58:36 »
TO co piszecie to brzmi strasznie. U mnie na trasie wychodzi ok. 12-14 zależy jak sięmocno przyciśnie. w mieście 15-16 max jak jade ja, a jak żona to na trasie 10-12 a miasto 14 max!!!! Może jednak warto zainwestowac w instalacjęIV generacji????

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2005, 10:25:53 »
moje spalanie na trasie to okolo 13 - 14 litrow gazy, na miescie od pewnego czasu uzyskuje powtarzalny wynik w zakresie 18 - 19 litrow, przy normalnej jezdzie, nie sportowej i nie econo, dodam ze jezdze malo i auto prawie zawsze jest zimne.

adamis

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2005, 17:15:35 »
A ja zapomniałem dodać,że mam stały napęd na 4 koła i automat.Może i warto by pomyśleć o IV generacji,ale skoro zdażało sięspalanie w granicach 14-16 l,to sugerowalo by to,że jest szansa do tego dojść.
Więc skoro nie ma żadnej różnicy,to po co przepłacać.( nie wiem czy na ten tekst praw autorskich nie ma Dosia).

marekkub

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2005, 22:27:02 »
Ja dodam w trasie, przy pełnym obciążeniu i prędkości 120 to wychodzi około 15 l, w mieście to bardzo różnie od 15 do 22, ale bliżej 16 średnio. W trasie, przy spokojnej jeździe, średnio obciążony około 14.
Układ II generacji, 4WD, automat.
Rzeczywiście zadziwiające czasami są zużycia gazu, raz 15, raz 20 ?? w podobnych warunkach.
Co do IV generacji to dopłata około 2000 zł, oszczędność gazy około 2-3 litry gazu to jest trzeba przejechać  około 30000-40000 km żeby sięzwróciła różnica w cenie.
Czy warto??? nie wiem :adiabelek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl