Autor Wątek: Światła niepojęte  (Przeczytany 78795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Światła niepojęte
« dnia: 10 Kwietnia 2010, 23:21:31 »
Próbowałem zrozumieć logikę, jak działają światła w Verso. Myślę, że we wszystkich wersjach sprzedawanych w Polsce działają tak samo.
Są 4 pozycje przełącznika świateł: Off, Auto, pozycyjne, mijania.
Działanie świateł i podświetlenia zegarów uzależnione jest od:
1) pozycji przełącznika
2) Wykrycia światła przez czujnik oświetlenia znajdujący się na podszybiu
3) zapalenia silnika
4) ustawienia kluczyka na ON (IGNITION ON)

1) Pozycja przełącznika OFF. Światła działają tylko gdy silnik pracuje. Podświetlenie zawsze na maksimum. Przeciwmgielnie nie działają.
2) Pozycja przełącznika AUTO. Światła działają tylko gdy kluczyk na ON (IGNITION ON). Podświetlenie konsoli sterowane czujnikiem światła. Gdy przyciemione to działają światła przeciwmgielne. Gdy zegary świecą pełnym światłem (przy jasnym słońcu), to przeciwmgielne nie działają.
3) Pozycja przełącznika POZYCYJNE. Światła działają niezależnie od kluczyka. Zegary zawsze przyciemnione. Działają światła przeciwmgielne.
4) Pozycja przełącznika MIJANIA. Światła działają niezależnie od kluczyka. Zegary zawsze przyciemnione. Działają światła przeciwmgielne.

PROBLEMY
Pomijam fakt, że w żadnym salonie nie byli mi w stanie dokładnie wyjaśnić jak zachowują się światła. W folderze pisze, że światła automatyczne. Niestety sprzedawcy nie wiedzą, czy automatycznie załączane po zapaleniu silnika czy po zapadnięciu zmroku. Niestety nie ma świateł dziennych, co jest dziwne że przy takich kombinacjach nie zrobiono opcji świateł dziennych, a opcja OFF i AUTO prawie niczym się nie różnią (Światła dzienne to światła mijania bez tylnych pozycyjnych i podświtlenia tablicy rejestracyjnej). Ale jeszcze gorsze jest że nie można świateł wyłączyć całkowicie. Kiedyś w Polsce można było dostać mandat za nadużywanie świateł i zapewne są jeszcze w Europie kraje, gdzie wyłączenie świateł w dzień będzie konieczne. Jak skończy się gwarancja, to zrobię dzienne i wyłączanie.
Czy ktoś wie jak można światła wyłączyć?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2010, 23:50:11 wysłana przez Lew2 »
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: Światła niepojęte
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2010, 09:20:28 »
nie odpowiem ci na przykładzie tego konkretnego samochodu, ale we większosci współczesnych samochodach światła można wyłączyć tylko i wyłącznie poprzez zmianę opcji komputera np. w ASO
Po porostu programują żeby w pozycji OFF światła się nie zapalały

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2010, 14:40:56 »
Jeszcze mam pytanie na temat świateł wnętrza, ale żeby nie tworzyć nowego wątku zapytam w tym.
Chodzi mi o podświetlenie podłogi. Na stronie 341 w instrukcji obsługi jest pozycja numer "3 - Lampki oświetlenia podłogi.". Na obrazku te trójki zaznaczone są zarówno pod nogami pasażera jak i kierowcy.
PYTANIA:
1) Czy ktoś może mi podwiedzieć czy pod nogami kierowcy te światła też się świecą? Bo u mnie się nie świecą, a przydatne są najbardziej w czasie odkurzania...
2) A w ogóle kiedy te światła oświetlenia podłogi się zapalają? Bo na pewno nie razem z oświetleniem kabiny...

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2010, 12:27:11 »
1) Czy ktoś może mi podwiedzieć czy pod nogami kierowcy te światła też się świecą? Bo u mnie się nie świecą, a przydatne są najbardziej w czasie odkurzania...
Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli skierować wzrok na podłogę i odpowiedzieć czy się te światła świecą. Rozkręciłem pokrywę pod kierownicą i zobaczyłem luzem zwisającą wtyczkę, którą wetknąłem w gniazdo w tej pokrywie. Partacze montujący przełączniki alarmu i czujników parkowania zapomnieli to podłączyć.

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2011, 12:25:52 »
Są 4 pozycje przełącznika świateł: Off, Auto, pozycyjne, mijania.
Widzę, że nie ja jeden zastanawiam się jak w ogóle wyłączyć światła  :laugh: Wg. instrukcji obsługi są 4 pozycje (tak jak napisałeś) i z Twojego posta wnioskuję, że Ty tak masz ? U mnie niestety brak pozycji "Auto" i to właśnie temu "brakowi" przypisywałem winę za niemożność całkowitego wyłączenia świateł. Na mój rozum w pozycji "Off" powinno nie być świateł a w "Auto" powinny być "dzienne" tymczasem u mnie w pozycji "Off" są dzienne a na desce świeci się kontrolka od postojowych.
W kwestii regulacji jasności podświetlania zegarów to wg. instrukcji trzeba wybrać opcję używając przycisku przy "komuterze" na desce. Problem w tym, że u mnie taka opcja się nie pojawia a zegary bym chętnie przyciemnił bo w nocy wręcz oślepiają  :embarassed:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca 2011, 12:33:32 »
U mnie też są trzy pozycje, w dzień jeżdżę na OFF (pierwsza pozycja), wtedy podświetlenie deski jest mocniejsze ale tylko niektóre lampki się świecą, w nocy przełączam na mijania (ostatnia pozycja), wtedy świeci się cała deska ale łagodniej. Co do działania świateł zewnętrznych to między tymi pozycjami nie ma żadnej różnicy.

Dodatkowo możesz uregulować w komputerku intensywność świecenia deski, nie jest to proste, podobnie jak ustawienie daty, ale da się zrobić.

Najbliżej wyłączenia świateł zewnętrznych jest pozycja środkowa, wtedy masz tylko światła postojowe. Jak byś chciał mieć możliwość całkowitego wyłączenia, to pewnie w serwisie muszą przeprogramować komputer.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2011, 12:42:38 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwca 2011, 12:48:47 »
Dodatkowo możesz uregulować w komputerku intensywność świecenia deski,
Właśnie to chciałem zrobić zgodnie z instrukcją. Naciskając wielokrotnie przycisk przy komputerku wyświetlać się powinno kolejno: TRIP A, TRIP B, ODO, i regulacja jasności. U mnie się właśnie regulacja nie wyświetla tylko trzy pozostałe opisane w instrukcji opcje. Hmmm podobnie było z zamkiem centralnym czyli zgodnie z instrukcją niczego nie zrobiłem. Może i tym razem ktoś podpowie ? Bo u mnie deska wali w ślepia bezlitośnie bez względu na to czy dzień czy noc.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwca 2011, 13:18:36 »
Muszę się przyjrzeć i sobie przypomnieć jak to robiłem, ale z tego co pamiętam to trzeba kręcić (nie przyciskać) tym czarnym dynksem wystającym z komputerka i masz tam na wyświetlaczu takie małe kropki, puste lub pełne. Wszystkie puste = min. świecenie, wszystkie pełne = max. świecenie.

Tylko czy nie mylę z Hondą :roll:  W domu sprawdzę i napiszę.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2011, 16:29:22 »
Opcja przyciemniania pojawi się z zapalonymi światłami - gałka w pozycji "mijania". W pozycji "off" to miejsce jest pomijane w menu. No i trzeba przytrzymać.

Milos - myli Ci się z cifem ale tu jest podobnie, jest pasek ZTCP składający się z coraz szerszych bloczków pojawiających się w miarę rozjaśniania. Ale to i tak wszystko przecież jedno - ważne, że wiadomo o co chodzi.

Jeśli chodzi o pozycje na gałce to najlepsze rozwiązanie widziałem w oplu (z czujnikiem zmierzchu):
- w pozycji OFF - nic nie świeci
- w pozycji AUTO - światła w dzień świecą, bez długich i przeciwmgielnych, kokpit jak bez świateł. Po zmroku kokpit rozświetla się gdzie nie świecił i przyciemnia gdzie świecił pełną jasnością, pojawiają się długi i przeciwmgielne.
- w pozycji "pozycyjne" - sprawa oczywista - pozycyjne niezależnie od zapłonu.
- w pozycji "mijania" - mijania niezależnie od zapłonu i zmroku.

I nie łapię, czy nawet bez czujnika zmierzchu to taka trudność wsadzić do auta manetkę z AUTO, tak żeby w pozycji AUTO światła zapalały się automatycznie po rozruchu a w pozycji OFF, żeby nie świeciło nic.
pzdr.
Michał

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwca 2011, 21:58:58 »
Opcja przyciemniania pojawi się z zapalonymi światłam
Tak właśnie jest  <brawo> Deska już mnie nie oślepia  :-) Dzięki !

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2011, 13:12:36 »

I nie łapię, czy nawet bez czujnika zmierzchu to taka trudność wsadzić do auta manetkę z AUTO, tak żeby w pozycji AUTO światła zapalały się automatycznie po rozruchu a w pozycji OFF, żeby nie świeciło nic.

Może specyfikacje na inne rynki tak mają Toyota robiła takie myki już 20 lat temu na Kanadę dzienne zapalały się z urzędu po przekręceniu kluczyka w pozycji off na manetce ( bez oświetlenia deski), ale wystarczyło włączyć zapłon na zaciągnietym postojowym i nic się nie świeciło. Na skandynawię jest (niestety) zawsze włączone mijanie na off, bez drogowych i podświetlenia, natomiast pozostałe pozycje postoje i on zgodnie z opisem, pmg były dodatkowe w III gen wiec miały oddzielne włączanie do skonfigurowania wg uznania użytkownika (np włączanie niezależne od świateł, ale przy włączonym zapłonie, ale są też całkowicie niezależne i świecące bez konieczności uruchomienia zapłonu)
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2011, 09:57:57 »
20 lat temu na Kanadę dzienne zapalały się z urzędu po przekręceniu kluczyka w pozycji off na manetce
20 lat temu nie było świateł dziennych, co najwyżej mijania.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2011, 12:56:33 »
Zakładasz się, że były ?  <diabel>

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwca 2011, 16:08:26 »
odezwał się posiadacz ;) dzięki
otóż sprytnie rozwiązano to tak,
ponieważ Camry III gen ma światła przednie dwużarówkowe ( H4 i H1), gdzie H4 daje mijania i długie, a H1 długie razem z H4, to w wolnych chwilach H1 robi za dzienne oczywiście ze zmniejszona mocą. Objawia się to obrazkiem mdławo świecącego światła po dośrodkowej stronie reflektora, gdzie większość aut ma drogowe ( a niektóre pmg)
rozwiązanie ze światłami mijania jako dziennymi funkcjonowało w wersjach na Europę (Północną )
czyli to już było grane, podobnie jak navi i BT np. w Lexach sprzed kilkunastu lat
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2011, 16:10:36 wysłana przez tjedral »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwca 2011, 00:20:05 »
W nowej Camry XLE V gen mojej zony tez tak jest - wersja amerykańska. Światła dzienne świecą na żółto i używają tej samej żarówki co długie. Jeszcze nie przerabiałem, bo świeży zakup, zresztą chyba zostawimy jak jest.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl