Próbowałem zrozumieć logikę, jak działają światła w Verso. Myślę, że we wszystkich wersjach sprzedawanych w Polsce działają tak samo.
Są 4 pozycje przełącznika świateł: Off, Auto, pozycyjne, mijania.
Działanie świateł i podświetlenia zegarów uzależnione jest od:
1) pozycji przełącznika
2) Wykrycia światła przez czujnik oświetlenia znajdujący się na podszybiu
3) zapalenia silnika
4) ustawienia kluczyka na ON (IGNITION ON)
1) Pozycja przełącznika OFF. Światła działają tylko gdy silnik pracuje. Podświetlenie zawsze na maksimum. Przeciwmgielnie nie działają.
2) Pozycja przełącznika AUTO. Światła działają tylko gdy kluczyk na ON (IGNITION ON). Podświetlenie konsoli sterowane czujnikiem światła. Gdy przyciemione to działają światła przeciwmgielne. Gdy zegary świecą pełnym światłem (przy jasnym słońcu), to przeciwmgielne nie działają.
3) Pozycja przełącznika POZYCYJNE. Światła działają niezależnie od kluczyka. Zegary zawsze przyciemnione. Działają światła przeciwmgielne.
4) Pozycja przełącznika MIJANIA. Światła działają niezależnie od kluczyka. Zegary zawsze przyciemnione. Działają światła przeciwmgielne.
PROBLEMY
Pomijam fakt, że w żadnym salonie nie byli mi w stanie dokładnie wyjaśnić jak zachowują się światła. W folderze pisze, że światła automatyczne. Niestety sprzedawcy nie wiedzą, czy automatycznie załączane po zapaleniu silnika czy po zapadnięciu zmroku. Niestety nie ma świateł dziennych, co jest dziwne że przy takich kombinacjach nie zrobiono opcji świateł dziennych, a opcja OFF i AUTO prawie niczym się nie różnią (Światła dzienne to światła mijania bez tylnych pozycyjnych i podświtlenia tablicy rejestracyjnej). Ale jeszcze gorsze jest że nie można świateł wyłączyć całkowicie. Kiedyś w Polsce można było dostać mandat za nadużywanie świateł i zapewne są jeszcze w Europie kraje, gdzie wyłączenie świateł w dzień będzie konieczne. Jak skończy się gwarancja, to zrobię dzienne i wyłączanie.
Czy ktoś wie jak można światła wyłączyć?