Autor Wątek: Światła niepojęte  (Przeczytany 78801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Światła do jazdy dziennej
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Września 2011, 17:10:29 »
Próbuję zainstalować światła do jazdy dziennej - diodowe do mojego Verso. Już rozmawiałem w ASO. Powiedzieli, ze podepną jak tylko znajdę odpowiednie światła i pokazał gdzie mam je umieścić. Zaproponowano, żebym umieścił je w tej samej wnęce co przeciwmgielne. Pod przeciwmgielnymi na tym czarnym plastiku. Tam jest dość ciasno i zastanawiam się czy są takie cienkie LED-owe? Czy ktoś znalazł jakiś model świateł dziennych LED, żeby pasowały do jakiegokolwiej miejsca z przodu w Verso?
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Światła niepojęte
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Września 2011, 20:43:22 »
IMO będzie ciężko - wszystko co widziałem było grube. Ja czekam to jakiegoś liftingu Verso. Może pojawi sie takie rozwiązanie fabryczne, które da się zastosować w naszych.
pzdr.
Michał

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Września 2011, 20:31:06 »
IMO będzie ciężko - wszystko co widziałem było grube. Ja czekam to jakiegoś liftingu Verso. Może pojawi sie takie rozwiązanie fabryczne, które da się zastosować w naszych.

A co gdyby zastosować Vertex 502 HP:
http://www.sklepowisko.com/img/ulotki%20PDF/502%20pl.pdf
i ułożyć z pojedynczych diód jakiś wzór na wolnym miejscu plastiku wokół przeciwmgielnych?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Września 2011, 20:55:40 »
Mi osobiście się to nie podoba. No i ta homologacja też wątpliwa. Homologacja jest umieszczona na kloszu lamp. Lamp muszą być 2 sztuki (nie mniej i nie więcej) a tu jest ich IMO 10. Nie będę się o to spierał bo i tak sobie czegoś takiego nie sprawię, marudzę tylko.

Ale trzeba by się dowiedzieć jaką ma średnice takie pojedyńcze oczko i sprawa będzie jasna. Wydaje mi się, że jeśli jest jak czujnik parkowania to się nie zmieści koło halogenów.
Ja to się zastanawiam czy nie zamontować DRLów w miejsce halogenów, które i tak są zbędne - a takie zestawy to nawet w ASO w Wawie widziałem - dedykowane do Toyoty, co prawda Yaris ale już blisko. Facet mnie tylko wystraszył, że w Verso próbowali i nie bardzo im się udawało wyłączyć te "automatyczne światła." W swoim ASO jeszcze o to nie pytałem.
pzdr.
Michał

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Września 2011, 10:01:41 »
Mi osobiście się to nie podoba. No i ta homologacja też wątpliwa. Homologacja jest umieszczona na kloszu lamp. Lamp muszą być 2 sztuki (nie mniej i nie więcej) a tu jest ich IMO 10. Nie będę się o to spierał bo i tak sobie czegoś takiego nie sprawię, marudzę tylko.

Ale trzeba by się dowiedzieć jaką ma średnice takie pojedyńcze oczko i sprawa będzie jasna. Wydaje mi się, że jeśli jest jak czujnik parkowania to się nie zmieści koło halogenów.
Ja to się zastanawiam czy nie zamontować DRLów w miejsce halogenów, które i tak są zbędne - a takie zestawy to nawet w ASO w Wawie widziałem - dedykowane do Toyoty, co prawda Yaris ale już blisko. Facet mnie tylko wystraszył, że w Verso próbowali i nie bardzo im się udawało wyłączyć te "automatyczne światła." W swoim ASO jeszcze o to nie pytałem.

Co do wyłączania, to u mnie w ASO dostali instrukcję z TMP jak to zrobić i powiedzieli, że nie ma problemu. Te "światła automatyczne" są zepsute przez TMP w momencie adaptacji na polski rynek. Samochód z Turcji nie przychodzi z takim czymś.

Co do liczby świateł, to wydaje mi się że kilka diód razem tworzy jedno "światło". Przecież jest wiele takich lamp, gdzie jedno "światło" składa się z kilku lamp. Z tego co piszą na innych stronach sprzedających te same światła to średnica oczka wynosi 30 mm, ale znalazłem też, że 35 mm. W sumie można by zainstalować 2 lub 3 oczka po wewnętrznej stronie przeciwgielnego, bo i tak piszą że są bardzo silne.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Września 2011, 10:20:24 »
Co do liczby świateł, to wydaje mi się że kilka diód razem tworzy jedno "światło". Przecież jest wiele takich lamp, gdzie jedno "światło" składa się z kilku lamp.

Ale całe jedno "światło" ma homologację na wszystkie źródła jakie są w nim umieszczone. IMHO.

Z tego co piszą na innych stronach sprzedających te same światła to średnica oczka wynosi 30 mm, ale znalazłem też, że 35 mm. W sumie można by zainstalować 2 lub 3 oczka po wewnętrznej stronie przeciwgielnego, bo i tak piszą że są bardzo silne.

No właśnie. Jeśli nawet ta homologacja jest to instalując 3 z 5 na pewno nie zostanie utrzymana - choć pomysł niezły - mogłoby to nawet fajnie wyglądać - takie 3 punkty ułożone w piramidkę. Jakby były takie - pojedyncze ale mniejsze to zainstalowałbym sobie obok halogenów.

Co do wyłączania, to u mnie w ASO dostali instrukcję z TMP jak to zrobić i powiedzieli, że nie ma problemu. Te "światła automatyczne" są zepsute przez TMP w momencie adaptacji na polski rynek. Samochód z Turcji nie przychodzi z takim czymś.

A możesz napisać w którym ASO nie ma problemu? Jak u mnie będzie to poproszę, żeby skontaktowali się z Twoim w sprawie szkolenia ;)

« Ostatnia zmiana: 06 Września 2011, 10:24:03 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Września 2011, 15:58:40 »
Co do liczby świateł, to wydaje mi się że kilka diód razem tworzy jedno "światło". Przecież jest wiele takich lamp, gdzie jedno "światło" składa się z kilku lamp.

Ale całe jedno "światło" ma homologację na wszystkie źródła jakie są w nim umieszczone. IMHO.

Z tego co piszą na innych stronach sprzedających te same światła to średnica oczka wynosi 30 mm, ale znalazłem też, że 35 mm. W sumie można by zainstalować 2 lub 3 oczka po wewnętrznej stronie przeciwgielnego, bo i tak piszą że są bardzo silne.

No właśnie. Jeśli nawet ta homologacja jest to instalując 3 z 5 na pewno nie zostanie utrzymana - choć pomysł niezły - mogłoby to nawet fajnie wyglądać - takie 3 punkty ułożone w piramidkę. Jakby były takie - pojedyncze ale mniejsze to zainstalowałbym sobie obok halogenów.

A możesz napisać w którym ASO nie ma problemu? Jak u mnie będzie to poproszę, żeby skontaktowali się z Twoim w sprawie szkolenia ;)

1) Z tego co wiem to ja nie jestem od sprawdzania homologacji. Od tego jest PIH i inne instytucje. Ja kupuję produkt w oficjalnej sieci dystrybucji i ma spełniać wszystkie normy. Nikt nie sprawdza czy np.: klocki hamulcowe, albo gaśnice mają homologację. Tzn. to jest sprawa z handlującym/dystrybutorem/importerem, a nie klientem indywidualnym jeśli ktoś sprzedaje produkt bez homologacji. Jeśli chodzi o to czy homologacja jest na 5 diód czy na mniej, to z tego co wiem na każdej z tych diód jest wybity symbol homologacji, więc policjant na drodze nie sprawdzi czy mają być 5 - czy 3 - a może 8? Zresztą do tego zestawu jest dodatek z 3 diodami, żeby mieć w sumie 8. Nie rozeznalem dokładnie, ale z tym dodaktiem na 3 diody nie ma tej całej elektroniki. Musze sprawdzic dokładnie. Problem w tym, że to wszystko jest tylko na Internecie, a nie w sklepie realnym, więc trudno sprawdzić - tylko tyle wiadomo co widać z niewyraźnego obrazka...
2) Im mniej świateł tym lepiej. Dla wszystkich.
3) ASO to InterCar Nowak w Krakowie. A Twoi (które to ASO?) niech poproszą o instrukcję z Toyota Motor Poland.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Września 2011, 16:27:08 »
1) Z tego co wiem to ja nie jestem od sprawdzania homologacji. Od tego jest PIH i inne instytucje. Ja kupuję produkt w oficjalnej sieci dystrybucji i ma spełniać wszystkie normy. Nikt nie sprawdza czy np.: klocki hamulcowe, albo gaśnice mają homologację. Tzn. to jest sprawa z handlującym/dystrybutorem/importerem, a nie klientem indywidualnym jeśli ktoś sprzedaje produkt bez homologacji. Jeśli chodzi o to czy homologacja jest na 5 diód czy na mniej, to z tego co wiem na każdej z tych diód jest wybity symbol homologacji, więc policjant na drodze nie sprawdzi czy mają być 5 - czy 3 - a może 8? Zresztą do tego zestawu jest dodatek z 3 diodami, żeby mieć w sumie 8. Nie rozeznalem dokładnie, ale z tym dodaktiem na 3 diody nie ma tej całej elektroniki. Musze sprawdzic dokładnie. Problem w tym, że to wszystko jest tylko na Internecie, a nie w sklepie realnym, więc trudno sprawdzić - tylko tyle wiadomo co widać z niewyraźnego obrazka...

Homologacja nie jest dopuszczeniem do obrotu tylko do używania w pojeździe. To że coś można kupić w sklepie to nie oznacza, że można to zamontować na zewnątrz pojazdu (np. żarówki samochodowe 100W). PIH nie ma tu nic do tego bo ewentualny brak homologacji nie wyklucza produktu ze sprzedaży na terenie UE. I całe szczęści bo inaczej musiałbym reflektory 100W zdemontować z kosiarki ;)
Jeśli  oznaczenia homologacyjne są na każdym kloszu osobno to pewnie. Policjant na drodze nic innego nie sprawdzi.

2) Im mniej świateł tym lepiej. Dla wszystkich.

Jeśli masz na myśli dzień to +1. Zgadzam się w całej rozciągłości.

3) ASO to InterCar Nowak w Krakowie. A Twoi (które to ASO?) niech poproszą o instrukcję z Toyota Motor Poland.

W Plocku. ASO Kompińscy.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Września 2011, 23:52:27 »
Zgadza się - w sklepie można kupić różne rzeczy: sklep zawsze może powiedzieć, że to "nie do użytku na drogach publicznych".
Homologacja to problem (niestety) klienta.
A co do świateł - jak to TMP dokładnie "psuje" te światła, robiąc jest automatycznymi: domontowuje coś, czy np. przeprogramowuje?

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Września 2011, 09:15:53 »
A co do świateł - jak to TMP dokładnie "psuje" te światła, robiąc jest automatycznymi: domontowuje coś, czy np. przeprogramowuje?
Tzn. one są automatyczne fabrycznie. Tzn. jak jest ciemno to się zapalają, a jak jest jasno to gasną (przynajmniej w pozycji AUTO - bo tak pisze w instrukcji). TMP zmienia w ten sposób, że świecą się cały czas więc nie ma już żadnej "automatyki" tylko świecenie non-stop. Jak to zrobiono, to nie wiem. Jedynym pozostałością automatyki fabrycznej jest przyciemnianie (w nocy) i rozjaśnianie (w dzień) wskaźników.

Znalazłem jeszcze takie:
http://www.moto-lider.pl/catalog/product_info.php?cPath=91_116&products_id=545
Tutaj wyraźnie podają, że homologacja bita na każdej lampce. Podają średnicę 34 mm. Więc można zmierzyć czy 3 lampki wejdą do wnęki przeciwmgielnej. Ewentualnie czwartą można dać na zewnątrz lampki. A jeszcze lepiej jakby tę plastikową wnękę zastąpić szybą ze szkła tak samo wyprofilowaną jak ten plastik i za tą szybą umieścić te 4-5 diód. To wyglądałoby jak fabryczne, ale to chyba nierealne...
Inna sprawa, że całkowity pobór mocy liczą
10 * 1,92W - razem 10,92W.
Coś nie tak z mnożeniem...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Września 2011, 09:41:24 »
Rozumiem - czyli jak w Avensisie. Inna sprawa, że jednak po części one SĄ automatyczne, bo w zwykłym Verso nocą trzeba "załączać" światła, tzn. deska się przyciemnia (zegary) i zapala się podświetlenie reszty deski.
A u Ciebie dzieje się to automatycznie :)

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Maja 2012, 12:22:18 »
Rozumiem - czyli jak w Avensisie. Inna sprawa, że jednak po części one SĄ automatyczne, bo w zwykłym Verso nocą trzeba "załączać" światła, tzn. deska się przyciemnia (zegary) i zapala się podświetlenie reszty deski.
A u Ciebie dzieje się to automatycznie :)
Chciałem poinformować Szanownych Grupowiczów, że udało mi się zamontować światła dzienne. Tzn. może nie jest to taki sukces jako, że wmontowałem je na miejsce przeciwmgielnych. Równocześnie dezatkywowali mi w salonie to świecenie świateł mijania non-stop. Teraz dopiera działa znakomicie fabryczna automatyka świateł. Jak ciemno zapalają się mijania gasną dzienne i na odwrót. Jeszcze by pasowało, żeby mijana się włączały jak jest deszcz - w końcu automatyczne wycieraczki są do tego czujnika podpięte. Na mój gust dzienne prezentują się bardzo dobrze. Dodatkowo z przeciwmgielnych odzyskałem 2 żarówki H11, a lampy będą czekać w garażu, albo pójdą pod młotek na Allegro.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Maja 2012, 13:03:20 »
No to jest wszystko super, też o tym myślałem - ale doszedłem do wniosku, że p.mgielnych byłoby mi żal. Owszem, czasem jest tak, że w ciągu całego roku nie świecę ich w ogóle, bo... jest niż. A jak niż, to mgieł raczej nie ma.
Ale one się przydają też w przypadku gęstych opadów deszczu i śniegu, także - żal by był bez nich, skoro są :)
Ogólnie gratulacje. :good:
A co do wycieraczek i świateł, to - nie zrozum mnie źle, bo Citroena są do ... :thumbdown: - ale soft włączał światła mijania jak się machnęło więcej niż bodajże 5 razy wycieraczką. I to miało sens. Cała reszta auta już niestety nie... :cheesy:

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Maja 2012, 17:32:34 »
No to jest wszystko super, też o tym myślałem - ale doszedłem do wniosku, że p.mgielnych byłoby mi żal. Owszem, czasem jest tak, że w ciągu całego roku nie świecę ich w ogóle, bo... jest niż. A jak niż, to mgieł raczej nie ma.
Jeden monter chciał mi zamontować dzienne w zderzaku, tak jak czujniki parkowania, ale nie zdecydowałem się na nieodwracalny krok wiercenia dziur w zderzaku. Obecnie mogę w dowolnej chwili wymontować dzienne i zamontować oryginalne przeciwmgielne i wszystko wraca do opcji fabrycznej. Miałem te samo obawy przed usunięciem przeciwmgielnych, ale:
1) Przeciwmgielnych używa się na prawdę bardzo rzadko, a nawet jak się używa to jest to pomoc nie taka duża. Może w bardzo, bardzo gęstej mgle ich korzyść byłaby większa. Raz jechałem na nich znad morza jak mi się w drodze spaliła żarówka mijania i wtedy pomagają troszeczkę.
2) Zrobię sobie jeszcze tajny włącznik, żeby móc włączyć dzienne dodatkowo. Lampy NSSC są bardzo silne, chociaż oczywiście do przeciwmgielnych im daleko. Nocą na samych dziennych też widać, że można awayjnie jakiś odcinek powoli przejechać.
3) 90% mojej jazdy jest w słoneczny dzień i dziennych będę używał przez większość jazdy w przeciwieństwie do przeciwmgielnych używanych rzadko.
4) Mijania nie są przeznaczone do sygnalizacji w dzień, tylko do oświetlania drogi w nocy (oślepiają przeciwników, wypalają odbłyśniki w upalne dni, pogarszają widoczność kierunkowskazów i stopów). Teraz po montażu dziennych kierunkowskazy widać wyraźnie w słoneczny dzień.
5) Jak jeździłem na krótkich trasach to akumulator był ciągle niedoładowany, bo mijania ze wszystkimi dodatkami biorą jakieś 150 W, a dzienne 10W.

Dodam jeszcze, że za sam montaż i podpięcie dziennych (bez dodatkowych wyłączników) wziął elektryk równe 100 zł.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Maja 2012, 17:38:25 »
Wszystko racja, ale ja powtórzę, że choć zdarzają się długie okresy nie używania p.mgielnych, to w pewnych sytuacjach - drogi kręte przy normalnej widoczności albo gęste opady śniegu - pomagają. I to IMHO bardziej niż na faktyczną mgłę. :good:
Ale jakbym miał ciąć zderzak, to też bym nie ciął, faktycznie. Już prędzej jakiegoś miejsca bym szukał w stylu wycięcie w kratce/grillu zderzaka czy coś w tym stylu. Ale ciężko takie miejsce w autach nieprzystosowanych do tego znaleźć, bo albo wygląda to głupio, albo trzeba zderzak ciąć, albo wygląda fajnie i prosto się montuje, ale... rozstawy niezgodne z ustawą.
Na pewno jakbym nie miał p.mgielnych to w to miejsce dałbym dzienne, tym bardziej że używam dość drogich żarówek mijania H11 Osram Night Breaker Plus. :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl