Autor Wątek: Światła niepojęte  (Przeczytany 78758 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Światła niepojęte
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Maja 2012, 19:53:46 »
Na pewno jakbym nie miał p.mgielnych to w to miejsce dałbym dzienne, tym bardziej że używam dość drogich żarówek mijania H11 Osram Night Breaker Plus. :good:
Żarówki H11 są w ogóle nienormalnie drogie (aha zapomniałem - to jest kolejny argument za montażem dziennych) ok 50 zł/szt. Teraz nie będą się tak zużywać, a dodatkowo odzyskałem 2 sztuki z przeciwmgielnych, więc kolejny zakup H11 będzie gdzieś za 3 lata lub później. Można potraktować, że te 2 żarówki zwracają koszt instalacji.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Maja 2012, 21:30:37 »
A czy te Night Breaker Plus nie wypalają odbłyśników w przyspieszonym tempie? Z powodu takich obaw używam zwykłych Night Breakerów. Światła w Verso świecą bardzo dobrze i nie odczuwam potrzeby stosowania żarówek typu +20% więcej światła.

A co do dziennych to chyba nie miałbym jakichś oporów przed dziurawieniem zderzaka - w końcu tylny też jest cały podziurawiony na czujniki i nic się nie stało strasznego :-)
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2012, 21:33:05 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Maja 2012, 22:47:30 »
A co do dziennych to chyba nie miałbym jakichś oporów przed dziurawieniem zderzaka - w końcu tylny też jest cały podziurawiony na czujniki i nic się nie stało strasznego :-)
U mnie jest nawet przedni i tylny, bo mam czujniki parkowania z przodu i z tyłu.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Maja 2012, 22:58:32 »
A czy te Night Breaker Plus nie wypalają odbłyśników w przyspieszonym tempie? Z powodu takich obaw używam zwykłych Night Breakerów. Światła w Verso świecą bardzo dobrze i nie odczuwam potrzeby stosowania żarówek typu +20% więcej światła.

Co innego dziurawić zderzak na czujniki, a co innego na światła - pod czujniki wiercisz prosty otwór, a pod światła jest dużo trudniej. I dużo łatwiej coś spartolić.
Co do żarówek, to nie rozumiem o co chodzi z tym 20%. Znaczek "PLUS" w nazwie oznacza nowszą generację tych samych "Osram Night Breaker", wyróżniający się... wydłużoną trwałością (w porównaniu do tych bez "plus"). :grin: :-)
A co do ceny - nawet w hurtowni są one droższe niż 50 zł :) Ale moim skromnym zdaniem warto :) Choć faktycznie - drogo.
Ale z drugiej strony - trwałość i tak o niebo wyższa niż jakieś H7.  :roll:

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Maja 2012, 08:11:52 »
Co do żarówek zgoda, nie doczytałem. W takim układzie może następne będą Night Breaker Plus bo wcale nie są dużo droższe od Night Breaker.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Maja 2012, 09:14:39 »
Milosa nie pytam bo ma już verso długo, ale Tobie Sancho, te fabryczne już się przepalily czy wymieniłes bo chciałeś?
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Maja 2012, 09:47:43 »
Wymieniałem, bo chciałem - i jest dużo lepiej :) Choć fabryczne jakoś tragicznie nie świeciły, to fakt.
Żywotność pierwszych oszacowałem na mniej więcej 10-12 tys km, ale nie wiem czy to wiarygodne, bo były 3x przekładane i jeździły też w poprzednim aucie (przebieg łączny, jedna wytrzymała trochę krócej).
...ostatnie udało mi się wymienić na gwarancji.  :cheesy: <diabel>

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Maja 2012, 10:28:50 »
Przyznam szczerze, że nigdy jakoś specjalnie nie przyglądałem się różnicom w żarówkach poza ceną (:cheesy:). Teraz jak tak zachwalacie to sobie przy awarii wymienię komplet na te Osramy.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Maja 2012, 15:00:20 »
Ale wiesz, że się do d.py wymienia, szczególnie tą przy akumulatorze?  :cheesy:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Maja 2012, 15:43:40 »
No właśnie wiem i dlatego zacząłem się teraz zostawiać, czy nie kupić już teraz i wymienić obie w ramach treningu - przy dobrej pogodzie, żeby potem w złej od razu "wiedzieć jak".
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Maja 2012, 15:45:54 »
Wymiana jest jak gastroskopia - niby wiesz co Cię czeka, ale za każdym razem to jest równie do d.py. :cheesy:
Ja mam wymienione także drogowe HB3 - tylko za p.mgielne jakoś nigdy się nie zabrałem: w sumie rzadziej się używa, a żarówki drogie... (też H11). :)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Maja 2012, 16:07:01 »
Ani słowa o wymianie żarówek, bo nas znowu stali bywalcy op... dolą, żeśmy lamy a to jest forum techniczne  :-o   <diabel> :laugh:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Maja 2012, 16:42:41 »
Jak to przyjdą "stali bywalcy"? Przecież jesteśmy cały czas.... ;)
pzdr.
Michał

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Maja 2012, 09:49:11 »
Milosa nie pytam bo ma już verso długo, ale Tobie Sancho, te fabryczne już się przepalily czy wymieniłes bo chciałeś?
Sorry, pytanie nie do mnie, ale jestem zaskoczony długowiecznością tych Waszych żarówek. Moje fabryczne przepaliły się po pół roku od kupna samochodu tj. 10 000 km. Kupowałem OSRAM i też się przepaliły jeszcze raz obydwie. Zaczynam mieć podejrzenia czy ktoś gdzieś nie podmienił ich (nie mam dowodów - to takie moje podejrzenia). W każdym razie po dwóch takich (hipotetycznych) wymianach zwraca się koszt lamp dziennych + 2 z odzysku z przeciwmgielnych i mamy cały montaż świateł dziennych "za darmo".

Co innego dziurawić zderzak na czujniki, a co innego na światła - pod czujniki wiercisz prosty otwór, a pod światła jest dużo trudniej.
Chyba to samo. Jak instalujesz lampy NSSC 502HP to wiercisz ładne, małe okrągłe otwory podobne do tych pod czujniki parkowania.
http://www.nssc.pl/drl-lights.php
Jedyny problem, to żeby je równo rozmieścić. W zestawie lamp jest nawet specjalne wiertło do zderzaka. Tylko w salonie nie chcieli tego zrobić, bo powiedzieli że pod czujniki to mają szablon. Powiedzieli że zrobią tylko w miejsce przeciwmgielnych, ale jak przyjechałem zamontować to powiedzieli, że się jednak za to nie biorą, żebym znalazł inny warsztat (rozumiem ich - w końcu nie chcą ryzykować, a lepiej że tak niżby mieli coś zepsuć).

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Maja 2012, 09:56:15 »
Sorry, pytanie nie do mnie, ale jestem zaskoczony długowiecznością tych Waszych żarówek. Moje fabryczne przepaliły się po pół roku od kupna samochodu tj. 10 000 km. Kupowałem OSRAM i też się przepaliły jeszcze raz obydwie. Zaczynam mieć podejrzenia czy ktoś gdzieś nie podmienił ich (nie mam dowodów - to takie moje podejrzenia). W każdym razie po dwóch takich (hipotetycznych) wymianach zwraca się koszt lamp dziennych + 2 z odzysku z przeciwmgielnych i mamy cały montaż świateł dziennych "za darmo".

Moje "salonowe" świecą już rok i ~10kkm. ZTCW u Sancho jest podobnie, więc może nam (mi, bo nie wymieniałem) zaczną się przepalać już "po niedzieli".

BTW.
Zrobiłbyś jakąś fotę jak to wyszło, z bliska na zaślepkę w zderzaku?
pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl