Autor Wątek: Resetowanie kompa  (Przeczytany 10538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vit

• Gość
Resetowanie kompa
« dnia: 13 Kwietnia 2010, 07:53:08 »
Witam was serdecznie . w mojej camry 95 r.3 litrowej wymieniany był ostatnio przegub mechanior przy wymianie cos namieszał przy czujniku abs .generalnie wszystko poprawił ale pozostał w komputerze błąd ABS .Mam pytanie jak zresetować kody błędów kompa ?w moimi poprzedni samochodzie calibrze wystarczyło na parę minut zdjąć klemę czy w toyocie jest podobnie proszę o pomoc do serwisu toyoty mam kawal drogi po za tym po co płacić za coś co można zrobić samemu .z góry dzięki za informację

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Resetowanie kompa
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2010, 08:10:56 »
Opcja "szukaj" się kłania... to tak na marginesie.
Resetuje się również poprzez zdjęcie klemy z akumulatora lub wyjęcie bezpiecznika.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2010, 08:17:45 »
Opcja "szukaj" się kłania... to tak na marginesie.
Resetuje się również poprzez zdjęcie klemy z akumulatora lub wyjęcie bezpiecznika.
Lub podłączenie do testera (chyba w tym modelu już było łącze OBD)

Pozdrawiam
Obi

vit

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2010, 09:07:11 »
a probowałem znaleźć temacik na forum ale mi sie nie udalo tzn .były posty dot avensisa ,yarisa i kilku innych modeli ale camry nie znalazłem w kazdym razie dzieki ide odpiąc kleme

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2010, 13:15:30 »
Dosyć dziwne, ale może boschowski ABS tak ma, bo densowy resetuje się po każdym wyłączeniu zapłonu.

Np. kiedy jadąc na ręcznym przyhamujesz, to złapie błąd czujnika tylnej osi. Wystarczy, że wyłączysz zapłon na ułamek sekundy, i jedziesz dalej ze sprawnym ABSem  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

vit

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2010, 13:33:05 »
niestety zdjęcie klemy nic nie dało błąd nadal wyskakuje nie pozostani mi nic innego jak podjechać do mechanika :( a może wiecie czy ten błąd moze byc spowodowany tym ,ze przegób mnie był toyotowski tylko firmy HDK co prawda najdroższy i z czujnikiem abs z odpowiednią ilością zębów i w ogóle. facet z japanparts  zapewnial ze zamienniki tej firmy dopuszczone sa przez toyotę do montowaniu w samochodach no i najważniejsze to to ze kontrolka zapaliła sie 3 dnia po zmianie przegubu przez dwa dni wszystko bylo ok

Offline Kruchy

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2010, 14:06:21 »
A na jaki okres czasu odłączyłeś klemę? Ja robiłem tak, że wieczorem odpinałem aku i zostawiałem na noc.

Rano był zresetowany...

Możesz jeszcze spróbować odpiąć kompa.
W Yarisie robiłem tak, że odpinałem wtyczki od kompa (3 sztuki) i zostawiałem na pół godzinki, potem podłączałem i komp był zresetowany.

Pozdro
... tak tylko żem sobie pomyślał...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2010, 15:01:45 »
Jak dla mnie to jest coś zwalone przez mechanika. Może urwał przewód od czujnika ( często się zdarza ), albo nie dopiął wtyczki.

Na początek to byś napisał, co masz pod maską, bo na razie to możemy gdybać i wróżyć z fusów, a tego nie robię.

pzdr
3VZ.pl

vit

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2010, 11:03:56 »
Jak dla mnie to jest coś zwalone przez mechanika. Może urwał przewód od czujnika ( często się zdarza ), albo nie dopiął wtyczki.

Na początek to byś napisał, co masz pod maską, bo na razie to możemy gdybać i wróżyć z fusów, a tego nie robię.

pzdr
alez napisalem 1995 r 3 litrowa wersja gold lxe zdjąłem kleme na jakies 4 godziny
i jeszce jedna prośba wyszukałem na forum kilka tematów o tym jak zewrzeć odpowiednie styki w złaczu serwisowym ale w wiekszosci sa to posty sprzed kilku lat i linki w nich podane nie działają juz niestety ,jedyny który działa ma zdjecie tego złącza takie niewyraźne ze nie moge sie mimo powiękrzenia obrazka zorientowac co z czym zewrzeć gdybyscie mogli mi podać linka dzialającego ze schematem lub zdjęciem wyraźnym tego zlacza byłbym bardzo wdzięczny no i moze jeszce link do kodów było by super z góry dzieki
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2010, 11:30:59 wysłana przez vit »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwietnia 2010, 12:46:46 »
Gdybyś jednoznacznie napisał, to nie pytałbym. Druga sprawa, to prośba, żebyś postarał się używać znaków przestankowych i diakrytycznych, ponieważ nijak nie idzie tego przeczytać.

A teraz konkrety :

Wersji LXE nie znam, jednakowoż wnioskuję, że chodzi o XLE, z czego znów wnioskuję, że jest to samochód z rynku US/CAN, a po tym wnoszę, że pod maską masz 1MZ rev1.

Skoro masz 1MZ to podejrzewam, że masz również Boschowski ABS.

W którymś wątku są linki do RM, znajdź, zassij br.pdf i tam jest wszystko zarówno o Boschu, jak i o Denso.

O ile dobrze pamiętam, to Tc i E1 trzeba zewrzeć. Tabela kodów w w/w RM.

pzdr
3VZ.pl

vit

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2010, 12:59:13 »
Fakt mało gramatycznie pisze sorki ,po prostu na stojaka z doskoku w robocie -postaram się poprawić  <diabel> .Manuala znalazłem działającego wiec dalej sobie poradzę dzięki z pomoc .

userEU

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2010, 16:33:32 »
O ile ja dobrze pamiętam to Te1 z E1 trzeba zewrzeć.

Pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2010, 16:40:13 »
Komuś się tu czytanie ze zrozumieniem kłania, bo Ty o diagnozie silnika ( i to innego, niż kolega ma pod maską ), a my o diagnozie ABSu  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2010, 17:02:58 »
A to w ogóle jakieś kody za pomocą spinacza da się odczytać w US/CAN po FL?

userEU

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwietnia 2010, 17:12:15 »
Komuś się tu czytanie ze zrozumieniem kłania, bo Ty o diagnozie silnika ( i to innego, niż kolega ma pod maską ), a my o diagnozie ABSu  <diabel>

pzdr

Chyba za dużo na głowie ostatnio i snu za mało ;) Tam już OBD II siedzi. Przepraszam za OT

Pzdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl