Autor Wątek: Corolla Verso 1.8 MMT Sol - doświadczenia użytkownika  (Przeczytany 85889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adi

• Gość
Corolla Verso 1.8 MMT Sol - do¶wiadczenia u¿ytkownika
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Stycznia 2005, 23:20:03 »
przypomniala mi sie podobna historia....koles mial astre i tez co chwila sie cos psulo,ciagle samochod stal w warsztacie az po jakims czasie akurat weszla astra dwa zaproponowali mu za nieduzo doplate zamiane tej pechowej na nowa :D

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Stycznia 2005, 23:48:26 »
No ale to był Opel a nie dzicy azjaci  :mad  z Toyoty  :wink:

Grosik

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Stycznia 2005, 18:12:44 »
Co do jazd testowych to Corolla Verso M-MT byla na Zeraniu i w Carolinie.
A co do cen Corolli hatchback za 58kPLN zapraszam do cennika Astry III. Za ponad 60kPLN w aucie nie ma nawet radia i podgrzewanych lusterek, ktore opel wyjal ze standardowego wyposazenia pol roku od wprowadzenia modelu podnoszac przy tym cene.
Co do zafiry Zafiry:
silnik Ecotec - rozrzad co 60tysi wymiana
wchodzenie do tylu - przesuwa sie cala kanapa, a w Verso fotele oddzielnie.
cena za 87.000 wersja Elegance w stosunku do Corolli Sol nie ma:
-poduszek kurtynowych
-VSC
-16" kol aluminiowych
- tempomatu
- radia z CD!!! i sterowania w kierownicy
- klimatyzacji elektronicznej
Po wyrownaniu wyposazenia Zafira jest drozsza o 15% od Verso.

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Stycznia 2005, 20:24:30 »
Być moze TCV MMT kiedyś była - jak ja kupowałem to nie było.

Co do tylnej kanapy w Zafirze - może i trzeba cała przesunąć, ale za to potem można ja odsunąc na miejsce, natomiast w TCV siedzenia juz nie odsuniemy na miejsce, bo utniemy nogi pasażerowi na dodatkowym siedzeniu. W Zafirze było wygodniej i to na dowlnym miejscu.

Lista wyposażenia TCV jest imponująca, tylko, że Zafira w zamian daje wieksze wnętrze, więcej schowków, wyższy komfort - a tego do TCV sie nie dokupi nie tylko za 15% ale i za 100%. To oczywiście odczucie subiektywne, ale z wyposażeniem jest tak samo - nie wszystkie jego elementy ceni sie jednakowo.

A co do klimatyzacji elektronicznej to prosze nie żartować - to coś co jest w TCV jest elektroniką "specjalnej troski", nawet klimatyzator trzeba włączac ręcznie mimo aktywnej funkcji "auto", lampki na przyciskach są niewidoczne nawet w srednio słoneczny dzień, a reakcje na zmiany temperatury są kompletnie bez sensu. Muszęprzy tej "elektronice" kręcić tyle samo co i przy manulanej klimatyzacji.

Wolęwymienić rozrząd co 60 tys (tyle przejeżdzam przez 5 lat) niz skrzyniębiegów co kwartał.

A na koniec bardzo dziękujęza post, który podniósł mnie na duchu - TCV nie jest w końcu taka zła, tylko ja już nie mam do niej serca i siły.

Grosik

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Stycznia 2005, 12:15:01 »
To prawda ze Zafira jest wieksza to prawda. Ale Corolla Verso ma w 2 rzedzie 3 fotele, a w Zafirze ten srodkowy to w zasadzie nie fotel tylko podlokietnik.
Poczekaj na Corolle Verso 2.2 D-4D 177KM. Mysle, ze zmienisz zdanie o tym samochodzie, bo ten silnik znokautuje wszystkich.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Stycznia 2005, 13:58:43 »
Wszystkich może nie, ale zdecydowanie poprawi wizerunek modelu i producenta.

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Stycznia 2005, 16:38:31 »
Cytat: Jackal
Wszystkich może nie, ale zdecydowanie poprawi wizerunek modelu i producenta.

Racja wszystkich może nie ale T brakuje mocnych silników.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Stycznia 2005, 18:00:52 »
Zgadzam się. W Europie brakuje Toyce silników, zwłaszcza mocnych. Na innych rynkach mają fajce cacka, ale jakośc nie uważająza słuszne u nas je montować. W ten sposób tracą sporo klientów kupujących jakieś czołgowe GTI  :adiabelek

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Stycznia 2005, 00:20:22 »
Diesel 177KM ? Ciekawe po co ? Dla oszczędnych za drogi, dla miłośników mocy i tak liczy sie tylko benzyna. Zresztę- jechałem TCV jakieś 150 km/h i wolałbym tym samochodem nie jechac szybciej.

Robiq

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Stycznia 2005, 08:58:45 »
Pozwolęsobie wtrącić swoje trzy grosze, wydajęmi sięże zbyt mocna jest ta krytyka Verso, użytkujęauto od 3 miesięcy, 5000 km na liczniku, wersja 1.8 Sol z normalną skrzynią, moim zdaniem auto jest wspaniałe - wygodne, duże, ciche, wspaniale sięprowadzi (jak na tęklasęoczywiście), jechałem nim ponad 160 i nie miałem żadnych negatywnych odczuć, automatyka nawiewu działa bardzo sprytnie i dobrze, również klimatyzacja. Wiem że gdybym jeszcze raz miał sięprzymierzyć do zakupu, byłaby to Verso w wersji Prestige. Podsumowując - auto warte pieniędzy na nie wydanych.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Stycznia 2005, 09:59:26 »
O, robi sięcoraz ciekawiej. Jestem przekonany, że Wasze opinie biorą sięz odmiennych doświadczeń i oczekiwań.  8)

Grosik

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Stycznia 2005, 11:17:39 »
Dla oszczednych za drogi?
Zobacz ile sie sprzedaje miesiecznie Touranow. Ponad 300 sztuk i to glownie 2.0 TDI w cenie ok 110.000PLN. A kto mowi teraz o kupowaniu Diesla dla oszczednosci?
Ludzie kupuja Diesla dla mocy a przede wszystkim momentu. Przy tych cenach ropy nie ma mowy o oszczednosci. No i zostaje jeszcze patriotyzm. Silnik bedzie z Polski...

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Stycznia 2005, 11:30:10 »
Ludzie kupują diesle ... głównie do firm !!!

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Stycznia 2005, 12:02:13 »
Z dysusji o dieslu wycofujęsię:) Nie mam przekonania do tego napędu i juz ale rozumiem, że innym moze jak najbardziej odpowiadać.

Co do nadmiernej krytyki TCV:
Auto może sprawiac wrażenie obszernego i cichego, jeśli sie nie jeździło np. Grand Scenicem. Tak sięskłada, ze mogęporównywac te Scenica i Verso bo tym pierwszym jeździ moja żona.

Automatyka nawiewu jest moim zdaniem fatalna, np. fizycznie nie ma mozliwości puszczenia jednocześnie nawiewu na szybęi głownymi wylotami, zaś puszczony tylko na szybe jest głosny i mało efektywny. Zaś nawiewy głowne w przypadku klimatyzacji  powodują silne przeciągi i w trzeba zamykać środkowe otwory i puszczać wszystko bocznymi, co także podnosi głośność.

Zgadzam sięz głosmai, iż lepszym wyborem niż TCV jest Ave. Jeżdzęteraz zastępczym (Verso jest znowu w serwisie od piątku z uwafi na usterke skrzyni biegów). Ave ma więszky bagaznik co czyni z niego auto rodzinne, ma nawet siatke oddzielająca przestrzeń bagażową, z nieznanych przyczyn niedostępna w Verso. Obszerność wnętrza jest porównywalna z TCV (choć ta jednak wygrywa), za to wykończenie wnętrza jest bardzo elegancki (radio i sterowanie klimatyzacją w TCV jest w porównaiu z tym samym w Avensisie po prostu brzydkie). Ten sam silnik 1.8 jest lepiej wyciszony (choś do Passta to mu baaardzo daleko), dźwignia zmiany biegów chodzi o niebo lepeij niz w TCV (miałem manuala jako auto zastępcze w trakcie jednej z poprzednich awarii). Bardzo duze wrażenie zrobiło na mnie to, ze dłuższa Ave jest znacznie zwrotniejsza niz TCV, która ma promień zawracania jak lotniskowiec. Do tego dodam wygodniejsze fotele z długimi siedziskami i skłądane lusterka i wybór jest raczej oczywisty. Pozostaje kwestia ceny, ale jak sie płaci koło 90 tys zł za samaochód to 5 w tęw czy w tamtą nie robi wielkiej różnicy.

Podsumowując - obiektywnie TCV nie jest złym samochodem, ale czy to w porównaniu z konkurtentami czy innymi autami tej samej marki wyapda blado.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Stycznia 2005, 12:21:34 »
Czytam to i nachodzi mnie taka myśl: czy niektórzy kupują auta za karę?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl