Autor Wątek: Corolla Verso 1.8 MMT Sol - doświadczenia użytkownika  (Przeczytany 85862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pedro

• Gość
Corolla Verso 1.8 MMT Sol - do¶wiadczenia u¿ytkownika
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Stycznia 2005, 10:52:28 »
Czekamy, jak będziesz miał wolną chwilęto pomierz i dawaj wyniki na forum  :aslyer

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Stycznia 2005, 12:11:42 »
Tylko, że takie pomiary/wytykające ułomności!/ nie za bardzo mają w moim odczuciu sens bo idąc tym samym torem właściciel Chrysler-a Voyager-a będzie narzekał na ciasnotępanującą w Renault-cie a z kolei tego pierwszego "pobije" posiadacz wersji Grand. A np. kierowa MZA obśmieje sięjak norka patrząc z góry na amerykańskie vany.

I tak można w zasadzie w nieskończoność! :-DD

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 30 Stycznia 2005, 11:27:19 »
Cytat: ZACHARY
Tylko, że takie pomiary/wytykające ułomności!/ nie za bardzo mają w moim odczuciu sens bo idąc tym samym torem właściciel Chrysler-a Voyager-a będzie narzekał na ciasnotępanującą w Renault-cie a z kolei tego pierwszego "pobije" posiadacz wersji Grand. A np. kierowa MZA obśmieje sięjak norka patrząc z góry na amerykańskie vany.

Nie wiem, dlaczego uważasz, że moje pomiary mają wytykać ułomności - przeciez obecałem mniej sarkazmu i goryczy  :athunbsup
 A ponadto oba samochody plasują sięw tym samym segmencie, więc  nie będzie tu błędu metodologicznego. Ale w jednym miejscu masz rację- po grzyba komu Scenic na forum Toyoty. W sumie takich testów porównawczych jest mnóstwo w prasie.

A Grand Voyagera sobie kiedys kupię!  :bdance

toreador

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 31 Stycznia 2005, 22:23:52 »
Jak juz pisalem w innym watku posiadamTCV ze skrzynia manualna 1.8 SOL i bardzo jestem z niej zadowolony.Jakos nie zauwazylem zeby bagaznik byl jakos szczegolnie niewielki,siedzenia przednie i tylne sa obszerne i wygodne(o czym zapewniaja mnie wszyscy moi pasazerowie).Niedawno przewozilem trzymetrowe deski od rusztowania,oparte na kokpicie tuz przed przednia szyba,ale przy zamknietym bagazniku.Takze ramy okienne 120x140cm i wiele innych obszernych bagazy.Mam juz 18kkm na liczniku bez zadnych usterek.Srednie zuzycie 8,5 litra.Silnik moze nie taki jak w Hondzie,ale tez mocny, dynamiczny japonczyk.Niedawno scigalem sie po gorskiej drodze z A3 1.9 Tdi i gosciu w koncu odpuscil,choc trzymal sie dobrze(nastepne opony beda 215 wlasnie na takie okazje).Po autostradach jezdze jak nie ma za duzego ruchu okolo175km/h,bo w Hiszpanii powyzej 180 zabieraja prawko,i samochod bardzo ladnie sie spisuje przy tych predkosciach.Do 200-u tez dochodzi bez problemow,pod wiatr czy pod gore,ale wiecej jak 200 juz mu nie odpowiada.Mam zamontowany hak i jak na razie zderzaka nikt mi nie kazal zdejmowac.Zapomnialem dodac ze  po zlozeniu tylnich foteli zamieniamy samochod w sypialnie dla dwoch osob podczas wypadow w gory.Jedyne co musze przyznac to to, ze te dwa minisiedzonka z tylu sa smiechu warte.
Nie wiem czy Zafira jest wieksza czy mniejsza,czy Scenik ma wiecej bajerow.Po prostu mnie to nie interesuje.Lubie japonskie marki i tym razem, juz po raz trzeci w zyciu,nie zawiodlem sie na nich.
Co do kolegi Kruppe,to albo ma strasznego pecha,albo po prostu jest dealerem Opla czy Renaulta.Z jego wypowiedzi wynika ze wszystko jest do pupy w tym samochodzie.Zgadzam sie ze mogl trafic na wadliwy egzemplarz,takie zdarzaja sie wszystkim markom,ostatnio nawet Porsche911.Ale zeby ten samochod nie nadawal sie do ruchu na drogach publicznych to chyba lekka przesada.
Nie jestem ekspertem od motoryzacji,ale mam prawko juz ponad 17 lat i przejechalem wiele kilometrow przeroznymi samochodami i z czystym sumieniem moge polecic TCV kazdemu zainteresowanemu kupnem minivana.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Lutego 2005, 14:48:10 »
Cytat: Kruppe
A Grand Voyagera sobie kiedys kupię!

Bardzo zbłądziłeś  :adiabelek ale za swoje pieniądze kupuj co zechcesz.

Cytat: toreador
Nie wiem czy Zafira jest wieksza czy mniejsza,czy Scenik ma wiecej bajerow.Po prostu mnie to nie interesuje.Lubie japonskie marki i tym razem, juz po raz trzeci w zyciu,nie zawiodlem sie na nich.

Bardzo mi siępodoba takie postawienie sprawy, popieram  :athunbsup  :aclap

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 01 Lutego 2005, 15:01:03 »
Cytat: Jackal

Cytat: toreador

Bardzo mi siępodoba takie postawienie sprawy, popieram  :athunbsup  :aclap

Ja też  :aclap  :aclap  :aclap  :aslyer

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 01 Lutego 2005, 19:59:16 »
Cieszęsię, że sięcieszycie. Miałem Hondęi też bardzo lubiłem japońskie marki. Mam nadzieję, że nie zdarzy Wam siętaka katastrofa jak jak moja Verso.

Do Toreadora: przecież pisałem, że TCV to nie jest złe auto, tylko przy moich preferencjach znam lepsze. BTW: musicie być bardzo niscy, skoro śpicie po złożeniu tylnych siedzeń w TCV  :cnice. Z pisaniem czy sięnie zawiodłeś poczekaj - jestem na 100% pewien, że turek Ci sięrozkraczy. Z szerokimi opanami nie przesadzaj, bo może wzrosnąć promień skrętu, do 15 metrów ? Dealerem Opla nie jestem, ale może Ty jesteś dealerem Toyoty ? Przepraszam, że ośmieliłem sięnegatywnie pisać o Twoim ukochanym samochodzie na któy wydałeś tyle kasy i pewnie po cichu już zaczynasz żałować.

Na koniec życzęwszystkim uczestnikom forum dużo satysfakcji z samochodów, którymi jeżdżą i tego, że gdy spotka ich jakis problem, to całe forum nie będzie ich flekowało, za oczernianie ich ukochanej marki.

carsik

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Lutego 2005, 20:50:00 »
A ja właśnie podjąłem decyzjęo zakupie 6 szt. Verso. Co prawda z D4D ale zawsze będzie przegląd, w końcu są robione w Turcji. Będzie nimi jeździło w firmie 6 kompletnie różnych użytkowników, dwie będą z chipem z TTE, podobno 142kM. Nie omieszkam podzielić sięwrażeniami z ich eksploatacji.

toreador

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Lutego 2005, 21:40:15 »
Miałem Hondęi też bardzo lubiłem japońskie marki

No wlasnie.Dajesz do zrozumienia ze teraz jestes ich przeciwnikiem.

musicie być bardzo niscy, skoro śpicie po złożeniu tylnych siedzeń w TCV .  

przesuwajc przednie fotele na maxa w przod ,musi tam byc ponad 180 cm.,bo ja mieszcze sie calkiem spokojnie.Z ciekawosci jutro zmierze.

Z pisaniem czy sięnie zawiodłeś poczekaj - jestem na 100% pewien, że turek Ci sięrozkraczy. Z szerokimi opanami nie przesadzaj, bo może wzrosnąć promień skrętu, do 15 metrów

Jak sie rozkraczy to na pewno powiadomie o tym wszystkich uzytkownikow tego forum.Promien skretu nie spedz mi snu z powiek bo mieszkam poza miastem.

Przepraszam, że ośmieliłem sięnegatywnie pisać o Twoim ukochanym samochodzie na któy wydałeś tyle kasy i pewnie po cichu już zaczynasz żałować.

Wcale nie ubostwiam mojego samochodu.Jest on po prostu dla mnie praktycznym srodkiem transportu.Pisz co Ci sie zywnie podoba,ale w granicach rozsadku.Jezeli dla Ciebie to jest duza kasa to  nie moge zrozumiec jakim sposobem cale zycie rozbijasz sie tego typu samochodami.

...to całe forum nie będzie ich flekowało, za oczernianie ich ukochanej marki

Oczywiscie ze zawsze bedziemy gnebic kazdego kto OCZERNIA nasza ulubiona marke.Rownoczesnie bedziemy polemizowac z kazdym potrafiacym wykonac krytyke konstruktywna.Niestety w Twoim przypadku wyglada na to ze mamy  do czynienia z krytykanctwem i nie dziw sie ze uzytkownicy tego forum probuja z tego powodu niesmialo protestowac.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Lutego 2005, 11:38:27 »
gdy spotka ich jakis problem, to całe forum nie będzie ich flekowało, za oczernianie ich ukochanej marki.

Kruppe
A czego sięspodziewałeś??? Mieliśmy narzekać razem z Tobą, skoro w naszych wozach takie felery nie występują??

Wysłuchaliśmy Twoich opinii i napisaliśmy własne, takie jest każde forum - jedni Cięwyśmieją inni poprą, czego jeszcze być oczekiwał?

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Lutego 2005, 21:07:13 »
Jackal
Masz 100% racji, pisanie tego na forum miłośników Toyoty nie miało sensu. Przyznaję, że dałem sięponieść nerwom w sytuacjach, kiedy jako przyczynęusterkowości TCV podawano... brak jazdy próbnej, negatywne nastawienie do Toyoty (to oczywiste, że go nie miałem, gdy ją kupowałem) oraz "pechowość egzemplarza". Albo jak mi Toreador, który powinien prowadzić kampanie promocyjne dla TMP  :anarty  suponował, że jestem dealerem innej marki.  TCV niestety psuła sięsama z siebie, moje odczucie nie miały wpływu na technikę. Po raz kolejny życzęinnym uzytkownikom Toyot świętego spokoju i to bez żadnego sarkazmu.

Toreador
Krytkanctwo powiadasz ? No cóż, ja tylko opisałem nękające to auto problemy oraz wady, które w mojej opinii pomniejszają wartość użytkową TCV. Za każdym razem starałem sięto uzasadnić, więc wydaje mi się, że oceniasz mnie zbyt emocjonalnie. Wolałbym, żeby dyskusja obywała siębez epitetów, nawet jeśłi są tak łagodne jak "dealer opla"  :bnono

W tym miejscu, choć to nie forum Yarisa, napiszęjeszcze złosliwie, jak wygladał przegląd auta mojej mamy. TCV to nie jedyna Toyota w naszej rodzinie.
Po 3 latach, 19.000 km, trzeba było:
- naprawic charczący rozrusznik (wytarły siętuleje utrzymujące wałek, niełożyskowane !!!),
- wymienić akumulator (raz już "padł" i przyjeżdżało assistance),
- wymienić tylne amortyzatory,
- wymienić amortzatory klapy bagażnika.
Czy to normalne w samochodzie, któy jeździł po 6 tys km rocznie ? Pewnie tak, choć po Toyocie spodziewałem sięczegoś więcej (ale w innych markach to juz bym robił za swoje pieniądze z uwagi na krótszą gwarancję). Civikiem jeździłem 5 lat, 60.000 km, bez żadnej naprawy, pomijając wymianęjednej uszczelki w klimie. Opisane wyżej naprawy zostały zrobione w ramach gwarancji, ale co będzie za 2, 3 lata ? Nie zmienia to faktu, że Yaris jeździ bardzo fajnie i lepszego samochodu dla mojej mamy, która boi sięduzych aut, nie znajdę.

toreador

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 03 Lutego 2005, 23:34:59 »
To w Oplach niczego nie trzeba wymieniac p trzech latach?
Niestety Twoje wypowiedzi sa stronnicze.Zraziles sie do Toyoty,oczywiscie majac ku temu powody,ale na tym forum uzytkownikow tej marki nikt nie pozwoli zebys mieszal te auta z gownem.Moj pierwszy japonski szmelc to byl Nissan Micra,ktorym zrobilem 270kkm.Oczywiscie musialem wymienic sprzeglo,skrzynie biegow i wykonac inne naprawy,ale w sumie byelm z niego bardzo zadowolony.Pozniej byla Honda Civic,prawdziwe cudenko,ktore sluzylo mi przez kilka lat i jakies 100kkm.Jakby ktos zlecil mi opisanie wad tych modeli to potrafilbym splodzic calkiem niezla krytyke bo znam je na wylot,jak widzisz wszystko zalezy od podejscia do sprawy.Rozumiemy ze miales cholernego pecha i ze jestes rozczarowany,ale nie probuj nas przekonywac ze Toyota to zlom nienadajacy sie do jazdy po drogach.
Dodam jeszcze ze Scenikow,Zafiry czy Xsary Picasso jest tyle na hiszpanskich drogach ze ja osobiscie wstydzilbym sie do czegos takiego wsiasc.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 04 Lutego 2005, 10:51:01 »
Obej w pewnym sensie macie rację, bo patrzycie na sprawęz innej strony.

Weźcie jednak pod uwagę, że nasze odczucia względem jakiejś marki, to nie tylko samo auto, ale jeszcze podejście serwisu do nas i do zgłaszanych usterek. Wiadomo, że wszystkie marki siępsują, ale w jaki sposób zostaniemy potraktowani w autoryzowanym serwisie, będzie rzutować na nasze postrzeganie marki.

Jak narazie serwisom Toyoty można mniej zarzucić niż innym markom.

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Lutego 2005, 12:23:33 »
Cytat: Jackal

Jak narazie serwisom Toyoty można mniej zarzucić niż innym markom.

I tak i nie wszystko zależne od konkretnego serwisu, np. w Krakowie o Inter Car Nowak mam dobrą opinię:) , ale na przykład o Anwie juz złą :bnono , podobne mam zadanie o serwisach Hondy. Ale np. serwisy Fiata  c:notell w Krakowie - wszystkie DNO  :cno  :cno  :cno

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Lutego 2005, 12:53:45 »
Właśnie dlatego oceniamy ASO na tym forum, jednak niezalezne testy (np. Auto Motor i Sport) dowodzą, że przeciętnie serwisy Toyoty należą do najlepszych w kraju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl