Witam
Jestem tutaj nowym i ciesze sięze jest takie miejsce gdzie można o coś zapytać czy podzielić sięswoimi spostrzezeniami. Jeżdzęod roku Avenisem z 98 r z silnikiem 1,6 4A-FE to taki sam motor jak przy Carinach z 96 i 97 r. Kupiłem od pierwszego właściciela który naprawde miał kase, auto miało autentycznie 90 tyś wszystkie przeglądy w ASO i olej od początku Castrol SLX 5W30 (o olej tak w zasadzie chciałem zapytać), jeździłem wcześniej samochodem na LPG wiec bez wahania postanowiłem załozyc gaz do Avensisa, też miałem dylemat ale po rozważeniu wszystkich za i przeciw wybrałem Elpigaz z komputerkiem Nikolaus, przejechałem na LPG około 15 kkm nie zdarzyło sięzeby kiedyś kichnął lub zgasł, spala srednio od 9 do 9,7 nie ważne czy to trasa czy "w koło komina" chociaż po samym załozeniu też myslałem ze bedzie palił 8 jak któryś z panów tutaj był zachwycony spalaniem swojej Cariny, ale na gaz naprawde nie moge narzekać, powiem nawet ze jestem zadowolony. Zastanawia mnie coś innego, mianowicie zaraz po kupnie auta załozyłem LPG wiec nawet nie mam porównania jak chodzi na benzynie bo z czystej oszczedności jeżdze na gazie. Jak juz wspomniałem auto od nowego jeździło na Castrol SLX, doradzono mi Castrol MAGNATEK 5W40 także pełen syntetyk. Wszystko wydaje sięoki tylko zastanawia mnie fakt iż od wymiany do wymiany czyli na 15 kkm auto zużywa około 1 litr oleju i ma obecnie 105kkm. W zwiazku z tym chciałem spytać bo wierze że sa tu prawdziwi znawcy i fachowcy CZY JAZDA NA GAZIE ZWIĂÂKSZA ZUŻYCIE OLEJU, CZY ZUŻYCIE 1 LITRA NA 15 TYŚ TO NORMA PRZY TYCH SILNIKACH, MOZE STOSOWAC INNY OLEJ? Z góry dziekuje za fachowe i kompetentne wskazówki i spostrzezenia. Pozdrawiam wszystkich użytkowników Toyoty