Autor Wątek: Czy gaz moze zwiększyć zużycie oleju?  (Przeczytany 20483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzychu248

• Gość
Czy gaz moze zwiększyć zużycie oleju?
« dnia: 06 Stycznia 2005, 13:32:40 »
Witam
Jestem tutaj nowym i ciesze sięze jest takie miejsce gdzie można o coś zapytać czy podzielić sięswoimi spostrzezeniami. Jeżdzęod roku Avenisem z 98 r z silnikiem 1,6 4A-FE to taki sam motor jak przy Carinach z 96 i 97 r. Kupiłem od pierwszego właściciela który naprawde miał kase, auto miało autentycznie 90 tyś wszystkie przeglądy w ASO i olej od początku Castrol SLX 5W30 (o olej tak w zasadzie chciałem zapytać), jeździłem wcześniej samochodem na LPG wiec bez wahania postanowiłem załozyc gaz do Avensisa, też miałem dylemat ale po rozważeniu wszystkich za i przeciw wybrałem Elpigaz z komputerkiem Nikolaus, przejechałem na LPG około 15 kkm nie zdarzyło sięzeby kiedyś kichnął lub zgasł, spala srednio od 9 do 9,7 nie ważne czy to trasa czy "w koło komina" chociaż po samym załozeniu też myslałem ze bedzie palił 8 jak któryś z panów tutaj był zachwycony spalaniem swojej Cariny, ale na gaz naprawde nie moge narzekać, powiem nawet ze jestem zadowolony. Zastanawia mnie coś innego, mianowicie zaraz po kupnie auta załozyłem LPG wiec nawet nie mam porównania jak chodzi na benzynie bo z czystej oszczedności jeżdze na gazie. Jak juz wspomniałem auto od nowego jeździło na Castrol SLX, doradzono mi Castrol MAGNATEK 5W40 także pełen syntetyk. Wszystko wydaje sięoki tylko zastanawia mnie fakt iż od wymiany do wymiany czyli na 15 kkm auto zużywa około 1 litr oleju i ma obecnie 105kkm. W zwiazku z tym chciałem spytać bo wierze że sa tu prawdziwi znawcy i fachowcy CZY JAZDA NA GAZIE ZWIÊKSZA ZUŻYCIE OLEJU, CZY ZUŻYCIE 1 LITRA NA 15 TYŚ TO NORMA PRZY TYCH SILNIKACH, MOZE STOSOWAC INNY OLEJ? Z góry dziekuje za fachowe i kompetentne wskazówki i spostrzezenia. Pozdrawiam wszystkich użytkowników Toyoty
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2008, 15:40:56 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
Czy gaz moze zwiêkszyÌ zuzycie oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2005, 13:51:58 »
Zwieksza zuzycie oleju, ponieważ na gazie masz wyższą temperature w komorach, zazwyczaj na gazie nie ma możliwosci dostosowywania kata wyprzedzenia zapłonu do chwilowych warunków pracy, mieszanka gazowo-powietrzna jest (zazwyczaj) bogatsza i m.in. dlatego sporo gazu zostaje w oleju silnikowym (jest on rozcieńczony i automatycznie gorsze parametry smarowania). Bardzo szybko zapiekają sie uszczelniacze zaworowe jak i inne simeringi, pierscienie tez. A poza tym, jak jezdziłes na 5W-30 slxie to zerknij pod korek wlewu oleju i powiedz co tam znalazłes.

krzychu248

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2005, 14:36:40 »
Ostatnie 15 kkm zrobiłęm na Magnateku 5W40 i na korku jest biały osad, takie mazidło, ja jestem ciekawy czy inni urzytkownicy 4A-FE mają podobne spostrzezenia, czy bierze olej i ile, moze ktoś zmienił olej i przestał brać, będe wdzieczny za kazdą odpowiedz

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2005, 15:24:27 »
Cytat: krzychu248
Ostatnie 15 kkm zrobiłęm na Magnateku 5W40 i na korku jest biały osad, takie mazidło,(...)

Czyzby woda w oleju??
przy tym przebiegu i pracy na gazie przedalby sie gesciejszy olej.

olo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2005, 16:17:39 »
Wcześniej nie jeździłem Toyotą, ale miałem LPG i zrobiłem 135tys., w tym szybkie jazdy i wolne z przyczepą w lecie po górkach. Dotychczasowe spostrzeżenia : winien być olej deko gęściejszy o wyższych parametrach, polecam Mobil 5w50. Przy Mobilu 0w40 trzeba było dolewać 1-1,5l na 20tys, bo tyle robiłem na jednej zmianie. Używałem też lotos 0w40, ale klekotały popychacze.

krzychu248

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2005, 22:36:41 »
Cytat: Bubu

czy mozesz mnie oświecic co to znaczy według ciebie gęściejszy olej ?

wal02

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2005, 00:16:30 »
Jeśli biały nalot nie zniknie po dłuższei jeżdzie to niestety do oleju dostaje siępłyn z układu chłodzenia. A to już poważna sprawa. Mam nadzieje ze tak  poważna usterka w Twoim samochodzie nie występuje.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2005, 00:55:09 »
jezeli przy 5W bierze olej dalbym juz polsyntetyk.
ale jezeli od wymiany do wymiany nie dolewasz oleju to nie masz sie czym przejmowac pisales ze zuzywa litr wiec obejdzie sie bez "dolewki" to jest ok.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Stycznia 2005, 02:03:57 »
1 litr na 15kkm ? Co tu dużo gadać...
Chłopie, jeździj i ciesz sięmiodnym silnikiem  :-DD
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2005, 12:52:34 »
normalka ze bierze olej u mnie jest to około 1-1,2 l na 17.000 km nie musisz sie tym nadmiernie przejmować. U mnie sciaganie oleju jest przedewszystkim zauwazalne na długich trasach około 1000 km oraz mniej wiecej po przejechaniu 10.000-12.000.
Olej : MOBIL 5W/50

TomekR

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2005, 13:16:19 »
Ja jak kupiłem swoją Ave 1.6 4A-FE to była bez gazu. Sprawdzałem poziom oleju (nie wiem jaki Castrol to był ) troche brało, ale nie zeszło poniżej minimum. Od ponad roku mam gaz (Landi-Renzo Omegas SGI), przejechałem 36 tys. (w sumie 82tys.), leje Magnatec 5Wxx i od wymiany do wymiany nie muszęnic dolewać. Spalanie gazu 8,4l.

olo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2005, 12:38:04 »
Cytat: krzychu248
Cytat: Bubu

czy mozesz mnie oświecic co to znaczy według ciebie gęściejszy olej ?

Faktycznie, wyraziłem sięnieprecyzyjnie, miałem na myśli lepkość kinetyczną, a jej wartość powyżej 14-15 mm/s :bangel

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Stycznia 2005, 14:38:44 »
Cytat: olo
lepkość kinetyczną, a jej wartość powyżej 14-15 mm/s

:chmmm ,tak, teraz zdecydowanie jaśniej :shock:

krzychu248

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Stycznia 2005, 21:27:58 »
Cytat: olo
Faktycznie, wyraziłem sięnieprecyzyjnie, miałem na myśli lepkość kinetyczną, a jej wartość powyżej 14-15 mm/s

Nie musisz filozofować kolego, nie jestem machanikiem a zaledwie elektronikiem ale dzięki za wszelkie sugestie, zasięgnąłem juz rady kilku jak sięzdaje dobrych fachowców i wszystko sięskałda w jedną całość.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2005, 03:01:19 »
zawsze troszke bedzie brał więcej olejku na suchymm gaziku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl