Autor Wątek: Yaris - Blacharz - Lakiernik - Potrzebny  (Przeczytany 9539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krystek

• Gość
Yaris - Blacharz - Lakiernik - Potrzebny
« dnia: 08 Stycznia 2005, 10:53:20 »
Wiam
Szwagier miał wypadek z lekkim dachowaniem. Yarisek przeturlał siędookoła własnej osi - wpadł w poślizg i spadł do rowu i sie poobijał. Poobijał siębo wszystkie mechaniczne części są sprawne. Zbita jest przednia szyba, doznały tez obrażen drzwi kierowcy, dach oraz porysowany jest prawy bok. Samochód jest w kredycie bankowym, rocznikowo ma 2 lata i 15,5tyś przebiegu. Jest to pierwsze auto mojego szwagra. Na zdjęciach nie ma reflektora - jednak został on po prostu wyjęty.
Ile kosztowała by naprawa tego samochodu?
Gdzie ewentualnie robić tą naprawę?
Jak wyglądają sprawy z gwarancjami ASO jeśli ta naprawa nie będzie u mnich robiona?
Czy warto go naprawiać?
Czy macie moze jakiegoś dobrego lakiernika i blacharza?

adi

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2005, 11:02:55 »
najgorzej to bedzie z dachem.... :roll:  bo drzwi to sie wymieni , bok tak samo, maske itd. ...a dach to trzeba klepac... :?

chyba lepiej zrobic to w ASO niz w jakims innym warsztacie...

krystek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2005, 11:08:14 »
ale czy wogóle warto to robić????
Czy nie wziąść kasy, splacić bank i sprzedać wrak?
Czy to nie bedzie lepsze?

adi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2005, 11:22:19 »
jesli masz znajomego mechanika to sie spytaj o ten dach czy to da sie zrobic...to znaczy wiadomo ze sie da tylko czy to bedzie bezpieczne potem hehe i czy sie opyla wlasnie....

ciekawe tylko ile dadza za ten"wrak"? tez warto sie wczesniej dowiedziec zanim cos zdecydujecie...

krystek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2005, 16:43:12 »
:asmiliecry  :asmiliecry  :asmiliecry  :asmiliecry no własnie nie mam i szukam takiego
moze ktoś poleci jakiegoś :anarty  :anarty  :anarty  :anarty

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2005, 16:59:35 »
Przede wszystkim: w jakim rejonie szukacie blacharza? W okolicach Wrocławia mam takiego, dla ktorego takie auta to codzienność. Dach można bez problemu wyciągnąć, nie trzeba wspawywać nowego. Drzwi do wymiany, ale ostatecznie nadawalyby sie do wyklepania, maska w sumie też, chociaż ja osobiście wolalbym wymienić tę"wizytówkę" samochodu. Sadze, ze naprawa zamknelaby sie w kosztach ok 1000 PLN + drzwi + ew. maska. Do tego malowanie jednego elementu ok. 200 PLN, całego auta ok. 1300 PLN.

Masz trzy rozwiązania:

1) Sprzedać auto, tak jak stoi. Ze wzgledu na fale samochodów importowanych ceny są "średnie", więc nie polecam. Zresztą nie wiadomo, na ile zostanie wyceniona szkoda i czy sumarycznie nie będziecie do tyłu.

2) Naprawiać w nieautoryzowanym warsztacie. Plus - kilka groszy w kieszeni. Minus - auto będzie naprawione mniejszym nakładem kosztów, niż w serwisie, będzie na nim szpachla... Co z kolei moze odbić sie czkawką podczas ewentualnej odsprzedaży (no chyba, że szwagier chce jezdzic tym autkiem przynajmniej 5 lat ;-) ) Kolejny minus - gwarancja... Należy jednak pamiętać, że po naprawie pozaserwisowej auto moze mieć problem z gwarancją na blachy, czy lakier, nie wiem, czy nie będą próbowali zerwać całej gwarancji.

3) Naprawa bezgotówkowa w serwisie. Wszystkie częsci blacharskie nowe. Nikt na niczym nie będzie oszczędzał, salonowi zależy, żeby robione było jak najwięcej (dla nich zysk, a placi i tak ubezpieczyciel, który pokryje koszty naprawy, czy to będzie 5, czy 10 tys. PLN).

Jesli szwagier ma autocasco (a przy kredycie musi mieć), zdecydowanie polecam naprawęw serwisie Toyoty.

Pozdrawiam.

adi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2005, 17:51:03 »
tez polecam pkt 3 niedawno mialem naprawe po dzwonie i wszytsko jest ok :D

krystek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2005, 19:21:27 »
też 3 punkt jest najlepszy - jednak toyota bielany wyceniła to na 25tyś zł - chyba ich powaliło - z mojego i szwagra rozeznania wynika max 7tyś zł - a reszta gdzie???????????
Pewnie po to by ten koleś z serwisu co proponuje kupno mógł se to taniej kupić!!!!!!!!!!!!!!!
GRANDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :aduh  :aduh  :cwalbrush  :cwalbrush  :cehhh  :cehhh

krystek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2005, 19:22:45 »
A warsztat czy tam ASO ma być w wawie lub okolicach

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2005, 23:42:21 »
Zgłaszasz szkodędo ubezpieczyciela i prosisz o wycenę.
Dają Ci np. 7 tys. zł.
Idziesz z tym do Toyoty i jak oni stwiardzają, że nierealna jest naprawa za tą kwotęto zostawiasz tam autko i do nich przyjedzie rzeczoznawca.
Oni siętam postarają, żeby podciągnąć to.
Ty wyjdziesz na zero z kasą, a autko będzie dobrze zrobione.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2005, 00:30:40 »
Cytat: krystek
też 3 punkt jest najlepszy - jednak toyota bielany wyceniła to na 25tyś zł - chyba ich powaliło - z mojego i szwagra rozeznania wynika max 7tyś zł - a reszta gdzie???????????
ja też zaliczyłem rowa i faktura za naprawe wynosiła w ASO 20k pln
miałem nieruszony dach za to bardziej obite boki i przód auta

czym sięmartwisz - przecież to ubezpieczyciel płaci?

zresztą skoro naprawa na nowych częściach kosztuje 25k to jak zostanie naprawiony samochód za 7k pln?

w warszawie dobrzez robią w aso wiśniewski (mają certyfikat toyoty body & paint) - wszystkie walone toyoty znajomych były tam robione lub odbudowywane i jak na razie wszyscy są zadowoleni

adi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Stycznia 2005, 09:01:55 »
naprawa samochodu nie przekroczy napewno jego wartosci wiec ubezpieczenie powinno wszystko zwrocic...

robiszcze

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Stycznia 2005, 15:05:03 »
Czolem wszystkim! jestem wlascicielem yariski na zdjeciu i szwagrem Krystka. Problem polega na tym, ze 25 tys. na ktore obliczylo naprawe ASO W-wa Bielany sprawilo ze ubezpieczyciel zakwalifikowal auto do skasowania. Wyjasnienie: dlatego ze mam juz jedna szkode na AC wozu w wys. 7 tys z hakiem. Nawiasem mowiac ta pierwsza szkoda zostala spowodowana przez czlowieka, ktory podpisal oswiadczenie ze jest sprawcą wypadku. Ja jednak szkode zrobilem z AC, a ubezpieczyciel mial sobie sciagnac potem kase z OC sprawcy. Mimo iz mija pol roku wciaz nie mam regresu na polisie. W ten sposob mam juz dwie szkody na AC, a rok polisowy konczy mi sie 18 stycznia. Tyle dygresji.
Pytanie do Was jest takie: jak sadzicie za ile moge zrobic naprawe wozu poza ASO? (Byc moze bede musial skasowac auto, ale nie chcialbym go sprzedawac). Aha zrobie jeszcze reklame ubezpieczycielowi: Hestia - zdecydowanie nie polecam.

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Stycznia 2005, 15:55:36 »
No tak, to zupelnie inna sytuacja. Juz wczesniej probowalem szacowac koszty. Moj mechanik zrobilby dach za nie wiecej, niz 1.000 PLN. Oczywiscie mozna wspawac nowy, tylko czy jest sens? Biorac pod uwage, ze ceny w Wawie sa pewnie zdecydowanie wyzsze, sadze, ze prace blacharskie, to nie wiecej niz 2.000 PLN. Do tego blotnik, maska, drzwi - nie wiecej niz 1.000 PLN. Malowanie - tak, jak pisalem, 200-300 zl za element. Bez problemu powinienes sie zmiescic w 5.000 PLN, a i tak pewnie da sie to zrobic duzo taniej. Na podstawie zdjec nie mozna ustalic tego na tyle dokladnie...
W takim razie bierz rzeczoznawce z ramienia ubezpieczyciela, niech wyceni szkode.
Potem popros przynajmniej dwoch, trzech blacharzy o ich wycene szkody. Najlepiej bierz kogos z polecenia, podzwon po znajomych majacych podobne doswiadczenia w okolicy. Czasem warto dolozyc 500 zlotych, by nie narzekac na szpachle grubosci 5 mm...
Pozdrawiam.

robiszcze

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2005, 17:39:16 »
Dzieki Paseo :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl