Autor Wątek: CB Radio w Aurisie  (Przeczytany 24229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
CB Radio w Aurisie
« dnia: 30 Sierpnia 2010, 13:47:22 »
Witam Was

Mam pytanie gdzie montujecie CB radio w swoich ukochanych aurisach ?
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 13:17:57 wysłana przez SZYMON14 »
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: CB Radio
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2010, 14:54:43 »
Ja upycham w standardowe miejsce między fotel pasażera a tunel środkowy, z tym, że wkładam je tylko na trasy które zdarzają mi się bardzo rzadko

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2010, 21:11:18 »
Ja na radio znalazłem miejsce w tym schowko/podłokietniku między siedzeniami. Nie korzystam z niego jako podłokietnika, bo z przyzwyczajenia jeźdżę z obiema rękami na kierownicy, jednak po wrzuceniu tam radyjka nie darady go domknąć (przynajmniej przy moim radyjku - nie mieści się o kilka cm...). Innym wg mnie dobrym miejscem jest ten schowek między fotelami, pod drążkiem zmiany biegów. Na dłuższej trasie jeszcze nie testowałem żadnego z wymienionych miejsc.
Tak poza tym to witam wszystkich - mój 1. post :D

[img width= height= alt=Widget yanosik.pl]http://yanosik.pl/widget/31662.png[/img]

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2010, 21:36:51 »
Ja upycham w standardowe miejsce między fotel pasażera a tunel środkowy, z tym, że wkładam je tylko na trasy które zdarzają mi się bardzo rzadko
To odpada bo dużo jeżdżę i chce mieć na stałe zamontowane.

p.s. dużo Tobie spala Auris 1,6 (dobrze, że kupiłem diesla)
Pozdrawiam Łukasz

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2010, 23:20:14 »
Ogólnie miejsce montarzu zależy od rozmiaru radia. Sprawdź, może jak masz trochę mniejsze od mojego to wejdzie do tego schowka, a jak chcesz całkiem na stałe, to napisz jakoś dokładniej w jaki sposób chciałbyś to zrobić (inwazyjnie, czy raczej tak, żeby można było je zdemontować przy sprzedarzy).

[img width= height= alt=Widget yanosik.pl]http://yanosik.pl/widget/31662.png[/img]

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2010, 00:14:21 »
Ja trzymam radyjko w pseudo podłokietniku - idealnie sie mieści. W trakcie korzystania z radyjka po prostu otwieram schowek, podłączam wtyczkę i korzystanie z radyjka jest bezproblemowe. Szczerze mówiąc to nie bardzo widzę inne rozsądne miejsce, gdzie można ulokować cb w aurisie.
pozdro

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2010, 12:50:54 »
Ogólnie miejsce montarzu zależy od rozmiaru radia. Sprawdź, może jak masz trochę mniejsze od mojego to wejdzie do tego schowka, a jak chcesz całkiem na stałe, to napisz jakoś dokładniej w jaki sposób chciałbyś to zrobić (inwazyjnie, czy raczej tak, żeby można było je zdemontować przy sprzedarzy).
radio ma wymiary: 35x115x190 mm
oczywiście chciałbym je podczas sprzedaży auta zdemontować, ale zanim to nastąpi to dużo jeszcze czasu musi minąć.
Widzę 3 miejsca, ale nie wiem które wybrać
1) pseudoschowek
2) schowek pod gałką skrzyni biegów
3) boczna strona tunelu gdzie jest gałka skrzyni biegów - bardziej od strony pasażera w pionie
Pozdrawiam Łukasz

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2010, 13:51:16 »
Jeśli miałbym wozić radio na stale to zrobiłbym tak:

1) kupił na allegro kawałek tunelu z podłokietnikiem i klapką np.
http://allegro.pl/toyota-auris-podlokietnik-i1191660708.html
2) wyciął w 'podłodze' schowka dziurę tak, żeby radio mieściło się pokrętłami do góry
3) od spodu podpiął bym zasilanie z gniazdka zapalniczki , a kabel antenowy wyprowadził gdzieś do bagażnika
4) gdzieś po drugiej stronie hamulca ręcznego  wyciął dziurę na wyprowadzenie gruchy
5) opcjonalnie gdzieś np w okolicach schowka pod lewarkiem skrzyni zamontował głośnik zewnętrzny

w ten sposób radio zamontowane było by na stale w niewidocznym miejscu więc ryzyko utraty niskie, a zarazem było by pod ręką żeby można było sobie coś przy nim pokręcić.

w razie ewentualnej odsprzedaży można wywalić pocięty tunel i wstawić ten co był na początku.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2010, 14:06:33 wysłana przez kingcin »

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2010, 14:45:13 »
Ja mam tylko jedno ale.
CB umieszczone w tym podłokietniku (w moim przypadku) bardzo słabo daje się stroić (radyjko stary model Unidena).
Zawsze jak coś grzebałem przy tym podłokietniku to łokciem otwierałem klapkę na popielniczkę.

pozdrawiam
Obi

Offline Marcinus1990

• Toyot Leżący
  • *
Odp: CB Radio w Aurisie
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2010, 20:12:33 »
ostatnio trochę pojeździłem z radyjkiem i powiem Wam, że między fitelami jest bardzo wygodnie obsługiwać w czasie jazdy ;) wydaje mi się, że to najlepsze miejsce, żeby przewozić radyjko "małoinwazyjnie" :D

jac now

• Gość
CB radio w Auris, gdzie zamontować
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2011, 14:13:16 »
Witam,

Mam Aurisa 1,6 Luna z 2007r i jestem nowym użytkownikiem forum :). Pozdrawiam wszystkich klubowiczów :).

Planuję zakupić CB radio najprawdopodobniej PRESIDENT HARRY III ASC z anteną SIRIO ML 145. Czy wśród forumowiczów są osoby mające zamontowane w Aurisie CB? Gdzie je macie przymocowane?

Pozdrawiam,
Jacek

Scaliłem z odpowiednim wątkiem, proszę używać opcji szukaj.
Kingcin

« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2011, 14:47:01 wysłana przez kingcin »

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2011, 23:26:21 »
Ja mam radyjko i trudno powiedzieć co prawda ze jest ono "zamontowane" bo sobie spokojnie lezy w schowku miedzy siedzeniem kierowcy a pasazera i szczerze mowiac to nie widze innej opcji trzymania gdziekolwiek radyjka;)
pozdro

jac now

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maja 2011, 10:29:16 »
a klapa nie stuka Ci jakoś o to radio na dołkach?

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2011, 15:35:55 »
Model radyjka jakie mam sie idealnie mieści w schowku więc nie ma styku z klapą od tego schowka

jac now

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Maja 2011, 15:51:36 »
a z podpiętym kabelkiem klapa się nie domyka? nie przeszkadza to jakoś?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl