Autor Wątek: [IIIgen] Układ hydrauliczny sprzęgła  (Przeczytany 10025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DoGo

• Gość
[IIIgen] Układ hydrauliczny sprzęgła
« dnia: 18 Października 2010, 21:26:49 »
Witam.

Od niedawna jeżdżę Toyotą Camry 3.0 (3VZ-FE). Niedługo po zakupie zaczęło mi szwankować sprzęgło, tzn. układ hydrauliczny sprzęgła jak by nie trzyma ciśnienia. Po wciśnięciu sprzęgła w podłogę sprzęgło jest rozłączone na jakieś 5 sekund, po czym "puszcza", a pedał zostaje w podłodze. Przy krótkim wciśnięciu sprzęgła (przy zmianie biegów, a nie ruszaniu) pedał też często nie powraca do końca tylko do połowy i muszę go nogą wyciągać. Nauczyłem się pewnych sztuczek i jeździłem autem w miarę normalnie, ale było to strasznie uciążliwe no i oczywiście w końcu znalazłem czas i zabrałem się za naprawę.

Kupiłem zestaw uszczelek do pompy sprzęgła i je wymieniłem z kolegą mechanikiem. Po naprawie wydawało się (na sucho), że pompa chodzi dużo lepiej, ale po zamontowaniu jej nie możemy odpowietrzyć układu pompując płyn pedałem. Przez odpowietrzenie (przy wysprzęgliku) wypływał sam płyn (niby układ został odpowietrzony), ale nie ma ciśnienia i pedał zostaje w podłodze. Budowa pompy jest bardzo prosta, więc nie podejrzewam, żebyśmy coś namieszali składając ją.

Zauważyłem, że po wciśnięciu pedału płyn jak by cofa się w zbiornik. Po wyciągnięciu pedału sprzęgła płyn w zbiorniku powoli opada (wypełnia pompę sprzęgła?) ale po ponownym naciśnięciu wysprzęglik znowu tylko lekko drgnie, a stan pływu w zbiorniku się podnosi.

Zdecydowałem się na zakup nowej pompy sprzęgła, na jutro ją zamówiłem w sklepie, ale może ktoś doświadczony w tej dziedzinie podpowie mi coś czego nie wiem?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 12:37:37 wysłana przez marcinm »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Układ hydrauliczny sprzęgła - Camry 3.0 (3VZ-FE)
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2010, 08:13:32 »
Ten doswiadczony mechanik pojecia niema o odpowietrzaniu sprzegiel.Wprowadzono przed 35 laty pewne zabezpieczenia wiazace sie z ochrona srodowiska.Powiem wprost aby ludzie nie sikali  prosto na ziemie plynem hamulcowym z ukladu hydraulicznego.
Nigdy sie nie da odpowietrzyc wypuszczajac plyn na zewnatrz.Robisz nastepujaca operacje. ODPOWIETRZENIE SYSTEMU SPRZEGLA WYKONUJE SIE NIE PO PRZEZ WYRZUCZENIE PLYNU NA ZEWNATRZA ALE JEGO PRZECIAGNIECIE NA SILE PRZEZ POMPE.
Musisz do nipla na cylinderku przy silowniku na sprzegle podlaczyc rurke plastikowa a do rurki zamontowac byle jaka pompke ktora bedzie zasysac plyn do siebie.Resztki wstrzykujesz do butelki i nigdy tego plynu nie uzywasz wiecej,gdyz on czysci uklad i jest zanieczyszczony.Pare pompniec i po sprawie.
Pomke mozesz podwedzic mamie z kuchni po starym plynie do mycia okien np Ajax. lub tysiace innych .Ta cienka rurke ssaca kanalizujesz ale szczelnie z nyplem na silowniku  i jazda cwicz sie.
Daj znac jak poszlo.Chcesz bardzie zawansowanie to podlacz stara pomke odd spryskiwacza szyb i tez podlac tak aby ciagnela pare sekund pracy i pow szystkim .Pamietaj jak zaczynasz aby byl napelniony do pelnego zbiornik wyrownaczy i po operacji uzupelnic plyn do gornej kreski.Zaczynasz przeciagac jak jest plyn wypelnia  w pompke i w rurki plastikowe .Po sprawie  zycze milej zabawy i  udanej pracy systemu.
Pzdr.A8 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2010, 10:20:04 »
A "akumulator" usunąłeś ?

Z tego, co piszesz, to poskładaliście pompę na odwrót, ale w to nie uwierzę, póki nie zobaczę.

Co Ci da nowa pompa, oprócz tego, że i tak będziesz ją musiał napełnić płynem/odpowietrzyć ? :D

Ewentualnie grawitacyjnie, ale to trochę potrwa.
3VZ.pl

DoGo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2010, 23:52:47 »
Kupiłem nową pompę sprzęgła (95 zł u nas w mieście na zamówienie w zwykłym sklepie motoryzacyjnym, na Allegro dużo drożej), zamontowaliśmy i tym razem nie było problemu z odpowietrzeniem (żadne cudowanie z pompkami wyciągającymi płyn, po prostu pedałem odpowietrzyliśmy układ w 3 min.). Sprzęgło działa już kilka tygodni bez zarzutu. :-)

@Camry 2.2:
Dziękuję za wypowiedź, niestety większość z niej to troszeczkę bzdury.. ;]

@marcinm:
Szukałem akumulatora ciśnienia podążając za rurką układu, jednak nie znalazłem niczego takiego. Więc albo któryś z wcześniejszych właścicieli zadbał o jego usunięcie, albo jest mniej rzucający się w oczy niż przypuszczałem. Ale jak pisałem powyżej problem jak widać tkwił w pompie.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2010, 00:12:28 wysłana przez DoGo »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2010, 12:06:43 »
To nie sa bzdury,tylko Twoja nowa pompa jest produkcja tania piracka bez zabespieczen dbajacych o  srodowisko naturalne,tym sie rozni jeszcze a to zle stara unia od nowej uni.
Pociesz sie ze od 2015 nie beda rejestrowane juz samochody z silnikami spalinowymi,tylko czysto elektryczne.W zwiazku ztym nie bedzie juz sprzegiel.
Tego typou zabespieczenia o ktorych pisalem sa we wszystkich samochodach w Szwajcari i Szwecji.
MOze dlatego mamy najlepsze powietrze w calej europie i nieskazone srodowisko i ludzie zyja do 95lat a kobiety jeszcze dluzej.A jaka jest srednia zycia Polsce?
Pzdr.A8 2,2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2010, 13:27:57 »
Camry2.2 ale bzdury gadasz.  <zalamka>

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2010, 08:47:37 »
PIOTREK,
Mowa o samochodach nowo rejestrowanych.Obecnie idzie taka kampania dla elektrycznych aut.Lata 12- 15 Wejda duze ilosci nowych hybryd i potem koniec.Silniki spalinowe bedziesz ogladal w nowej uni i w muzeum.Wedlug ocen specjalistow po 2015 roku wciagu nastepnych 10 lat czyli do 2026 totalnie znikna auta z silnikami spalinowymi.Byc moze zostana armie na swiecie ze swoimi antycznymi gratami ale mowi sie tez ze przejda na nwe zrodla energi ktore juz sa tylkosie czeka z nimi do momentu braku ropy naftowej i wlasciwie to nie jest przyczyna ale srodowisko naturalne ktore juz< dluzej nie zniesie tego zatruwania.Po prostu czlowiek sie sam unicestwia.Nie mysl ze tylko transport kolowy czeka zmiana ale rowniez lotnictwo.(Antygrawitacja).To co oficjalnie jest na stronach;
http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=15986
Pzdr.A8.2.2

Offline chio

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uk�ad hydrauliczny sprz�g�a - Camry 3.0 (3VZ-FE)
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2013, 23:14:16 »
Witam
Kilka dni temu zaczęły się moje problemy z ukł. hydr. sprzęgła.
Po dokładnych oględzinach zauważyłem wyciek płynu z "akumulatora sprzęgła"
W związku z tym mam kilka pytań: :|
- jaką funkcję spełnia to "coś"?
- czy jest niezbędne do poprawnego funkcjonowania całego układu?
- jeśli jest gdzie to kupić oprócz ASO oczywiście?

pzdr
CHIO

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2013, 00:42:26 »
Witam Kilka dni temu zaczęły się moje problemy z ukł. hydr. sprzęgła. Po dokładnych oględzinach zauważyłem wyciek płynu z "akumulatora sprzęgła" W związku z tym mam kilka pytań: :| - jaką funkcję spełnia to "coś"? - czy jest niezbędne do poprawnego funkcjonowania całego układu? - jeśli jest gdzie to kupić oprócz ASO oczywiście? pzdr CHIO

Wg Toyoty dzięki temu ustrojstwu pedał sprzęgła pracuje płynniej i mniej czuć tzw. punkt przegięcia.

Wg mnie jest to potrzebne jak umarłemu kadzidło - jak nie będę chciał czuć sprzęgła, to sobie kupię automat.

Dorób przewód sztywny na wymiar, a jeśli pedał będzie zbyt twardy to kup wzmacnianą sprężynę albo wymień docisk.

Ewentualnie, jeśli jesteś emocjonalnie związany z tym akumulatorem, to są do niego zestawy naprawcze w ASO.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl