Autor Wątek: Haczące biegi  (Przeczytany 10385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Haczące biegi
« dnia: 11 Stycznia 2005, 18:52:06 »
Witam,
jak pisałem w usterkach mojej starletki, coś za bardzo haczą mi biegi (silnik 4E-FE). Próbowałem znaleźć jakąś prawidłowość. Wydaje się, że najbardziej wyczuwalne jest to w przypadku 1 i 2 biegu. Olej w skrzyni zmieniany 4,5 roku temu, przejechane jest na nim 55tyś, poziom jest OK. Dodam, że czasem pierwszy bieg, w 1 przypadku na 100, wchodzi b. lekko, lecz na ogół odczuwalnu jest opór jakby przesuwał sięchropowaty metal po metalu, bez nasmarowania, w dodatku czuć wyczuwalne zmiany tego oporu (kilka stopni wrzucania biegu: lekko, ciężko, lekko). Ponadto wyczuwalne jest drżenie drążka przy zmianie z 1 biegu na 2. Przy zmianie nie zgrzyta.
Moje pytanie brzmi: co to może być? Czy istnieje możliwość regulacji dźwigni, czy raczej związane jest to ze skrzynią.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2011, 21:07:27 wysłana przez Janmor »

dEF

• Gość
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2005, 19:16:55 »
Co to znaczy, ze "haczą ci biegi"?

Kohoshi

• Gość
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2005, 23:59:53 »
Bo z jedynką tak już jest że ciężko sięją wbija i wybija, szczególnie gdy jest zimno i olej jest stężały, no ale może Twoje objawy są jeszcze inne.[/fade]

serwisSJ

• Gość
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2005, 09:19:10 »
O ile sprzegło jest dobre i synchronizatory tez, to problem jest w: 1. regulacji sprzegła, 2. złym oleju.

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2005, 12:16:16 »
Cytat: serwisSJ
O ile sprzegło jest dobre i synchronizatory tez, to problem jest w: 1. regulacji sprzegła, 2. złym oleju.

Według mnie, raczej to pierwsze. Przy złym oleju skrzynia pracowała by głośno..

serwisSJ

• Gość
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2005, 14:17:56 »
Cytat: mandes
Przy złym oleju skrzynia pracowała by głośno..

Nic podobnego. Własnie przy złym oleju objawiają sie takie problemy jak przelanczanie biegów - synchronizatory sa obliczane dla danej lepkosci, a po drugie słyszałes o notorycznych problemach w zimie z wrzucaniem i przełłaczaniem biegów? To własnie wina złego oleju, poniewaz zmiana lepkosci w niskich temp. dla oleju np. 80W/90 jest tak duza ze nie mozesz miekko zmienić biegu..

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2005, 14:31:22 »
Cytat: dEF
Co to znaczy, ze "haczą ci biegi"?

Starałem sięto opisać najdokładniej jak potrafię. Generalnie 1 i 2 nie wchodzi tak samo lekko jak inne biegi. Najbardziej charakterystyczne jest to, że wrzucanie biegu jest kilkustopniowe, tak jakby pokonywało sięw miaręprzesuwania dźwigni, kilka różnych oporów. W dodatku odczuwalne jest tarcie jakby linka czy coś innego (nie znam się) była zardzewiała lub nienasmarowana (tylko 1 bieg). Ten efekt niezależny jest od temperatury. Dodam, że kilka razy jedynka weszła tak łatwo, jakbym miał wspomaganie zmiany biegów :-DD Ciekawe jest to, że najciężej wchodzi, gdy chcęzredukować z 2 na 1.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2005, 14:51:31 »
Na czym polega regulacja sprzęgła?

serwisSJ

• Gość
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2005, 15:15:39 »
Przede wszystkim zmien olej, a regulacja polega na.. no regulacji odpowiedniej sprzegła. Musi byc odpowiedni luz itd.

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2005, 15:48:43 »
Nic podobnego. Własnie przy złym oleju objawiają sie takie problemy jak przelanczanie biegó

Skoro tak to zwracam honor  :modlitwa

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2005, 15:52:22 »
Wyczytałem w książce obsługi ża dla Starletek P91, zalecana lepkość oleju do skrzyni biegów wynosi: SAE 75W-90,
ilość 1.9l,
rodzaj: API GL-4 lub GL-5

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2005, 16:33:50 »
A możecie mi powiedzieć olej jakiej marki jest, waszym zdaniem, najlepszy do tego celu.

serwisSJ

• Gość
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2005, 16:55:51 »
Marka nieważna, wazne aby spełniał normy takie jak pisze kolega 2 posty wyżej, ogolnie nazywa sie te oleje syntetycznymi.

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Stycznia 2005, 20:35:52 »
Cytat: qbann
A możecie mi powiedzieć olej jakiej marki jest, waszym zdaniem, najlepszy do tego celu.

Proponujęoleje z tzw. "wyższej półki"
Mobil, Castrol...

bol0

• Gość
Hacz±ce biegi
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Stycznia 2005, 21:42:03 »
Marka nieważna, wazne aby spełniał normy takie jak pisze kolega 2 posty wyżej, ogolnie nazywa sie te oleje syntetycznymi.

syntetyczne znowu rozszczelniaja komory silnika jezeli uszczelki juz swoje przeszly (przebieg)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl