Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575083 razy)

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #630 dnia: 15 Lipca 2019, 09:20:55 »
Przegląd po 75 tys.
Zapłaciłem 502 zł ale graty były moje.
Zgłosiłem trzeszczącą klapkę oświetlenia górnego i niby zrobili ale po przejechaniu kilku km znowu trzeszczy.
ASO Żerań

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #631 dnia: 15 Lipca 2019, 19:22:17 »
Klimę ja co roku robię z groupona. 29zł za pełną obsługę klimatyzacji z dobiciem czynnika do 50 g i ozonowaniem. W serwisach robią odgrzybianie chemiczne, które jest bez sensu i jest na krótko. Tylko ozonowanie daje efekty na dłuższy czas.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #632 dnia: 15 Lipca 2019, 20:26:16 »
Raczej odwrotnie. Ozonowanie jako działanie ekologiczne działa krócej niż chemia, gdzie rozpylony płyn odkażający będzie bowiem działał jeszcze przez jakiś czas a  działanie ozonu kończy się zaraz z zakończeniem zabiegu w serwisie.

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #633 dnia: 03 Sierpnia 2019, 20:54:02 »
Toyota Częstochowa - przegląd po 2 latach tzw: rozszerzony + dezynfekcja klimatyzacji i wymiana filtra na węglowy. Koszt: 1235, 20 zł

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #634 dnia: 03 Sierpnia 2019, 21:17:41 »
Cena abstrakcyjnie wysoka, szczególnie po uzyskaniu informacji, co w ramach tak drogiego przeglądu było zrobione....

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #635 dnia: 03 Sierpnia 2019, 21:53:13 »
Cena abstrakcyjnie wysoka, szczególnie po uzyskaniu informacji, co w ramach tak drogiego przeglądu było zrobione....
Zgadza się, cena dwukrotnie wyższa niż w aucie z normalnym silnikiem spalinowym przy czym podczas przeglądu NIC nie jest robione co dotyczy hybrydy. Dlatego ta sama usługa w innych krajach Europy jest tańsza niż u nas, u nas się zarabia na "hybrydach". Co z tego że auto mniej pali jak później trzeba oddać to co się zaoszczędziło podczas przeglądu?

Niestety kupujący nie zdają sobie sprawy jak to wygląda, mniej części której się mogą zepsuć ale podwójne stawki za serwisowanie tego co zostało....

Co do samego przeglądu, to dlaczego brałeś rozszerzony? Wiesz co on zawiera?

Dla mnie serwis Toyota to jedna wielka ściema, nie wiadomo za co się płaci i ile to będzie kosztować. Na stronie jest informacja dla aut po gwarancji, jednocześnie ceny tam zawarte są stosowane dla aut nowych, oczywiście w sposób luźny, trzeba reklamować i kontrolować każdą pozycję bo dealer może sobie dowolnie dobierać kwoty i rabaty.

Ponieważ nic nie jest jasne ani sensownie opisane więc zakładam że przegląd minimum jest wystarczający dla zachowania gwarancji ale nie sprawdza połowy rzeczy w aucie które należy sprawdzić. Dlatego o braku zbieżności kół w nowym aucie dowiedziałem się w Norauto, bo oni potrafią zrobić taki test podczas wymiany opon. ASO ma to w dupie, ale oczywiście wykonuje "sprawdzenie elementów zawieszenia".
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2019, 22:05:26 wysłana przez mariuszs »

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #636 dnia: 03 Sierpnia 2019, 23:43:25 »
Ja w czerwcu za Aurisa TS za przegląd po 2 latach gwarancyjny zapłaciłem 1 500 zł.
Przedłużenie gwarancji (przegląd gwarancyjny) 750 zł, pozostała kwota to wymiana oleju, wymiana filtra, wymiana filtra kabinowego, wymiana filtra fazy ciekłej (lpg), wymiana filtra fazy gazowej (lpg), przegląd lpg, czyszczenie klimatyzacji.

Więc takie są ogólnie ceny może być taniej ale bez przedłużania gwarancji, jak i również z własnymi częściami (olej, filtry) to wyszłoby pewnie z 500 zł. A to już raczej normalna cena

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #637 dnia: 04 Sierpnia 2019, 08:28:35 »
Niestety kupujący nie zdają sobie sprawy jak to wygląda, mniej części której się mogą zepsuć ale podwójne stawki za serwisowanie tego co zostało....

Dla mnie serwis Toyota to jedna wielka ściema, nie wiadomo za co się płaci i ile to będzie kosztować. Na stronie jest informacja dla aut po gwarancji, jednocześnie ceny tam zawarte są stosowane dla aut nowych, oczywiście w sposób luźny, trzeba reklamować i kontrolować każdą pozycję bo dealer może sobie dowolnie dobierać kwoty i rabaty.

Drogi Kolego, jakieś herezje wypisujesz. Robię przeglądy w Zdunskiej Woli. Zawsze wiem ile zapłacę już  przed przeglądem. Podwójne stawki, o ktorych piszesz, to bzdura. Moja sugestia: zmień serwis.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #638 dnia: 04 Sierpnia 2019, 08:49:40 »
Ja też wiem ile zapłacę. O czym to niby ma świadczyć? Pytanie czy wiesz ile byś zapłacił za ten sam przegląd w Aurisie 1.6 benzynowym. Wiesz z czego wynika różnica cen? Wiesz że taniej miałbyś przegląd w Belgii albo w Czechach?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #639 dnia: 04 Sierpnia 2019, 09:15:20 »
Przegląd podstawowy, nieparzysty, to standardowo 2rbh, wymiana oleju, filtra oleju i uszczelki korka.  Rozszerzony to 2,7 rbh i dodatkowo płyn hamulcowy i filtr powietrza.  Reszta wg instrukcji lub z zapytaniem czy robić. Nie wiem czym się tu podniecać.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #640 dnia: 04 Sierpnia 2019, 15:12:00 »
Ja maxymalnie za duży przegląd wraz z klima i zbieżnością i geometria zapłaciłem 800 z własnym olejem.

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #641 dnia: 04 Sierpnia 2019, 17:23:42 »
Ja maxymalnie za duży przegląd wraz z klima i zbieżnością i geometria zapłaciłem 800 z własnym olejem.

W którym roku użytkowania?

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #642 dnia: 04 Sierpnia 2019, 17:44:42 »
Kolego mariuszs przegląd dotyczył jednostki 1,6 a nie hybrydy. Drugi przegląd jest przeglądem rozszerzonym. Auto jest jeszcze na gwarancji. Co jest robione na takim przeglądzie jest opisane w książce serwisowej oraz jesteś informowany o czynnościach przed samym przeglądem. Dodatkowo jesteś poinformowany przed przeglądem o kosztach. Fakt faktem że jak za wymianę oleju z filtrem plus czyszczenie klimy poinformowanie o poziomie zużycia opo, klocków i tarcz oraz dolanie płynu hamulcowego to cena jest kosmiczna. Aha zapomniałem o gratisowym myciu auta. No ale za takie pieniądze ....

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #643 dnia: 04 Sierpnia 2019, 17:53:42 »
Kolego mariuszs przegląd dotyczył jednostki 1,6 a nie hybrydy.
Ok, sądziłem że tylko hybryda ma takie ceny.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2019, 18:02:30 wysłana przez mariuszs »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #644 dnia: 04 Sierpnia 2019, 19:37:50 »
Przez pierwsze 4lata.bo tyle mam hybryde

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl