Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575737 razy)

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #855 dnia: 19 Lutego 2022, 11:38:51 »
No, ale są ludzie, którzy kupując używane auto, wierzą iż auto regularne serwisowanie w ASO, jest w super stanie :shock: zatem serwisowanie w ASO po gwarancji, być może ułatwi odsprzedaż auta  :roll:
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #856 dnia: 19 Lutego 2022, 12:02:09 »
Zgadzam się, ale to też jest już przereklamowane. Bardziej uważam że jeśli masz auto sprawdzone w dobrym stanie i dbasz, i nie stać cie na nowy z salonu, to lepiej jeździć jeszcze swoim pewniakiem niż kupić coś niepewnego. I mam tu na myśli i aso używki i handlarzy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #857 dnia: 19 Lutego 2022, 14:13:28 »
Kuźwa ale 700 za wymianę oleju nosz kur..., interesuje mnie co jeszcze oprócz tego zrobili za takie pieniądze.
A czy Ty myślisz że koszt oleju jest tu jakoś strasznie istotny ? Płacisz za wszystko a w najmniejszym stopniu za olej.
Jest drogo, będzie drożej i dlatego nie opłaca się jeździć do ASO nic w tym nadzwyczajnego nie ma.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #858 dnia: 19 Lutego 2022, 15:18:10 »
Ja sobie świetnie zdaje sobie sprawę ile olej kosztuje. Wiem też ile roboczogodzina w dobrych serwisach kosztuje, więc dziwi mnie 700 zł za robotę która zajęła im max godzinę. Dodaje tu jakieś sprawdzenia np. f. kabiny, powietrz, spr świateł i nic innego oni nie zrobili i wzięli 700.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #859 dnia: 19 Lutego 2022, 16:11:38 »
Oj RYBA, zachowujesz się jakbyś się dopiero urodził :) Wszystkie ASO są drogie bardzo drogie i cholernie drogie, w zależności od producenta. W tej klasie auta popularnego nawet za Dacię tyle zapłacisz (sama roboczogodzina jest od 250zł), a lepiej nie sprawdzaj jak to będzie np. "Mietek" AUDI itp. bo zawału jeszcze dostaniesz ;) Tam minimum startujesz od 1200 za pierwszy w klasie "A".
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 16:14:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #860 dnia: 19 Lutego 2022, 17:50:28 »
Oczywiście pow. połowa ludzi ślepo ufa ASO, dlatego pełna książka im wystarcza, aby uważać takie auto za cud miód i to może być pomocne przy sprzedaży. Jednak tak to tylko wygląda.

A tak naprawdę, mity o cudownoiści ASO minęły jak utarty mit, że jak autem latała kobitka tylko do pracy kawałek w tą i z powrotem, albo auto po dziadku, to takie auto jest super. Często na gwarancji, po zasadach ASO i jakichś tam warunkach ASO i innych ludzi, trafić można na przypadek ciężki. Dlatego i w drugą stronę jest fama, że te niby nowe auta po gwarancji to często szrot, buda luks, a silnik dziadek. Inna sprawą jest to, że konstrukcje teraz są z guwnolitu, albo tak zagmatwane konstrukcyjnie, czy z rozwiązaniami takimi, które nie są odpowiednio zabezpieczone i mały problem może uwalić w mig jednostkę. Na przykład jakieś pompy oleju na mokry pasek, czy dodatkowe przesłony pomp wody, które zamykają obieg po to by silnik szybko się nagrzał. Pasek pęka, osłona się blokuje i szybko dojdzie do przegrzania i zniszczenia silnika. Wina leży po stronie szeroko pojętego wygodnictwa i brnięcia na siłę w pseudo ekologię.

https://www.youtube.com/watch?v=Kw_puBpHCa8

Jak pamiętam w ASO innej marki Japan, to usłyszałem sprzeczne informacje. Pan doradca powiedział, że nic w aucie bez zgody klienta nie będzie robione. Ale to się kłuci z ich zwyczajowymi listami ptaszkowymi, czy to przy małym czy dużym przeglądzie.

Jednak można zawsze jechać tam ze swoimi gratami i próbować ustalić zakres prac, z wykluczeniem bzdurnych list. Wtedy plusem może być ich gwarancja na robociznę, bo u pana Mietka może być z tym gorzej. Sam zweryfikowałem kiedyś taką listę z dużego i zawiasy czy ograniczniki posmarowali, ale już nie sprawdzili czy i ile jest oleju w skrzyni, ani nie sprawdzili okładzin w bębnach na tyle. Czyli firma sobie, biuraliści sobie, a mechanicy sobie. Prostotę wykonają, bo to może ktoś zauważyć. A to o czym piszę, a jest ważniejsze niż sam smar w zamkach, to już założyli. Auto z tego roku i tyle najechane, to bankowo jest ok. Polecam choć raz pochylić się nad taką listą i sprawdzić choć czy w odptaszkowanych miejscach są chociaż ślady czegoś tam robienia i sprawdzania. Ja sprawdziłem i nie było śladów odkręcania wlewu oleju do skrzyni, ani zdejmowania kół czy tarcz. Zakres listy był duży, ale realnie za duży na jedną osobę i 2h. Więc warto sobie realnie ocenić i sprawdzić taką listę.   

Płacisz za wszystko a w najmniejszym stopniu za olej.

Co do oleju, relacja cena/wartość TGMO jest jak w moim przypadku Royal Purple/ Specol. Normalny średniak z mitem i ceną kosmos, kontra praktycznie to samo, może coś lepiej i cena przynajmniej  x 4 mniej. To może być jak na bilbordach z żarówkami, 60% to kasa dla koncernu. Ja to omijam szerokim łukiem i dawno koszty za olej pow. 300pln odleciały. Choć cenowo ostatnio się zapatrzyłem na olej Fuchs Titan Race Pro S.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 17:53:10 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #861 dnia: 20 Lutego 2022, 20:31:12 »
Kuźwa ale 700 za wymianę oleju nosz kur..., interesuje mnie co jeszcze oprócz tego zrobili za takie pieniądze.
Lista czynności jest w książce serwisowej.  Mały przegląd przy tym przebiegu to jest w zasadzie tylko wymiana oleju, ew. jeszcze filtra przeciwpyłkowego, czyli podanej cenie jest robocizna i jeden lub dwa filtry.  Akurat przeciwpyłkowy to się tak łatwo wymienia że nie ma sensu robić tego w ASO.

Ja za robociznę przy przeglądzie 150 tys km zapłaciłem 778 zł, ale w ramach tego była wymiana oleju i filtra, filtra powietrza, płynu hamulcowego, płynu chłodzącego silnika i sterownika HSD i test baterii trakcyjnej, dodatkowo wymienili oświetlenie tablicy rejestracyjnej.  W sumie 1781 zł.

Z pewnością w jakimś "nieASO" byłoby taniej, ale musiałbym oddzielnie przyjeżdżać do ASO na test baterii, a tak wszystko za jednym razem, siadłem sobie wygodnie z laptopem i pracowałem zdalnie, kawka / kakao / herbata do wyboru, auto porządnie umyte wraz z czyszczeniem felg, progów i dywaników.  Biorąc pod uwagę udział tego w łącznych kosztach (paliwo, ubezpieczenie, utrata wartości) jakoś mi się nie chce szukać niezależnego serwisu.

Co innego gdy jakąś naprawę trzeba zrobić - wtedy ASO raczej odpada, bo różnica w cenie robi się poważna.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #862 dnia: 20 Lutego 2022, 20:44:56 »
auto porządnie umyte wraz z czyszczeniem felg, progów i dywaników.
Tu muszę potwierdzić, choć nie lubię mycia nowych aut w serwisach (różnie to dotąd wyglądało, odkąd kupuję nowe - 23 lata), to auto które odebrałem po pierwszym serwisie (w moim przypadku rav4) było umyte i pachnące wszędzie. Cena przeglądu z wymianą oleju 0w16, filtra oleju, włączenia kilku funkcjonalności, z wymianą filtra klimy i dezynfekcją na moją prośbę (węglowy) to 1200zł. Oczywiście graty ich, mogłem kupić sam i byłoby taniej o ok.400zł. Poszli mi na rękę wcześniej, to i ja dałem im zarobić :)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #863 dnia: 20 Lutego 2022, 20:59:25 »
Nigdy nie miałem przymusu gwarancyjnego do ASO, więc nie wiem jak to jest, by było. Jak tam bywałem, to tylko na docelowe zadania, przez siebie wybrane. No i dwa razy dałem się nabrać na listy ptaszkowe. Ale zawsze kalkulację warto zrobić, co gdzie ile kosztuje, tak by przez wygodnictwo nie wywalać zbędnie kasy w błoto. Bo jak to wygląda, gdy ktoś przy pierdołach patrzy na 5-10 pln różnicy, a tu nagle sypie z wora. Jeśli jeszcze ma się "swój" zaufany warsztat, to już jest bajka.   

Z częściami to jak mi gość w ASO tłumaczył jest tak. Jak się kupi przed, to rabat indywidualny możliwy. A jak umówiona wizyta i części przez serwis idą, to oni jeszcze na tym coś zarabiają.

« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2022, 21:01:44 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #864 dnia: 20 Lutego 2022, 21:47:37 »
A jak umówiona wizyta i części przez serwis idą, to oni jeszcze na tym coś zarabiają.
Widać, że mało serwisowałeś w ASO. Zawsze lepiej jest kupić przy przeglądach i wtedy można liczyć na rabaty (najczęściej 10-30%) Ważne, by ustalić to przed przeglądem, do tego są jeszcze programy lojalnościowe i pakiety. Warsztat warsztatowi nie równy jak wszędzie, czy to ASO, czy garaż pana Henia. Jak jednak  trafi  się ok. to warto się trzymać, są różne profity i pewność, że jest dobrze zrobione. A jak trafi się "babol" to i reakcja firmy odpowiednia. Mam porównanie i wiem, że lojalność też popłaca.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2022, 21:50:02 wysłana przez Krisman »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #865 dnia: 20 Lutego 2022, 22:33:41 »
Kalkulacja, plus jakieś przemyślenia i czasem uznałem, że lepiej to czy tamto w ASO będzie zrobić, np. olej DSG. To tylko takie przypadki mnie tam dotyczą. Oczywiście lojalki nie doświadczam, dlatego robiłem rabaty w sklepie z częściami. Ale zawsze jestem lojalny swojemu portfelowi i kalkuluję. Gdybym miał kiedyś nowe auto, parę lat, to może bym wiedział o co chodzi. Na tą chwilę, dawne wizyty w ASO VW i było dobrze. Kolejne ASO innej marki, trzy wizyty, dwie reklamacje i nikt mi za czas i paliwo nie oddał. Jawnie mnie oszukali i ważne ptaszki tylko stawiali. Obawiam się, że tak czy siak, gdzie bym teraz nie był, to i tak weryfikacja własna poleci i nie będzie piknie. Niestety kto nie weryfikuje śpi spokojnie, a ja po tych hecach, nie jestem w stanie nie zajrzeć za co zapłaciłem. Jestem w stanie na coś celowego wydać, ale nie przelewa mi się abym sypał z wora, bo to ASO. Tu czy tam, to są mechanicy, i tak bym oglądał, różnica w kasie jedynie.

Jak mnie oszukali, a no tak. Wizyta za 2 tygodnie, zakres ustalony. Wymiana świec była, chciałem pudełko po nowych. I niby nic, ale jednak na pudełku a w fakturze inne numerki świec były. Dwa miesiące pisania z centralą i wyszło tak. Pan doradca nic nie powiedział mechanikowi o pudełku, mechanik właściwe "zutylizował", no to pan doradca wyjął jakieś z kosza i mi dał, super załatwione. No za durnia mnie wzięli. A dalej jeszcze się okazało, centrala się wysypała, że wsadzili mi nie te co trzeba. Jak po czymś takim mam nie weryfikować, a byłem tym autem zaraz po sprowadzeniu.

Lista ptaszkowa, sprawdzić poziom oleju w skrzyni, zero śladów nawet tam ruszania czegokolwiek. W liście były zalecenia, określone wedle pozycji auta na podnośniku. Pisało zdjąć wszystkie koła, zdjąć zaciski, tarcze tył, sprawdzić okładziny cierne bębna. Ani koła nie zdejmowane, ani zaciski, ani tarcze. Do tego filtry olej i inne sprawy z listy, jedna osoba miała 2h.       

Innym razem, wymiana płynu chłodzącego, zapomnieli o starym płynie w zbiorniczku.   

Offline oozz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #866 dnia: 11 Kwietnia 2022, 09:23:23 »
Cześć,
Czy mógłbym prosić o informację,  co wchodzi w zakres przeglądu 60 tys.  w aurisie, hybryda, 2015.
Niestety wszystkie dokumenty mam po węgiersku i trudno to odczytać.

Pozdrawiam,
Marek

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #867 dnia: 11 Kwietnia 2022, 23:58:04 »
Cześć,
Czy mógłbym prosić o informację,  co wchodzi w zakres przeglądu 60 tys.  w aurisie, hybryda, 2015.
Niestety wszystkie dokumenty mam po węgiersku i trudno to odczytać.

Pozdrawiam,
Marek
Olej, filtr oleju, filtr powietrza, płyn hamulcowy.

Offline kamil1234_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #868 dnia: 16 Kwietnia 2022, 09:58:27 »
Ile kosztuje wymiana płynu hamulcowego + wymiana płyny chłodniczego w Auris II w ASO?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #869 dnia: 20 Kwietnia 2022, 14:24:03 »
Przegląd po 6 roku - 1805,84:
1. Przegląd wariant standard - 647,60
2. Filtr oleju - 56,73
3. Uszczelka korka misy - 7,84
4. Płyn hamulcowy 0,5l - 34,02
5. Olej silnikowy 0W20 4,2l - 325,93
6. Środek zmywacz - 19,86
7. Środek do konserwacji zamków - 10,17
8. Filtr p/pyłowy węglowy - 130,82
9. Środek do odgrzybiania - 52,30
10. Smar wysokotemperaturowy - 7,01