Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pietro01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #120 dnia: 10 Marca 2015, 15:58:21 »
Nie wiem czy to kwestia silnika czy oleju (poprzednio i obecnie TGMO 0w20) ale silnik szybko osiąga optymalną temperaturę roboczą (połowa skali).
Dzieje się tak po około 3 km jazdy (po drodze staję na światłach max 2 razy bez korków).
Auto garażowane więc to też może mieć wpływ na szybkość z jaką osiąga optymalną temperaturę.
A jak jest u Was?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #121 dnia: 10 Marca 2015, 16:04:14 »
Podobnie szybko, tyle, że moje stoi pod chmurką, ale przy takich temperaturach jak dzis wystarcza mu 3 km, w ujemnych troche dłużej. Obecnie zalali 5w30, wczesniej był 0w20. Nie zauwazyłam jakiejś różnicy w nagrzewaniu, jesli juz, to tylko odnosnie temperatury otoczenia.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 10 Marca 2015, 19:50:17 »
a faktycznie, jestem pewien, że szybsze nagrzewanie to fakt. Ale czy to kwestia wzrostu temperatury zewnętrznej czy zmiany oleju tego nie wiem.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #123 dnia: 10 Marca 2015, 19:52:15 »
temperatury
TIIDA '09

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Marca 2015, 20:10:41 »
to już wiem :) dziękuję paba :)

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #125 dnia: 13 Marca 2015, 14:55:07 »
Zasięgałem dziś języka w "moim" ASO. Przegląd po 2 latach (21 tys) z wymianą oleju na 0W20 to koszt 900 zł. Czyli za wyminę oleju, filtra oleju, płynu hamulcowego i pozaglądanie tu i ówdzie  to całkiem niezła sumka.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #126 dnia: 13 Marca 2015, 15:58:03 »
Niestety, ale 0W20 jest dosc drogi. Mnie bez oleju powiedzieli 490 zł brutto. Tylko czy w cenie jest filtr powietrza i kabinowy, który wg harmonogramu ma być wymieniony?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 13 Marca 2015, 16:29:26 »
Po 2 latach/30 tys standardowo nie wymienia się filtra powietrza. Wczoraj robiłem taki przegląd w ASO Sosnowiec i z 5% rabatem oraz bez filtra kabinowego wyszło prawie 800 zł, przy czym został jeszcze litr 0W20 na dolewki bo otworzyli 5l bańkę.
Filtr kabinowy warto kupić samemu - za Filtrona dałem 28 zł, Denso w necie można kupić za 38 zł, zaś ASO liczy ok. 90 zł.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #128 dnia: 13 Marca 2015, 17:08:00 »
Dzięki za informacje! Mógłbyś podrzucić jakiś link do f.kabinowych o których piszesz?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #129 dnia: 13 Marca 2015, 17:28:04 »
Po 2 latach/30 tys standardowo nie wymienia się filtra powietrza.
Ja mam w warunkach gwarancji napisane, że co 15 się sprawdza, a co 30 wymienia  :o
Ale zerknę jeszcze później, żeby się upewnić, chyba, że miałeś na myśli kabinowy.
Żyj i daj żyć innym.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 13 Marca 2015, 18:11:52 »
katalog denso: http://www.denso-am.pl/     - nr DCF356P (niby nie jest dedykowany do Aurisa II tylko I, ale wymiary są bardzo zbliżone, a na stronie intercarsu Auris I i II mają te same zamienniki)
katalog filtrona: http://pl.filtron.eu/               - nr K1210 (tu wymiary są identyczne ja oryginał, dlatego ten założyłem)

Filtrona kupiłem przez znany portal aukcyjny, co do części denso to nie wiem czy regulamin dopuszcza wklejanie linków do sklepu, ale łatwo znaleźć wpisując słowo denso w wyszukiwarce, bo ma je w nazwie.

Na 100% filtr powietrza co do zasady zmienia się po 4 latach lub 60tys. km - na pierwszej stroni tego wątku jest nawet karta przeglądu z której to też jasno wynika.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 13 Marca 2015, 18:54:16 »
Na 100% filtr powietrza co do zasady zmienia się po 4 latach lub 60tys. km - na pierwszej stroni tego wątku jest nawet karta przeglądu z której to też jasno wynika.
taki filtr trzeba zobaczyć, a nie sztywno pisać
po 4 latach może być taki gnój, że auto się będzie dławić
TIIDA '09

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 13 Marca 2015, 19:12:47 »
Dlatego napisałem "co do zasady", czyli według standardowego harmonogramu. Biorąc pod uwagę jakość powietrza w Polsce (a w Krakowie szczególnie) pewnie za chwilę Toyota doda gwiazdkę i zastrzeżenie "nie dotyczy Polski".
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2015, 19:28:01 wysłana przez odyso »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #133 dnia: 13 Marca 2015, 19:42:09 »
U siebie zmieniam co 30 tys powietrza a kabiny co 15 tysięcy, poźniej już za duży "gnój" się robi

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #134 dnia: 13 Marca 2015, 22:05:59 »
Dlatego napisałem "co do zasady", czyli według standardowego harmonogramu. Biorąc pod uwagę jakość powietrza w Polsce (a w Krakowie szczególnie) pewnie za chwilę Toyota doda gwiazdkę i zastrzeżenie "nie dotyczy Polski".

Sprawdziłam, byłam w błędzie oczywiście:)  W warunkach gwarancji stoi co 60/4 lata i sama nawet kiedyś gdzieś to pisałam będąc w szoku, dlaczego tak późno!!! Ciagle mi sie nie chce wierzyc w ten harmonogram. GT86 po 45kkm.

Co 30kkm wydaje się w miarę rozsądne, ale 60? Na szczęście to niewielki wydatek i można wymienić samodzielnie, kiedy zajdzie potrzeba.
Nie wierzę, że po 60kkm/4 latach z tym samym filtrem auris będzie jeszcze chciał jeździć po Polsce  :| 

Ja zamierzam kabinowy wymieniać każdej wiosny, a powietrza w zależności od zabrudzenia, ale nie rzadziej niż co 1,5 roku. Robie około 20kkm rocznie, więc myślę, że tak będzie optymalnie.
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl