Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #915 dnia: 21 Lipca 2022, 01:27:34 »
Ku ścisłości, badania są bezstronne, poza zdaniami innych jakie by nie były. Choćby widok relacji TAN/TBN, ilości paliwa, stanu lepkości, poziomu zużycia. Nikt wszystkiego nie wie o czyichś warunkach, więc na siłę udowadnianie czegoś bez pokrycia to hipokryzja do entej. Ktoś ścina kogoś bez argumentu, odpowiadający podobnie. Dzięki temu taki temat jeszcze się bardziej rozprasza, na mojsze ja. A zbadać cokolwiek, by mieć podstawy do głoszenia czegoś, to już za wiele. Czyli są tu tacy doktorzy bez doktoratu, co nawet manekina nie uratowali, a za profesora się mają. Każdy robi jak uważa, ale trochę samokrytyki z tymi tylko i wyłącznie, flota to nie cywilne warunki. Tym bardziej jak lista dopuszczeń długa, to też jest dla ludzi, flota przesadnie korzysta.     
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #916 dnia: 21 Lipca 2022, 08:30:42 »
Zwrot w akcji - złożyłem reklamację w sensie zapytania jak to jest że miałem mieć wlany olej 0W16 a niby wlano 0W20 mimo że pod maską widnieje kartka że wlany 0W16 i w karcie czynności też widniał 0W16.
Zadzwonił do mnie kierownik serwisu i bardzo przepraszał ale pomylili się przy wypisywaniu faktury i rzeczywiście wlali olej 0W16.
0W16 podobno jest droższy ale nie muszę dopłacać.
Jedynie zostało mi na fakturze że olej 0W20 a w książce serwisowej poprawiłem już na 0W16.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #917 dnia: 21 Lipca 2022, 08:35:06 »
Co do temperatury i pomiaru na wodzie i oleju. To jak to się ma do siebie?
Ja bym powiedział że i tak jest podobnie w cywilnych samochodach, kanały są w tym samym bloku metalu przecież.
Jeśli jest jakaś różnica to w omawianym przypadku na korzyść silnika, czyli myślę że olej będzie cieplejszy niż 50 stopni jak już woda do tej temp. spadnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #918 dnia: 21 Lipca 2022, 08:35:38 »
To jak, już nie ma zaleceń centrali żeby lać 0w20?  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #919 dnia: 21 Lipca 2022, 09:54:58 »
Zwrot w akcji - złożyłem reklamację w sensie zapytania jak to jest że miałem mieć wlany olej 0W16 a niby wlano 0W20 mimo że pod maską widnieje kartka że wlany 0W16 i w karcie czynności też widniał 0W16.
Zadzwonił do mnie kierownik serwisu i bardzo przepraszał ale pomylili się przy wypisywaniu faktury i rzeczywiście wlali olej 0W16.
Jedynie zostało mi na fakturze że olej 0W20 a w książce serwisowej poprawiłem już na 0W16.
U mnie się pomylili i udało im się wlać 4,5 litra - na fakturze oczywiście :-)

Powinna być dyrektywa unijna że serwis od poczekalni oddziela duża szklana ściana.  Albo monitoring i podgląd, jak w przedszkolach.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #920 dnia: 21 Lipca 2022, 18:03:09 »
To jak, już nie ma zaleceń centrali żeby lać 0w20?  :cool:
O to samo zapytałem to mówił że myślał że może zmienili zalecenia jak mechanik taki wlał bo mu się wyświetla na komputerze co ma wlać do danego auta.
A on wlał 0W16 taką kartkę pod maską wypisał ale w formularzu źle zaznaczył.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 18:04:42 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #921 dnia: 22 Lipca 2022, 01:05:57 »

No to masz do przodu.

U pachnie fałszerstwem, dla dociekliwego oka przy sprzedaży będzie niezgodność. Czyli masz remis, w 2 miejscach był 0W16 i w 2 0W20. Ja bym nie poprawiał, dla kolejnego właściciela było by zgodnie, nic by nie wiedział o tych 2 miejscach z 0W16. Tyle są warte słowa podobno i myślał.
Ale to trochę dziwne, jak tam jedziesz, to ten od faktur ustala co będzie robione, pewnie jeszcze przychodzi po podpis  i na tej podstawie mechanik działa. Co dowodzi zamieszanie na istotnym poziomie mechanika. Widział co ma wlać, wlał niby to, a potem źle zaznaczył. Jakieś dziwne zbiegi okoliczności. Ma być prosto i pewnie, nie jak u pana Mietka za rogiem, gdzie uczeń zalewa olej, a mimo to zagadka była.

Co do temperatury i pomiaru na wodzie i oleju. To jak to się ma do siebie?

Przeczytaj temat, to zobaczysz jakie są różnice. Fizyczna różnica powoduje inne reakcje oleju i płynu na temperaturę, czy łapanie temperatury. Kanały są w tym samym bloku, ale są różnice w układach, jak i z jakimi temp. te ciecze się stykają. Np. w komorze spalania może być 300C. Olej szybciej traci temp. i wolniej jej nabiera. Na desce płyn praktycznie zawsze będzie miał 90C, tymczasem w oleju to się bardziej zmienia. Pomyśl co by było gdyby te ciecze zamienić miejscami.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #922 dnia: 22 Lipca 2022, 08:27:11 »
Corolla wyjechała z fabryki na 0W16 po roku ASO wymienił na 0W16 i teraz już się wyjaśniło że też jest 0W16 i tak ma zostać.
To ważne bo jak się kiedyś chętny trafi na kupno i będzie dociekliwy to będzie zwracał uwagę na jakim oleju jeździł (wpisy w książce serwisowej).
A że na fakturę trafił przez pomyłkę 0W20 to błąd ludzki. Zdarza się.
Już nie ma co dalej drążyć tematu. Temat zakończony.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 08:29:34 wysłana przez bardos.1979 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #923 dnia: 22 Lipca 2022, 10:03:21 »
Co nie zmienia faktu, że na zrzucie ekranu który przedstawiłeś do hybrydy 1.8 zalecany olej to 0W20

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #924 dnia: 22 Lipca 2022, 10:41:09 »
Co nie zmienia faktu, że na zrzucie ekranu który przedstawiłeś do hybrydy 1.8 zalecany olej to 0W20
Z tego co widzę w necie to jest to zrzut z oferty serwisu dla aut po gwarancji, która nie zawiera najnowszych wersji, np. dla C-HR jest tylko dla hybrydy przedliftowej z silnikiem 1.8 Gen4

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #925 dnia: 22 Lipca 2022, 18:19:10 »
Faktycznie to była oferta serwisu dla aut po gwarancji - ale nie zmienia to faktu że w tamtym roku i chyba jeszcze w tym rekomendowane oleje w tej samej ofercie dla samochodów po gwarancji były dwa. Pierwszy wybór Rekomendowany to był 0W16 a drugim wyborem był 0W20. Może usuneli 0W16  żeby nie odstraszać ceną.

A na tej samej stronie Toyoty jest też zakładka Oryginalne oleje Toyota i tam się tak samo wybiera model rocznik i silnik i tam już są 2 rodzaje olei do 1.8 HSD 4 gen.
Czyli mamy małą sprzeczność lub małą manipulację.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #926 dnia: 23 Lipca 2022, 22:45:53 »
Corolla wyjechała z fabryki na 0W16

Jak i gdzie to sprawdziłeś ?
Ja pytałem o to w ASO w DE i nie wiedzieli, w papierach nic nie ma.

To ważne bo jak się kiedyś chętny trafi na kupno i będzie dociekliwy to będzie zwracał uwagę na jakim oleju jeździł (wpisy w książce serwisowej).

Mam gorzej w książce przeglądów, mam dwa razy wpisany ten sam rok. W 2014 zamiast 2014 wpisali 2016 i dalej w 2016 jest już OK, ale dwa razy mam 2016.

To jest prawidłowe postępowanie rynkowe firmy. Szukajka to co innego od oferty, w szukajce jest wszystko. A w ofercie to co lepiej przełkną ci po gwarancji.  Dokładnie, nie zamieszczali 0W16 by nie odstraszać.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #927 dnia: 23 Lipca 2022, 23:53:41 »
Corolla wyjechała z fabryki na 0W16

Jak i gdzie to sprawdziłeś ?
Ja pytałem o to w ASO w DE i nie wiedzieli, w papierach nic nie ma.

Instrukcja strona 632

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #928 dnia: 24 Lipca 2022, 08:53:25 »
Referencyjna jest instrukcja ściągnięta ze strony producenta na podstawie numeru VIN. Zalecenia dla aut tego samego modelu i wersji wyprodukowanych w różnym czasie mogą się różnić bo w międzyczasie wprowadzono jakąś modyfikację.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #929 dnia: 24 Lipca 2022, 11:05:38 »
Gdzie ty widziałeś "instrukcje ściągnięte ze strony producenta po numerze VIN"?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl