Autor Wątek: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.  (Przeczytany 575519 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zakres / Koszty przegladów w Aurisie.
« Odpowiedź #960 dnia: 04 Kwietnia 2023, 20:33:26 »
No jak za wymianę oleju i filtr oleju plus przeciwpyłkowy plus wymiana to bajka ;)
No... relax :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline grodzioflic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #961 dnia: 04 Kwietnia 2023, 23:47:41 »
A nie możesz zapytać u źródła? Moim zdaniem powinni.
Cena w tym ASO wręcz rewelacyjna.
Pytałem, twierdzą że materiały muszą być ich ale kwestia czy tak faktycznie jest czy robią to na zasadzie swojego widzimisię. Nie mogę znaleźć nigdzie jednoznacznej informacji na ten temat. A cena faktycznie ok, gdzie indziej jest 1200-1500.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2023, 23:49:23 wysłana przez grodzioflic »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #962 dnia: 06 Kwietnia 2023, 15:09:13 »
Nie domyślacie się czemu taka różnica ? Auto tam wpada, mechanicy idą na śniadanie, a po śniadaniu wylatuje już gotowe. Takie promo-śniadaniowe.  :-) Nie rozumiem jednego, czego tu szukają ci co do ASO latają. My tu promocji nie załatwiamy, tam są. No chyba, że ludzie kalkulować zaczynają, a nie bezmyślnie moje ASO fajne i bast.

Materiały ich, tak zawsze gadają, a jak powiesz moje to też wezmą by zarobić nawet coś mniej. Muszą z początku trzymać murek na krawaciarzy laików, a jak się dowiedzą, że nie krawaciarz to już spuszczą z tonu i ceny spadną coś. 
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2023, 15:11:41 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #963 dnia: 06 Kwietnia 2023, 15:36:22 »
Auto tam wpada, mechanicy idą na śniadanie, a po śniadaniu wylatuje już gotowe. Takie promo-śniadaniowe. 
Nie bardzo rozumiem dlaczego ciągle obrażasz i deprecjonujesz pracowników ASO? Czy Ty właśnie w ten sposób wykonujesz swoją prace i myślisz, że wszyscy tak robią?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #964 dnia: 06 Kwietnia 2023, 19:30:00 »
Auto tam wpada, mechanicy idą na śniadanie, a po śniadaniu wylatuje już gotowe. Takie promo-śniadaniowe. 
Nie bardzo rozumiem dlaczego ciągle obrażasz i deprecjonujesz pracowników ASO? Czy Ty właśnie w ten sposób wykonujesz swoją prace i myślisz, że wszyscy tak robią?
Bo dla niektórych niedościgniony standard ceny i jakości obsługi wyznacza warsztat pana Zdziśka, ściśle współpracujący z miejscowymi dziuplami, a nie jakieś tam ASO ;-P

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #965 dnia: 07 Kwietnia 2023, 00:04:26 »
Z mojego doświadczenia wiem że ASO często oferuje gorsze usługi za wyższą cenę.
U mojego ojca w Aurisie montowali listwy na drzwi, to przykleili je na niedomyte drzwi. U mnie za czasów jak Arłisem jeździł właściciel ASO z którego pochodzi była jakaś przygoda, to tak:
- brakuje kilku spinek/zaślepek
- plastiki od słupka B i te progowe są złapane na nita i blachowkręta, jeden ułamany
- przy zawiasach (widoczna jak się otworzy drzwi) i pod boczkiem u pasażera (z tyłu pewno też, ale nie rozbierałem) taśma malarska
- klamka od składania kanapy ma ułamane mocowanie
- koło akumulatora i pod zapasem znalazłem jakieś wycięte fragmenty blachy
- już nie wspomnę o tym że pod uszczelkami i plastikami nasmarowane szpachli
- koło zapasowe nieużywane przebite i "załatane" tymi gumowymi wąsami, dziura tak duża że po paru godzinach od napompowania do 230 się robiło miękko, opona poszła na śmietnik
- w szybie kierowcy i na lusterku wstecznym (tyle znalazłem) wtopione opiłki
- drzwi pasażera złożone w taki sposób że szyba się czasem haczyła przy otwieraniu/zamykaniu
I pewno jakbym się przyjrzał to bym znalazł więcej tego typu rzeczy, a o innych przygodach z ASO nie wspomnę.

Może jestem przewrażliwiony, może mam pecha, ale no tak to chyba nie powinno wyglądać.

A ze dwa tygodnie temu byłem na serwisie na 130kkm, za ok. 2500 zł:
- wymiana oleju (0W20 Eneos)
- wymiana filtrów (oleju, kabinowy)
- wymiana płynu hamulcowego
- wymiana klocków i tarcz z przodu i z tyłu
- poprawienie szyby u pasażera z przodu.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #966 dnia: 07 Kwietnia 2023, 09:26:30 »
Z mojego doświadczenia wiem że ASO często oferuje gorsze usługi za wyższą cenę.
U mojego ojca w Aurisie montowali listwy na drzwi, to przykleili je na niedomyte drzwi. U mnie za czasów jak Arłisem jeździł właściciel ASO z którego pochodzi była jakaś przygoda, to tak:
- brakuje kilku spinek/zaślepek
- plastiki od słupka B i te progowe są złapane na nita i blachowkręta, jeden ułamany
- przy zawiasach (widoczna jak się otworzy drzwi) i pod boczkiem u pasażera (z tyłu pewno też, ale nie rozbierałem) taśma malarska
- klamka od składania kanapy ma ułamane mocowanie
- koło akumulatora i pod zapasem znalazłem jakieś wycięte fragmenty blachy
- już nie wspomnę o tym że pod uszczelkami i plastikami nasmarowane szpachli
- koło zapasowe nieużywane przebite i "załatane" tymi gumowymi wąsami, dziura tak duża że po paru godzinach od napompowania do 230 się robiło miękko, opona poszła na śmietnik
- w szybie kierowcy i na lusterku wstecznym (tyle znalazłem) wtopione opiłki
- drzwi pasażera złożone w taki sposób że szyba się czasem haczyła przy otwieraniu/zamykaniu
Z powyższego opisu to pachnie "przygodą" ocierającą się o szkodę całkowitą... sprawdzałeś historię pojazdu po VIN?

Wszelkie większe prace powinien robić wyspecjalizowany serwis blacharsko-lakierniczy.

Cytuj (zaznaczone)
A ze dwa tygodnie temu byłem na serwisie na 130kkm, za ok. 2500 zł:
- wymiana oleju (0W20 Eneos)
- wymiana filtrów (oleju, kabinowy)
- wymiana płynu hamulcowego
- wymiana klocków i tarcz z przodu i z tyłu
- poprawienie szyby u pasażera z przodu.
Wymiana tarcz w hybrydzie po 130 kkm???

Co to jest to poprawienie szyby?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #967 dnia: 08 Kwietnia 2023, 23:37:24 »
często oferuje gorsze usługi za wyższą cenę

Ja bym tak napisał, zawsze oferują drożej, co do wykonania, to jak wszędzie. Może być ok, a może być tylko ptaszek. Jedna mała różnica, u pana Mietka za rogiem nie ma ptaszków, nie płaci się za nie, a w związku z tym jest większa pewność, że coś tam Mietek jednak w tym miejscu robił. Poczekalnia może zamydlać oczy, a na warsztacie tacy ludzie jak wszędzie, takie same warsztaty jak wszędzie. Pytanie gdzie bardziej kpią w oczy i biorą za to biliony.   :embarassed:

U mnie za czasów jak Arłisem jeździł właściciel ASO z którego pochodzi była jakaś przygoda

Może auto dla wszystkich, spisane na straty. Ale jeśli nie i tak pracownicy robili szefa auto, to co tu wymagać z perspektywy poczekalni. :shock: Na pewno wszystko zrobią, poptaszkują i gotowe.  :grin: Jeśli obecnie to Twoje auto, to współczuję teraz i przy sprzedawaniu. Na serwis towar był własny pewnie.

« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2023, 23:42:19 wysłana przez Rademenes »

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #968 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:37:15 »
Z powyższego opisu to pachnie "przygodą" ocierającą się o szkodę całkowitą... sprawdzałeś historię pojazdu po VIN?

Wszelkie większe prace powinien robić wyspecjalizowany serwis blacharsko-lakierniczy.
Według raportu Autobaza, szkoda 5-7k zł. Była też druga przygoda o której wiem - poprzedni właściciel na jeździe próbnej dość niefortunnie zjechał z krawężnika i tam też coś było robione, w ASO. Ale nie mam nikogo znajomego w Toyocie żeby sprawdzić co dokładnie.

Co to jest to poprawienie szyby?
To źle?

Tak jak wspomniałem, drzwi były źle złożone i szyba się czasem haczyła przy zamykaniu.

Może auto dla wszystkich, spisane na straty. Ale jeśli nie i tak pracownicy robili szefa auto, to co tu wymagać z perspektywy poczekalni. :shock: Na pewno wszystko zrobią, poptaszkują i gotowe.  :grin: Jeśli obecnie to Twoje auto, to współczuję teraz i przy sprzedawaniu. Na serwis towar był własny pewnie.
Z tego co mi przekazał poprzedni właściciel, samochodem jeździł szef, sprzedał samochód swojemu koledze, ten kolega sprzedał go swojemu fizjoterapeucie, a ten ostatni mi. Moje, moje. Ale się nie przejmuję szczególnie, bo "rodzinny" szpec blacharsko-lakierniczy powiedział że widać jakość ASO ale nie ma tragedii, a i mam jakąś taką dziwną tradycję w rodzinie że Toyoty jeżdżą u nas tak długo aż nie skończą na złomie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #969 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:48:50 »
Cytat: Zbig w 07-04-2023, 09:26:30

To źle?
Niektórzy przy takim przebiegu mają jeszcze oryginalne klocki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #970 dnia: 14 Kwietnia 2023, 15:16:42 »
Ale się nie przejmuję szczególnie

Jak opisałeś nam tu, to wiesz jak to wygląda i co można myśleć, na czarno raczej. Ktoś kto tego się nie dowie, nic nie znajdzie i nie będzie zglądaczem, to przejdzie pewnie. Zależy kto jakim jest człekiem, jeden bez mrugnięcia inny z oznakami może to auto sprzedawać. Aby wszystko poprawić, to trochę kaski jednak trzeba wsadzić będzie, oby silnik zdrowy, to nie szkoda będzie, tym bardziej jak dożywocie. Chyba to auto u Ciebie dopiero będzie normalnie traktowane.  :-) Poprzednicy wykazali się in -, albo dawali do roboty gdzie popadnie i druciarstwo się sypało. Jeśli zaś tylko ASO, no to plama jak byk, ale 3/4 za 10 postów i tak napisze ja tylko ASO, poczekalnia i super.  :shock:
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2023, 15:20:39 wysłana przez Rademenes »

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #971 dnia: 14 Kwietnia 2023, 17:32:17 »
Nie no, to trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć że było coś robione, nie mniej jednak jak już się przyjrzysz to się wkurzasz bo wiesz że dałoby się to zrobić lepiej, a nie na odwal się.
Generalnie to jestem z Arłisem na tym etapie że kasę można w niego wkładać a nie trzeba (chyba że coś wyskoczy - ale się raczej nie zapowiada) bo to co przeszkadzało zostało poprawione, a teraz została "kosmetyka", jak brakujące spinki, pozamieniane śruby, itd. - z lakierem trzeba by coś zrobić, jeszcze nie wiem czy folia czy nowy lakier (chociaż jak widzę jakie terminy ma "mój" lakiernik to chyba to pierwsze :P), drugi komplet felg i opony na zimę, itp.
Jeśli chodzi o poprzedników, to na pewno było tylko ASO (w tym naprawy blacharskie) i potem (od przebiegu w granicach 50-60kkm, musiałbym na kosztorysach sprawdzić) Centrum Aut Japońskich we Wrocławiu - opinie z tego co kojarzę z forum i nie tylko mają dobre, a i sam raczej powodów do narzekania po ostatniej wizycie nie mam. Poprzedni właściciel raczej był z tych co jeżdżą aż się nie zepsuje, bo opony letnie dostałem w takim stanie że po ostatnim lecie poszły do PSZOKu, zimówki też tam niedługo trafią, a to głównie wynika ze zbyt niskiego ciśnienia w oponach.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #972 dnia: 14 Kwietnia 2023, 22:46:24 »
Przyjdzie ktoś z miernikiem i z pomocą to zobaczy to co Ty. Jeśli lakier delikatnie to polerka maszynowa, albo ręczna własna. Jeśli ASO tylko to wobec opinii musiał być pojazd testowy dla praktykantów lub nowych, jak inaczej to wytłumaczyć. Tak to jest, jak poprzednicy wylatują wszystko do cna. Ale jak Ty kupowałeś to auto ? Nie widziałeś, czy widziałeś a cena była atrakcyjna i dlatego ? Były te mankamenty oficjalne, czy ukryte jednak ?

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #973 dnia: 16 Kwietnia 2023, 00:25:53 »

Przyjdzie ktoś z miernikiem i z pomocą to zobaczy to co Ty. Jeśli lakier delikatnie to polerka maszynowa, albo ręczna własna. Jeśli ASO tylko to wobec opinii musiał być pojazd testowy dla praktykantów lub nowych, jak inaczej to wytłumaczyć. Tak to jest, jak poprzednicy wylatują wszystko do cna. Ale jak Ty kupowałeś to auto ? Nie widziałeś, czy widziałeś a cena była atrakcyjna i dlatego ? Były te mankamenty oficjalne, czy ukryte jednak ?

W kwestii lakieru to mi chodzi o zmianę koloru, mam ten ciemnobrązowy a mi się kiedyś uwidział jasnoniebieski. :)
Wiesz, mój ojciec miał przygodę parkingową i z OC sprawcy miał w ASO (inne miasto, inny właściciel) wymieniane drzwi pasażera z przodu bo dostał małego strzała, ale na tyle dużego że wzmocnienie zostało naruszone, czy cośtam, nie pamiętam dokładnie. To poza tym że była poprawka bo nie do końca jak trzeba zrobili cieniowanie, to listwę boczną znowu nakleili na niedomyty lakier. A to tylko Auris, bo z Corollą i naprawą po tym jak mamie wjechali w kuper też coś zrobili nie tak jak trzeba, ale już nie pamiętam co, musiałbym zapytać. Więc albo mam pecha i nasze trzy samochody w trzech różnych ASO były dla stażystów, albo po prostu zrobili na odpierdziel.
W tej opcji (przedlift, TS, Prestige, Skyview i dość niski potwierdzony przebieg) był najlepszą opcją. Miałem do wyboru tego, jakiegoś "bezwypadkowego" rozbitka z Niemiec (po zdjęciach było widać a potem po VINie znalazłem zdjęcia jak był rozbity) i białego z drugiego końca Polski z przebiegiem ponad 250kkm i jasnym, wycioranym wnętrzem.
Że brakowało spinek widziałem, że szyba się haczy zauważyłem po paru tygodniach, tak samo z opiłkami (myślałem że to po prostu brud), koła zapasowego nie sprawdziłem przy zakupie (widziałem że jest, że jest komplet narzędzi) no a resztę raczej bez zdejmowania uszczelek drzwi czy boczków nie widać. Oponami się nie przejmowałem, bo dostałem "na święta" komplet opon letnich (po wymianie na całoroczne), a na zimę i tak chciałem przejść na 16".

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #974 dnia: 16 Kwietnia 2023, 03:19:34 »
Pech taki sam jak w mechanice ASO, wiele przypadków z lipą, a jeszcze więcej zadowolonych co nawet nic nie zweryfikowali i tylko ASO. Wszyscy powinni zrozumieć, ludzie i warsztaty są podobne, różnią się poczekalnią i kasą, a weryfikować warto zawsze. Tym bardziej reklamować w ASO za tryliony, lipę, oszustwa, druciarstwo, znaczki i kłamstwa.

No tak trzeba trafić, teraz wszystkie są bezwypadkowe. Ja kupowałem przez stronę tylko firma/firma i też bezwypadkowe i oryginał. A Auris ma cieniowany narożnik zderzaka przód i tył, może to od systemu pomocy parkowania. No ale nie oryginał cały. Kiedyś zagramanicami nie naprawiali i przychodziły tu do naprawy, a teraz tam już robią i tak oczywiście bezwypadkowy oryginał. Czysta loteria. Byłem kiedyś po auto w DE i nadzieje na miejscu prysły, bo jak cały to koszty większe niż u nas, a tańszy to już z czymś i syf w środku. Nie ma co się łudzić, handlującym się opłacają tylko te tańsze z czymś.   

Wiem, wszystkiego się na miejscu nie zobaczy. Na spokojnie więcej, a z czasem jeszcze więcej. To trochę tak jak z paczką od kuriera.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl