Autor Wątek: oświetlenie zewnetrzne....  (Przeczytany 10023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
oświetlenie zewnetrzne....
« dnia: 08 Grudnia 2010, 15:30:11 »
Drodzy koledzy forumowicze. Czy ktos z was probowal zmienic zarowki postojowe na inne ? jesli tak to jak tego dokonał .. jaka jest najszybsza metoda wymiany tych jakze brzydkich zoltych postojuwek.... w lampie prawej (przy spryskiwaczu) nie ma problemu.. ale lewa stawia duzo oporów... min.. plaskiki / wlot powietrza i centralka bezpiecznikow.. bede bardzo wdzieczny jak ktoś pomoze <piwo>
Toyota Corolla e11 98r 1.3
Toyota Auris 1.6 (132KM) PREMIUM 09r
wkrótce ....
Toyota Avensis 2.2 D-Cat 10r :D <---oby

oldGreg

• Gość
Odp: oświetlenie zewnetrzne....
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2010, 16:21:36 »
Zmienialem na niebieskie OSRAM. Bylo to juz dosc dawno ale nie pamietam bym mial jakies szczegolne problemy z wymiana. Musisz usunac plastikowa, duza oslone to na pewno.

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2010, 00:06:55 »
hymmm w weekend jak znajde troche czasu to sie pobawie w cieplym garazu a nie na podworku :P bo dioda biała a zwykla zaroweczka postojowa to roznica niebo a ziemia jesli chodzi o estetyke :D a ze caly czas włączone to niech to fajnie wyglada:d
wkrótce ....

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2010, 08:13:51 »
Ja też założe białe tylko nie wiem czy zwykłe czy diody, ale czekam, aż się którakolwiek żarówka spali.

Nie ma auris jakieś kontroli poboru prądu? Tzn jak założe diode to nie będzie nic marudził?

Bo poprzednio miałem renault lagune i tam jak się lampka od podświetlenia tablicy nie świeciła to auto o tym informowało

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2010, 11:33:39 »
Mała ręka to klucz do sukcesu, ale trudno nie jest
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2010, 15:44:18 »
malej reki nie mam a na mrosie rozbierac mi sie nie chce ... podswietlenie tablicy rozdzielczej juz jest i prezentuje sie lepiej :D a co do tego czy bedzie marudzil czy nie to sie nie martw... nie ma zadnych kontrolek :) poprostu ładniej mu na diodach z oczu patrzy :))
wkrótce ....

neer

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2010, 07:47:19 »
Zmienialem na niebieskie OSRAM.

NIGHT BREAKER PLUS (64211NBP)?
Jak się sprawują?
Jaka żywotność?

Mam zamiar wymienić właśnie na te.
Fabryczne dają w sumie mało swiatła.
Nie macie takiego wrażenia?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2010, 07:52:51 wysłana przez neer »

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2010, 08:08:22 »
Tu jest BARDZO obszerny wątek na ten temat http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=442.0

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

neer

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudnia 2010, 08:06:40 »
Dzięki Szymon!

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2011, 14:47:56 »
Siemka
W naszych auriskach mamy H11 w światłach mijania.

Nie mogę znaleźć jakichś ciekawych tych żarówek. Albo tylko zwykła żarówka, albo jeszcze osram nightbreaker znalazłem.

Nie chce night breaker bo pewnie będe oślepiał i zmieniał co pół roku. Najlepsze by były tzw niebieskie - takie jak osram cool blue, ale nie mogę w ogóle takich znaleźć z żadnej firmy.

Czy jakiś producent robi delikatnie niebieskie lub delikatnie mocniejsze H11? Takie np +30%.

Moje żaróweczki mają już ponad 2 lata i 3 miesiące więc pewnie przyjdzie na nie niedługo czas

Kolego - to już kolejny raz kiedy namawiam Cię na zapoznanie się z opcja "szukaj".
Wątki scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2011, 14:55:20 wysłana przez SZYMON14 »

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2011, 13:16:06 »
Ja nie dawno kupowalem w Wawie w jakims sklepie cool blue. Zobacz tez Allegro- szukaj HB3 lub 9005 cool blue.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2011, 13:18:49 wysłana przez oldGreg »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2011, 15:05:12 »
czemu hb3 ? To chyba nie to samo co h11. HB3 to wiem, że są cool blue i rożne inne

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2011, 17:14:04 »
Nie wiem czemu HB3. Osram Cool Blue sa sprzedawane jako HB3 Halogenowe "upgrade" do Aurisa. Tak mi powiedzial kolo w sklepie i tak sprzedaja je niektore sklepy internetowe. Dopytaj jak chcesz bo nie biore odpowiedzialnosci za efekty  <diabel> U mnie pasuja  :-)
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2011, 17:16:52 wysłana przez oldGreg »

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lutego 2013, 11:05:55 »

,,Nie chce night breaker bo pewnie będe oślepiał i zmieniał co pół roku. Najlepsze by były tzw niebieskie - takie jak osram cool blue, ale nie mogę w ogóle takich znaleźć z żadnej firmy"

Wydaje mi się że nie będziesz oślepiał, Ja od nie dawno zmieniłem żarówki na osram night breaker i jestem zadowolony, mam ustawione na ,,0" i wszystko gitara :grin:

Pozycyjne miałem białe LED ale jedna nie dawno zaczęła mi mrygać jak dyskoteka i zmieniłem na ,,Philips xenon efekt,, ale ja tam takiego efektu nie widzę :thumbdown:

A co do oślepiania to mam czasami wrażenie że mało jaki producent aut zwraca na to uwagę, (chodzi mi o nowe auta) miałem już mnóstwo sytuacji że samochód jadący z naprzeciwka oślepiał przeciwny pas i okazywało się że to nowe Audi, Opel czy też inne marki.    Nie dawno wracając do domu przez miasto w nocy jechał za mną Porsche Panamera, gościowi tak waliły żarówki że swoje mogłem wyłączyć i wogóle nie patrzeć  w lusterka bo odrazu ,,gwiazdki " w oczach się robiły, jak zaczołem zwalniać Pan Porsche zmienił pas , to ja za nim i też mu długimi zaczołem świecić, gdy zatrzymaliśmy się obok siebie na światłach PAn otworzył szybę i się mnie pyta czy jestem normalny, to ja na to że teraz sam wie jak to fajnie jest jak ktoś z tyłu na długich jedzie.  Pan się na mnie popatrzył i powiedział że na długich nie jeździ i na potwierdzenie zapalił przy mnie długie na krótko...faktycznie nie jeździł......

,,Nie jest sztuką zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną"

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lutego 2013, 11:25:16 »
Z tymi światłami i oślepianiem to jest tak, że jak kierownik burak, to nawet w najnowszym będzie oślepiać. Taki myśli, że ustawi sobie na "0" i będzie widział daleko nie oślepiając, ale to że regulacja jest po to by w przypadku obciążenia auta regulować światła to już nie zdaje sobie sprawy i na 0 jeździ zarówno jak jest sam i jak jeździ z pasażerami czy załadowanym bagażnikiem  :thumbdown:
Nic nie poradzisz na takich, dlatego ja sobie chwalę to fotochromatyczne lusterko, przynajmniej tacy mi nie straszni gdy jadą za mną :)
Więc moje zdanie jest takie, nie ważne jaka żarówka (pod warunkiem że to nie żadna 100W czy też HID w standard kloszu bez soczewki) jeśli ją dobrze założycie i wyregulujecie sobie światła to oślepiać nie będziecie, ważne żeby tylko myśleć za kierownicą podczas eksploatacji :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl