Autor Wątek: Felgi, opony a komfort jazdy...  (Przeczytany 31253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Darecki

• Gość
Felgi, opony a komfort jazdy...
« dnia: 11 Stycznia 2005, 20:29:23 »
JeżdżęCorolką E10 1996 która ma 15 calowe aluski oraz opony 195x50. Ponieważ nie miałem okazji jeździć tym autem na większych "balonach" jestem ciekaw czy auto jest nieco miększe gdy zastosuje sie normalne felgi 14 calowe i oczywiście opony np o profilu 165x70. Powiem że przy moich oponach auto jest nieco twarde i czujęwszystkie dziury w mieście!
Jestem ciekaw innych opinii na ten temat.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2005, 21:01:40 »
Wg. mnie moja jest też twarda a mam rozmiar 175/65/14 (w lecie 185/60/14). Dziury i nierówności czuć dość wyraźnie, jak porównam z Nubirą to tam jest bardziej miękko, z Xantią brata porównania wogóle nie ma... no ale to hydropneumatyk - coś za coś: wczoraj wyciekł mu LHM i auto leży na glebie pod domem i nawet nie ma jak dojechać do mechanika bo ani wysokości nie ma, ani wspomagania, ani hamulców ;)

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2005, 12:52:12 »
Cytat: Pigletto
Wg. mnie moja jest też twarda a mam rozmiar 175/65/14 (w lecie 185/60/14).

Jak jeździłem E10 miałem dokładnie tak samo  :athunbsup

Różnica w wysokosci opony między takimi rozmiarami jak wymieniłeś Darecki wynosi 18 mm więc myslęże była by odczuwalna

Darecki

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2005, 20:50:45 »
Jedno jest pewne gdy sam nie spróbujęto sięnie dowiem. Poza tym mimo wszystko niskoprofilowe opony nieststy nie słyną z komfortu jazdy. Zastosowanie odpowiednich komponentów może np. powodować że opona hałasuje bardziej lub mniej. Sama wysokość "balona" może mieć i na pewno ma wpływ na tłumienie pewwnego rodzaju nierówności. Ale jakie ja mam pole manewru przy felgach 15 calowych prawdiopodobnie jedyne co wcisnęto 185x60 ups ...albo raczej 185x55. Ale za to jak to autko ślicznie wygląda na "niskich obcasach". Pozdrawiam.

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Stycznia 2005, 13:46:49 »
ja mam zalecane 165/70 R14 i miałem przez jakiś czas zalecane 2,5 bara w kółkach....ale nie dałem rady. To ,że tłukło, to jedno ,a drugie, że koło starsznie chetnie sięblokowały przy hamowaniu. Teraz mam 2,2 i róznica jest zdecydowana. A co do 15"...coś za coś.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Stycznia 2005, 13:53:45 »
Cytat: Speede_x
ja mam zalecane 165/70 R14 i miałem przez jakiś czas zalecane 2,5 bara w kółkach....ale nie dałem rady. To ,że tłukło, to jedno ,a drugie, że koło starsznie chetnie sięblokowały przy hamowaniu. Teraz mam 2,2 i róznica jest zdecydowana. A co do 15"...coś za coś.

Zalecane 2,5 bara?? Tyle to chyba jest przy jezdzie z dużym obciążeniem, bo normalnie to chyba jest ze 2.

Co do rozmiaru to dla 4A-FE podawane są troszkęwiększe rozmiary niż dla 4E-FE.

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Stycznia 2005, 13:56:16 »
wg naklejki w schowku 2,5 bra przy jeździe do 160km/h i 2,2 (albo 2,3 nie pamiętam gdokładnie) przy wyższych prędkościach. Sprawdzałem 2 razy ,bo też mi sięwierzyć nie chciało....ale wysoki profil i takie tam ,więc uwierzyłem

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2005, 15:19:34 »
jeżeli już to chyba raczej odwrotnie

dziwne bo ja mam przy 15 195/(chyba 60) podobne zalecenia, kicham jakieś 2,2 zima (wolniej) - 2,4 lato (szybciej) i jest git

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2005, 15:35:41 »
Cytat: Pigletto
Wg. mnie moja jest też twarda a mam rozmiar 175/65/14 (w lecie 185/60/14). Dziury i nierówności czuć dość wyraźnie, jak porównam z Nubirą to tam jest bardziej miękko

Poprzednio mialem Cinqecento wiec siłą rzezczy wzmocnilem sobie w nim mięsnie lędzwi i krzyża wiec teraz nie odczowam twardosci  :-DD
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Speede_x

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2005, 15:36:03 »
no raczej nie dowrotnie, bo nagrzewająca sięopona przy większych prędkościach powduje zwiększenie sięciśnienia i pewni w końcu dochodzi do2,5 albo nawet wyżej.

jami

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Stycznia 2005, 21:08:24 »
wysokość opony ma niebagatelne znaczenie, ja mam letnie 195/50/15 a zimowe 185/65/14 i pomijając trochęmiękksze mieszankęw zimówkach to dziury są mniej odczuwalne

NoAbla

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Stycznia 2005, 22:37:53 »
Pewnie ze zmiana na mniejsze opony poprawi komfort jazdy - w szczego;nosci na nierownosciach - jednak na zakretach auta bedzie sie "wyginac", bedzie piszczalo oponami - jednak nie bedzie zle na koleinach :D

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:23:24 »
Cytat: Speede_x
no raczej nie dowrotnie, bo nagrzewająca sięopona przy większych prędkościach powduje zwiększenie sięciśnienia i pewni w końcu dochodzi do2,5 albo nawet wyżej.

no więc właśnie odwrotnie  8) zajrzyj do instr.

w teorii masz rację, ale w praktyce zmiany ciśnienia nie są tak duże, więc do szybszej jazdy pompuje sie wiecej co by były twardsze i mniej podatne na wszystkie odkształcenia związane z większymi siłami (jednym słowem co by ci sie opona nie zsunęła w czasie jazdy)

janmor

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2005, 14:56:46 »
Nom ja mam dieselka i trochętrzeba więcej nakichac jak to pankuba pisze hehe
195/60/15''
Mam nowe zimówki, których jeszcze na śniegu nie miałem okazji przetestować, ale w granicach 0 stopni - +9 są beznadziejne  :cry:  głośne, źle sięprowadzi ehhh kurna źle wydana kasa. Wintersport - to moja opona - podobno to Continental, ale chyba z odzysku hihi
Za rok kupięco inego bo normalnie bojęsięjeździć w góry na nich  :evil:  a takie były dobre opinie w necie i od znajomych, no ale jak samemu sięnie sprawdzi to ufaj innym....

pozdrawiam...

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2005, 16:05:02 »
Cytat: janmor
beznadziejne  głośne, źle sięprowadzi ehhh kurna źle wydana kasa. Wintersport - to moja opona - podobno to Continental, ale chyba z odzysku hihi

Ci mówiłem, a na pewno pisałem na forum, że znajomy takie ujeżdżał i nie poleca (w przeciwieństwie do letnich Conti :athunbsup )

Ja polecam na zimęSemperity :aslyer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl