Autor Wątek: Strzał z instalacji gazowej i problemy  (Przeczytany 13887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

luk89

• Gość
Strzał z instalacji gazowej i problemy
« dnia: 03 Stycznia 2011, 22:09:34 »
Witam nie znalazłem nic podobnego na forum wiec postanowiłem zacząć nowy wątek.
Wczoraj miałem strzał gazu, wcześniej zdarzyły mi się tez z dwa razy ale nie było komplikacji a po wczorajszym silnik pracuje jak traktor... :-( Tak jakby nie chodził na jeden gar albo i dwa z tym ze na mocy jakby nie stracił... trochę szarpie na zimnym a ponadto non stop pali się lampka economy... :cry: nie mam pojecia co sprawdzic... Moze komuś z was uda mi się pomóc
Pozdrawiam

Dodam ze na gazie silnik pracuje prawidłowo
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2011, 22:13:13 wysłana przez luk89 »

rafa88

• Gość
Odp: Strzał z instalacji gazowej i problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2011, 22:18:05 »
Witam jakiś tydzień  na prostej drodze przy stałej prędkości ok 120km/h cari strzeliła. Zerwało mi pokrywę filtra,  musiałem wracać na benzynce :-) co sie okazało za wszystkim stało zawilgocenie oraz wypalenie styków kopułki. pzdr

luk89

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2011, 22:27:35 »
Co do filtra to już miałem wyrwany był na zaciski zamocowany ale po tym strzale zaciski puściły i tez mi pokrywkę wyrwało tylko u mnie stało się to przy ruszaniu.
Czyli rozumiem ze mam brać pod uwagę kopułkę...

rafa88

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2011, 22:29:40 »
Ewentualnie świece + przewody.

luk89

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2011, 22:38:22 »
A jakie miałeś Ty objawy po tym strzale?? jaka praca silnika na gazie/benzynie?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2011, 20:54:25 »
Trzeba sprawdzić czy wszystkie wężyki podciśnienia są na swoim miejscu.Strzał podczas ruszania może świadczyć o zbyt ubogiej mieszance.

luk89

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2011, 22:09:40 »
Jutro odbieram kopułkę i spróbuje ja założyć... nawet jak problem nie minie to wymiana nie zaszkodzi i tak miałem w planach jej wymianę razem z kablami i świecami. ale kable i świece muszą poczekać bo dobre kable trochę kosztują :-P
Co do wężyków to nie za bardzo wiem które to są :-( jakby ktoś był tak miły i chociaż trochę podpowiedział mi gdzie one się znajdują to będę bardzo wdzięczny

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2011, 22:28:23 »
Chodzi o te cienkie gumowe przy przepustnicy.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2011, 20:01:42 »
Musicie sprawdzic wszystkie przyłacza w obrębie kolektora ssącego a jest ich kilka.Każde odpięcie któregoś z wężyków skutkuje braniem lewego powietrza a brak podciśnienia na któryms z czujników powoduje wariacje silnika.

luk89

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2011, 22:31:46 »
Ale u mnie wariacje występują tylko na benzynie, a czy nie powinny wtedy występować również na gazie?? tak samo ta kopułka... czy jeśli to by była wina kopułki to czy czasem problem nie powinien występować i na gazie i na benzynie?? Cos tu chyba poważniejszego jest grane... Chyba ze się mylę to mnie poprawcie

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2011, 08:38:43 »
sprawdz na poczatku czy wezyki nie pospadaly!
sprawdz czy zaden nigdzie nie jest przelamany!
ja mialem podobnie kiedy wezyk podcisnienia z mapsensor'a spadl. moc jakby mial, ale na jalowym na wolnych nie wszystkie gary pracowaly...
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

luk89

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2011, 11:17:11 »
Dziś posprawdzałem wszystkie wężyki wygląda na to ze wszystkie są na swoim miejscu. Sprawdziłem wszystkie w okolicy kolektora ssącego. Kopułki niestety nie zmieniłem bo idioci w sklepie mi dali nie tą co trzeba :| chyba bez mechanika się nie obejdzie :cry:

luk89

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Stycznia 2011, 23:11:26 »
Może głupie pytanie ale gdzie znajduje się mapsensor?? najlepiej jakby ktoś wstawił fotkę z zaznaczonym miejscem gdzie on się znajduje  :roll: Ja nie mogę się połapać w tej carinie... wcześniej miałem hyundaia i to może dlatego  :-P

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Stycznia 2011, 23:54:30 »
Map sensor znajduje się na podszybiu z lewej strony patrząc od przodu auta.Jest na nim niebieska naklejka z napisem ,,Sensor Assy, Vacuum"

luk89

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Stycznia 2011, 11:08:33 »
Dziękuje wszystkim za pomoc problem rozwiązany spadł wężyk z mapsensora... już wszystko jest ok :cheesy:

Dzięki Robsajson za fotkę, znacznie ułatwiła mi zadanie.

Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl