Autor Wątek: Notoryczne awarie komputera GAZOWEGO!!!  (Przeczytany 14593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KARlos

• Gość
Notoryczne awarie komputera GAZOWEGO!!!
« dnia: 12 Stycznia 2005, 16:16:29 »
Witam wszystkich.

Sprawa wygląda tak - Swojego czasu zakupiłem Carine E 2,0 z gazem I generacji ( bez silniczna krokowego ) i tak przejeździłem ze 20 tys. km, a ostatnio założyłem elektronike AUTRONIC AL 700 aby poprawić osięgi (moc).

I rzeczywiście udało się, ale nie długo sie pocieszyłem, jakieś 4tys. km do pierwszwj wody!!! Gazownicy wsadzili mi komputer do góry przewodami, pomiedzy akumuletorem a błotnikiem. Pojeżdziłem po deszczu i komputer przestał działac - był do połowy wypełniony wodą  
Pojechałem do warsztatu tam wymienili mi go bez problemu na nowy i skierowali kablami do dołu.
Moja radośc ponownie nie potrwała długo - jakies 1 tys. km. Według lampki na przełączniku gazowym, komputer działał poprawnie - zapalał na benz. i po 2 tys. obrotów przełączał sięna gaz, jednakże faktycznie samochód cięgle pracował na benzynie a do przełączania na gaz nigdy nie dochodziło.
Przy kolejnej wizycie w warsztacie stwierdzono ze to pewnie wada fabryczna i wymieniono mi znowu komputer na nowy. Moja radość potrwała tym razem jeszcze krócej bo 200 km i sytuacja sie powtórzyła.

W sobotęznowu jade do tych gazowników i szlak mnie trafia, może macie jakieś sugestie co do przyczyny, jakąs diagnoze, żebym mógł im coś podpowiedzieć i zakończyć juz te remonty???????????

Dodam że na instalacji I gen samochód pracował bez problemu, cheć miał wtryskwacze odcięte jakmś śmiecznym małym "przekażnikiem", ale podobno w inst. I gen. tak to robiono. Przy zakładaniu elektroniki gazownicy wywalili ten "przekaźnik" i założyli podobny swój. Nie wiem czy to może stanowić jakąs podpowiedz, ale bardzo proszęo jakies podpowiedzi.

P.S. Ten sam temat rozpoczełem także w dziale Cariny - sorrka za zamieszanie

Pozdrawiam

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2005, 19:15:40 »
częśc. z tym komputerem to naprawdędziwne. że przełączał na gaz a chodzil nabenzynie .  
1.  natomiast ten przekaznik który miałęś wcześniej służył do  zresetowania komputera samochodowego. przy każdym wyłączeniu silnika zeby poprawnie chodzil na benzynie . jeżeli masz instalkęz kompem to rolęprzekażnika spęłnia emulator. i to raczej nie ma wpływu na twoją awarie.  :lol:
2. Jezeli twój przekażnik odcinał wtryskiwacze to było też normalne , bo zakładano odcięcie bez przrekażnika samą centralką  lecz wtedy często sięprzegrzewały i padały
   może więcej pomogli by w forum lpg? :aclap
          na ra

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2005, 19:23:25 »
Cytat: KARlos
po 2 tys. obrotów przełączał sięna gaz, jednakże faktycznie samochód cięgle pracował na benzynie a do przełączania na gaz nigdy nie dochodziło

Tez tak mialem pewnego razu a przyczyna byla awaria silnika krokowego.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2005, 20:34:59 »
Zobacz jak wyglada jeszcze emulator wtryskow bo to on przelacza tryb pracu wtryskiwaczy benzyny

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Stycznia 2005, 08:23:25 »
Cytat: carinus
Zobacz jak wyglada jeszcze emulator wtryskow bo to on przelacza tryb pracu wtryskiwaczy benzyny

Bardzo dobra sugestia - w pierwszym ruchu trzeba zajrzeć do emulatora wtryskiwaczy (jeśli takowy Ci zainstalowali i zrobili to poprawnie). Emulator ma za zadanie przerwać pracęwtryskiwaczy i "symulować" ich działanie dla poprawnej pracy zapłonu na LPG. W sytuacji opisanej przez kolegęobawiam sięże do silnika może trafiać zarówno benzyna jak i LPG co jest śmiercionośne dla silnika.
A co do samych AL700 to jest niezła elektronika, tylko wykonanie obudowy pozostawia wiele do życzenia (nieszczelna, potrafi sięodkształcić od ciepła itp.)
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2005, 20:04:12 »
Cytat: jozef01
że do silnika może trafiać zarówno benzyna jak i LPG co jest śmiercionośne dla silnika.

jeżeli by tak bylo to samochód byłby zalany i raczej by siędusił  i miał broblemy z jazdą .
nie wiem jak to sprawdzil  Karlos czy jedzie na gazie czy benzynie.chyba po zużyciu benzyny na wskażniku , lub gazu podobnie. ewentualnie mocy jeżeli centralka pokazywała,
że wszystko ok :aclap

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2005, 20:16:27 »
Wystarczy na pracujacym silniku wyciagnac koncowke przewodu zasilajacego ktorąs z cewek elektrozaworow gazowych i wtedy bedzie wiadomo na czym chodzi silnik.Jezeli jest dobra elektronika sterujaca dawką gazu to jest mozliwe jednoczesne podawanie obu paliw ale daje sie to jednak odczuc ze cos jest nie tak(silnik sie przydlawia).Emulator posiada przewody zasilajace i mozna zrobic mu odlaczenie wtryskow podajac stale napiecie 12V omijajac zasilanie z centralki lub sterownika gazu.

KARlos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2005, 10:36:35 »
A więc sprawa wygląda tak:

- Jesli chodzi o emulator wtryskiwaczy to jego role u mnie spelnia wlasnie cos w rodzaju przekaźnika- ten stary, ktory mialem pierwotnie gazowcy wyjeli i na jego miejsce zamontowali swoj, a oto co na nim pisze (nie wiele mi to mowi, ale moze wam to cos podpowie):

NHG - pewnie producent
NVF4-2C-Z30a
NO: 40A/14VDC
NO: 30A/14VDC
DC 12V

- Jesli chodzi o sugestie Deeno to moze byc prawdopodobna i jej nie sprawdzilem. Mialem jednak kiedys Honde civic z centralka elpigaz i tam padl mi silniczek krokowy i objawialo sie to tak, iz po przejsciu na obrotach z benz. na gaz silnik poprostu gasł.

- Jesli chodzi o podwujne zasilanie to nie wchodzi ono w rachube, poniewaz, nie "pstrykaja" zawory gazowe. dla pewnosci luzowalem tez przewod za zaworem i nic.
Pokusilem sie takze o sprawdzenie czy dzialaja zawory podłanczając je na krótko i luzujac przewody. Okazało sie ze z zaworami jest wszystko ok.

Zastanawiam sie czy pierwsza moja awaria - "zatopienie" komputera -nie mogla spowodowac jakiegos uszkodzenia tego przekaznika, lub kabli (zwarcie)
 czy cos w tym stylu, co teraz psuje mi komputer gazowy. CO WY NA TO ????

Jutro jade do gazownikow i zobaczymy co oni wymysla, postaram sie dac wam znac i jesli macie jakiec pomusly to bardzo prosze o wypowiedzi - moga byc pomocne - bo mam nikle nadzieje ze to bedzie moja ostatnie wizyta u nich  :cry:

Pozdrawiam i dziekuje

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2005, 11:32:41 »
Wywal bezwglądnie ten przekaźnik i załóż emulator - koszt ok. 100 - 150 złotych!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline Radziu0890

• Prawie Toyot
Odp: Notoryczne awarie komputera GAZOWEGO!!!
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2020, 00:37:36 »
Dzień dobry,

Pojawił się temat emulatora.

Posiadam toyota Corolle z roku 2006 w gazie. 1,4 97 koni. Czy są jakieś sprawdzone emulatory do tego rocznika i modelu.
Powodem założenia jest ciągły błąd silnika wraz z święcącymi kontrolkami TRC oraz VSC. Problem pojawił się po przeglądzie instalacji gazu i wstawienia nowego reduktora, który był wcześniej nieszczelny.

Jestem nowy, ktoś doradzi?

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2020, 20:26:49 »
Najpierw musisz odczytać co za błąd ci się wyświetla i dopiero myśleć o jego likwidacji w taki czy inny sposób. Nie zawsze emulator rozwiąże problem, bo kompa benzynowego oszukasz, ale za to wydasz na remont głowicy.

Offline Aleksander77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maja 2020, 21:14:26 »
Po założeniu nowego reduktora Panowie powinni podłączyć auto pod kompa i sprawdzić parametry pracy na gazie , ciśnienie gazu na jałowych obrotach i pod obciążeniem oraz temperaturę w gazu w reduktorze , sprawdzić skład mieszanki.
błędy ci wyskakują bo czegoś powyżej nie zrobili.
Tak jak kolega ci podpowiedział ,trzeba zobaczyć jaki błąd wyskakuje i będzie wiadomo co w LPG zmienić.
Nie wiem skąd jesteś ale jak masz blisko do łodzi to zapraszam do siebie do warsztatu , robimy to na codzień i wiele innych fajnych rzeczy też:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl