Autor Wątek: przygazówki  (Przeczytany 19877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zb0464

• Gość
przygazówki
« dnia: 14 Stycznia 2011, 20:27:40 »
Jestem od miesiąca posiadaczem Toyoty auris 1.6 132km. Z moją auriską
wszystko jest ok. prócz jednnej rzeczy która mnie trochę irytuje a mianowicie
tzw. "Przygazówki" przy zmianie biegów szczególnie z 1 na 2.
Czy macie też coś takiego?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: przygazówki
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2011, 23:00:31 »
i przy 2 na 3 i przy 3 na 4 i przy 4 na 5 - niestety tak już jest. Ja się przyzywaczaiłem.
Pasuje mi to o tyle, że jak się odpowiednio biegi zmienia to przy zmiane z 3 na 4 np dzięki tej przygazówce trafia się idealnie w obroty które powinny być na 4 biegu

zb0464

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia 2011, 16:29:33 »
Zwróciłem się ostatnio z tym problemem do centrali Toyoty, opowiedzieli mi że zjawisko to wynika  z wymogów kontroli emisji spalin na podstawie Europejskich standardów emisji spalin EURO.
Ciekawi mnie czy w innych modelach toyoty z tym silnikiem przygazówki też występują?

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2011, 21:15:28 »
Zwróciłem się ostatnio z tym problemem do centrali Toyoty, opowiedzieli mi że zjawisko to wynika  z wymogów kontroli emisji spalin na podstawie Europejskich standardów emisji spalin EURO.
Ciekawi mnie czy w innych modelach toyoty z tym silnikiem przygazówki też występują?
ja mam diesla, ale nic takiego nie zauważyłem, ale nie bardzo kojarzę o co chodzi z ta tzw. przygazówką

p.s. zb0464 zerknij na http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=25228.0
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2011, 11:19:40 »
te, jak to nazywacie "przygazowki" to nie jest problem, tylko tak jest zaprogramowane sterowanie silnikiem podczas zmiany biegow w silnikach benzynowych
podobnie jest w starszych silnikach toyoty ze zmiennymi fazami rozrzadu (vvti, dvvti)
koledzy na forum corrolla club szerzej poruszali ten temat, w kazdym razie to nie problem, czyli ten typ tak ma
osobiscie uwazam to za calkiem rozsadne 
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2011, 12:19:24 »
Niech ktoś rozwinie temat.

Chodzi o tzw międzygaz przy redukcji z wyższego biegu na niższy ?

3VZ.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2011, 12:49:58 »
O ile się nie mylę to raczej chodzi o to że jak przerzucasz bieg z 1 na 2 to silnik wchodzi na wyższe obroty, które po załadowaniu biegu znów wracają "do normy"
Pozdrawiam

Obi

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2011, 12:50:52 »
Chodzi o to, że nie ważne na jaki z jakiego bieg zmieniasz, to zawsze jak wciśniesz sprzęgło to obroty podskocza o 200-300 do góry i dopiero potem spadają. Możesz gazu w ogóle nie dotykać a obroty i tak podskoczą

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2011, 13:48:12 »
Toż to jest całkowicie bez sensu, a jedynie przyspiesza zużycie skrzyni ( synchronizatorów ), sprzęgła, i zwiększa zużycie paliwa  :-o

Chyba, że jednak wzięli pod uwagę coraz większą ilość matołów, jeżdżącą samochodami, znikomą wiedzę techniczną tychże, i założyli "udogodnienie" dla ułomnych.
3VZ.pl

zb0464

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2011, 19:18:49 »
Bardzo dziękuję za ciekawe odpowiedzi . Mam nadzieję że z czasem przyzwyczaję sie dotych
przygazówek.

Pozdrawiam

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2011, 19:47:54 »
Toż to jest całkowicie bez sensu, a jedynie przyspiesza zużycie skrzyni ( synchronizatorów ), sprzęgła, i zwiększa zużycie paliwa  :-o
Nic takiego raczej sie nie dzieje. Lekkie przycisniecie gazu moze pomoc synchronizatorom. Podobny system jest uzywany w niektorych sportowych samochodach aby usprawnic zmiane biegow. Pomaga tez na zuzycie paliwa po przez podgrzewanie spalin i zmniejsza emisje toksycznych gazow po przez podgrzenie katalizatora.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2011, 20:35:17 »
Taaa... tylko w sportowych samochodach jest to jak redukujesz bieg, a nie zmieniasz na wyższy  <diabel>
Co taka przygazówka daje to ja nie wiem  :| za krótko chyba mam prawko  :grin:

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Stycznia 2011, 20:36:47 »
Taaa... tylko w sportowych samochodach jest to jak redukujesz bieg, a nie zmieniasz na wyższy  <diabel>
Co taka przygazówka daje to ja nie wiem  :| za krótko chyba mam prawko  :grin:
Jeśli nie zrobisz przy redukcji przygazówki to Ci zazgrzyta skrzynia i nie zmienisz biegu.......
Obi

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2011, 20:46:26 »
No jasne, ale sam piszesz redukcji...chociaż mi tam nic nie zgrzyta, a robię przygazówki wtedy jak zmieniam z 5 na 3 np przy 80/90 km/h  :-) ale jaki sens jest dodawnia gazu przy zmianie z 1 na 2 ?

zb0464

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2011, 21:45:02 »
Wg teorii fachowców z Toyoty: w modelach z mechaniczną skrzynią biegów komputer sterujący pracą silnika może trzymać wyższy poziom obrotów w momencie gdy kierowca zmienia bieg z piątego na szósty podczas jazdy z autostradową prędkością. Ten chwilowy wzrost obrotów został zaprojektowany by przedłużyć okres użytkowania katalizatora.
Po co więc ten chwilowy wzrost obrotów przy zmianie z 1 na 2?   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl