Autor Wątek: przygazówki  (Przeczytany 19891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: przygazówki
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Stycznia 2011, 21:58:52 »
No jasne, ale sam piszesz redukcji...chociaż mi tam nic nie zgrzyta, a robię przygazówki wtedy jak zmieniam z 5 na 3 np przy 80/90 km/h  :-) ale jaki sens jest dodawnia gazu przy zmianie z 1 na 2 ?
Dziadku przygazówki się robiło za czasów jak na drogach jeździły Stary i Jelcze które nie miały synchronizacji skrzyni wtedy była mowa o przygazówkach .....
O ile się nie mylę to w ścigaczach musisz zrobić przygazówke przy redukcji biegu.
To całe OT było gwoli wyjaśnienia samego pojęcia przygazówki.
Pozdrawiam
Obi

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Stycznia 2011, 22:08:10 »
Wiem co to jest przygazówka  <diabel>

EOT

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Stycznia 2011, 23:48:23 »
To z katalizatorem ma szansę być prawdą, ale obecne katy i tak wytrzymują przebiegi równe okresowi gwarancyjnemu.

Nic takiego raczej sie nie dzieje. Lekkie przycisniecie gazu moze pomoc synchronizatorom. Podobny system jest uzywany w niektorych sportowych samochodach aby usprawnic zmiane biegow. Pomaga tez na zuzycie paliwa po przez podgrzewanie spalin i zmniejsza emisje toksycznych gazow po przez podgrzenie katalizatora.

Tak, niewątpliwie pomoże synchronizatorowi, jak mam 5000RPM na 1 i chcę zasadzić dwójkę na 3000 ,a on mi jeszcze obroty podnosi  <diabel>

W dmuchanych wyścigówkach jest ALS, ale on zdecydowanie nie ma na celu usprawniania zmiany biegów, zwłaszcza, że sporo rajdówek ma kłowe skrzynie.

Jak znam życie, i obecne standardy produkcji samochodów, to chodzi tylko i wyłącznie o ekologię pod względem "żeby wyrzucał jeszcze o dwa gramy mniej CO2 i NOx'ów".

Któreś Porsche ma to w serii, podobno bardzo ładnie brzmi dobrze rozbujany boxer fajnie brzmi przy takiej przegazówce  :laugh:

Dziadku przygazówki się robiło za czasów jak na drogach jeździły Stary i Jelcze które nie miały synchronizacji skrzyni wtedy była mowa o przygazówkach .....

On tych czasów nie pamięta :P

A Skodę 1203 pamięta ktoś jeszcze ? Z 4-biegową, niesynchronizowaną skrzynią ?

Robocza "ceskoslovenska" nazwa to "dodavka", bo właśnie trzeba jej było "dodawać" przy redukcji  <diabel>

Mógłbym mieć takie, lansiłbym się po dzielni razem z beemiarzami w dresach  :grin:
3VZ.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2011, 07:32:12 »

A Skodę 1203 pamięta ktoś jeszcze ? Z 4-biegową, niesynchronizowaną skrzynią ?

Robocza "ceskoslovenska" nazwa to "dodavka", bo właśnie trzeba jej było "dodawać" przy redukcji  <diabel>

Mógłbym mieć takie, lansiłbym się po dzielni razem z beemiarzami w dresach  :grin:

A ona nie miała takich bardzo delikatnych przełączników wycieraczek i kierunków? Jak to ta to ją świetnie pamiętam i przez kolegów byłem wożony jak książę Pan z Żaholeckiego Lasu  <diabel>
Obi

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2011, 12:19:00 »
A tego nie pamiętam, ale bardzo fajowy samochód, niewątpliwie uczący pokory przy zmianie biegów.

Szkoda, że silnik nie "vzduchem chlazeny", jak to w ich wielu wynalazkach bywało  <diabel>

3VZ.pl

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2011, 15:28:51 »
Te przygazowki to nie tylko toyota. Ma tak wiekszosc silnikow ze zmiennymi fazami rozrzadu: Honda, Opel, Ford, Nissan

zb0464

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Stycznia 2011, 22:10:37 »
Szanowni koledzy bardzo bym prosił żeby jeszcze kilka osób odezwało się na tym forum a są posiadaczami aurisek z silnikami 1.6 132km.
Cały czas niępokoi mnie sprawa przygazówek przy zmianie biegów (chwilowy wzrost obrotow przy zmianie biegu, gdy puszczam gaz i wciskam sprzeglo przy zmianie biegow przez krotką chwilę obroty ida do góry
prawie o jedną  kreskę)
Przepraszam że cały czas wracam do tego tematu
ale zależało by mi na tym żeby inne osoby potwierdziły
mi że zjawisko "Przygazówek" jest w mojej toyocie normalnym zjawiskiem a nie wadą.

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Stycznia 2011, 22:14:08 »
Szanowni koledzy bardzo bym prosił żeby jeszcze kilka osób odezwało się na tym forum a są posiadaczami aurisek z silnikami 1.6 ...

Ja czasami jeżdze Corolla 1.6 czyli Auris w sedanie ...
Ten sam efekt zauważyłem ... nie podoba mi sie to ...
No ale na szczęście to nie moje auto  :grin:
Starleta tak nie ma - polecam  <diabel>

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Stycznia 2011, 23:06:18 »
na te tzw. "przygazówki" dopiero zwróciłem uwagę, kiedy zaczęliście o tym pisać. faktycznie, igła obrotomierza idzie nieznacznie w górę, ale widocznie TTTM. nie znam się szczególnie na silnikach, ale gdyby było to coś niepokojącego, to toyota już by dawno reagowała - przecież na całym świecie jeżdżą miliony samochodów z silnikami vvt-i lub dual vvt-i  :-)
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Stycznia 2011, 10:38:07 »
u mnie w 1.6 Dual vvt-i (125 koni) również występuje to zjawisko, jakoś w pierwszych miesiącach użytkowania je zauważyłem. Jednak prawie o jego występowaniu zapomniałem, do póki nie pojawił się ten temat. W sumie nie rozumiem czemu to wam przeszkadza.

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lutego 2011, 02:06:06 »
u mnie w 1.4 D4D nic takiego nie występuje. Ale spotkałem się z tym w moim Mitsubishi L200 2.5 DID , na wyższych obrotach podnosi ok 200rpm.
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl