Autor Wątek: wzmacniacz  (Przeczytany 9098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
wzmacniacz
« dnia: 20 Stycznia 2011, 16:15:38 »
Witam, poszukuje wzmacniacza do skrzyni basowej a kompletnie sie na tym nie znam.Chcialbym pod wzmaka podpiac skrzynie i moze 2 glosniki.Skrzynia niestety mocy nie znanej.Moze byc uzywany za jakies 100zl.Moze ktos mi pomoze?
Carina 3s-fe!

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wzmacniacz
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2011, 19:49:30 »
Ja w zeszłym roku w listopadzie nabyłem Philipsa DAP 650(4 kanały) właśnie z zamiarem podpięcia zestawu odseparowanego z przodu i głośnika niskotonowego w bagażniku. Zapłaciłem chyba 120zł.

Jeszcze nie podpinałem sprzętu ale sądząc po specyfikacji spokojnie wystarczy dla moich potrzeb.
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2011, 15:28:22 »
Witam, poszukuje wzmacniacza do skrzyni basowej a kompletnie sie na tym nie znam.Chcialbym pod wzmaka podpiac skrzynie i moze 2 glosniki.Skrzynia niestety mocy nie znanej.Moze byc uzywany za jakies 100zl.Moze ktos mi pomoze?

To jest do wykonania ...
Linoch tak ma(?) podpięte ... Ale moim zdaniem to sie mija z celem ...

Tak jak pisze ArteK86 daje sie w takiej sytuacji wzmak 4-ro kanałowy i dwa kanały idą na jakieś dwa małe głośniki a pozostałe wyjścia sie mostkuje na bass ...

I to wszystko co moge napisać ... jak nie znasz mocy głośnika bassowego i pozostałych głośników które mają byc pod to podpięte to stoimy w miejscu ...

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2011, 16:58:55 »
Ja jeszcze ze swojej strony napisze, że dobrze jest porządnie wygłuszyć drzwi i na początku zainstalować sam zestaw odseparowany z przodu a potem dopiero dozbierać pieniądze i dokupić skrzynke do bagażnika. Tak odizolowane od blachy głośniki potrafią bardzo fajnie kopnąć. Ja tak robiłem w poprzednim aucie.

Od razu też uprzedzę, że jak już zaczniesz się bawić w zmianę nagłośnienia to na jednym razie się nie skończy :).
> Moja Carina <

"The only thing necessary for the triumph of evil, is for good men to do nothing" - Edmund Burke

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2011, 17:20:16 »

Od razu też uprzedzę, że jak już zaczniesz się bawić w zmianę nagłośnienia to na jednym razie się nie skończy :).
W tym jest cały tragizm. Zawsze mało. :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2011, 17:28:35 »
W tym jest cały tragizm. Zawsze mało. :)

Przestańcie już bo zaraz sobie pomyśle że głupio zrobiłem robiąc takie audio u mnie  <diabel>

Ale nie moge sie z tym zgodzić ... znajomych którzy raz na jakis czas modyfikują swoje audio na lepsze moge policzyć na palcach jednej ręki ... chodzi o osoby które wsadzają w modyfikacje car-audio 3000-4000 ...
W sumie tylko ja i Dagon idziemy w tą strone ... tzn ja już poszedłem  :-P

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2011, 17:40:04 »
Ja wpakowałem w swoje audio już ponad 1200zł. Drzwi czekają na wygłuszenie .. maty mam, tylko sie ociepli i działam. Myśle o kolejnych "syczkach" i jakichś głośnikach w drzwi z tyłu. Bassu póki co wystarczy. :)

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2011, 18:14:59 »
Wzmacniacz w takiej cenie powinieneś wyłapać na allegro, ale tak jak koledzy wcześniej napisali, najpierw przygotuj sobie przód dobrze :) sama "skrzynka" w bagażniku tutaj Ci efektu nie narobi, moim zdaniem wręcz zabije pozostałości dzwięku jeśli chodzi o przód :P

Osobiście początkowo też chciałem troszkę po kosztach iść, ale ostatecznie skończyło się na tym że założyłem sprzęt o wartości około 2500zł. Nie mam tuby jedynie co to zakupione jako pierwsze radio z Pionka, potem porządne głośniki na przód Hertz zestaw trójdrożny no i maty na których nie warto oszczędzać, tylko kupić markowe i zaoszczędzisz sobie i roboty i nerwów fakt trochę bardziej odczuje to portfel. Jako że radio nie dawało rady z tymi głośnikami to później dokupiłem jeszcze wzmacniacz pod sam przód i do dziś nie żałuje niczego co zrobiłem :P No może mogłem kupić za tą samą cenę lepszej marki wzmacniacz, ale kupiłem to co się trafiło póki co gra (jedynie mała usterka "zimny" lut trafił się na przetwornicy po roku czasu i wyłączało wzmaka, kwestia 5 minut i naprawione :) )

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2011, 18:54:27 »
mysle ze skrzynia nie ma wiecej jak 300wat rms
Carina 3s-fe!

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2011, 18:56:12 »
Wzmacniacz w takiej cenie powinieneś wyłapać na allegro, ale tak jak koledzy wcześniej napisali, najpierw przygotuj sobie przód dobrze :) sama "skrzynka" w bagażniku tutaj Ci efektu nie narobi, moim zdaniem wręcz zabije pozostałości dzwięku jeśli chodzi o przód :P
Dokładnie tak jest. Gdybym pozostał przy swoim przodzie w nieruszonej postaci .. to przez bass prawdopodobnie nie słyszałbym muzyki. Mam zestaw Hertz DSK165 z przodu i on już naprawde daje radę. Jedynie co mnie boli to brak wygłuszenia drzwi, ale lepiej robić to latem, głównie ze względu na temperaturę.

Dobrze grający przód to podstawa ... a bass .. bass to dodatek do wysokich tonów. Ani samych wysokich, ani samych niskich dobrze się nie słucha.

http://allegro.pl/hertz-dsk-165-kurier-gratis-dsk165-auto-hi-fi-w-wa-i1417181897.html

Kup sobie coś takiego na początek. Możesz też kupić skrzynke i poczekać chwile ze wzmacniaczem. Dźwięk tego powinien Cie już satysfakcjonować. Wiem, że to 250zł .. ale bez sensownego przodu pójście w bass całkowicie mija się z celem..

A do skrzynki "po taniości" taki Magnacik powinien wystarczyć. :)

http://allegro.pl/magnat-edition-22hq-550w-gwar-pl-2l-wroclaw-i1404245424.html
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2011, 18:59:34 wysłana przez portagen »

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Stycznia 2011, 19:10:59 »
A do skrzynki "po taniości" taki Magnacik powinien wystarczyć. :)
http://allegro.pl/magnat-edition-22hq-550w-gwar-pl-2l-wroclaw-i1404245424.html

Wybacz ale to bez sensu ...
Jeśli głośnik ma 300rms to ten wzmacniacz jest do d*** ...
Jeśli ma być jakiś wzmak na początek to ja polecam to:

http://allegro.pl/monoblock-mac-audio-mpx-mono-1500-w-1x275-rms-4ohm-i1414597935.html

tanszego mono nie znajdziesz ... jest dobry, do tej pory go mam ... zasila mi dwie basówki ...

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2011, 19:23:10 »
przednie glosniki graja bardzo fajnie, jak nastaiwe w radiu na sam przod to lusterko lata az w srodku:)
Carina 3s-fe!

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2011, 19:30:59 »
to lusterko lata az w srodku:)

eee tam co wy możecie o tym wiedzieć :P

Swoją drogą dziwiło mnie to że ten efekt (mimo że minimalny) był na seryjnym radiu w Corolli E12 ...

Offline ArteK86

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2011, 21:52:27 »
Ja jeszcze odnośnie głośników - podawana moc ma czasami niewiele wspólnego z prawdą i jest pobożnym życzeniem producenta, chwytem marketingowym.

Ja tam w poprzednim aucie miałem Intertechnika MDS 08 w obudowie br i zadziwił niejednego, dodam, że głośnik ma 120W rmsu. Z resztą do Carinki prawdopodobnie też zakupie ten przetwornik - nie trzeba mu dużo mocy a gra bardzo fajnie.
> Moja Carina <

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2011, 14:29:45 »
Ja jeszcze odnośnie głośników - podawana moc ma czasami niewiele wspólnego z prawdą i jest pobożnym życzeniem producenta, chwytem marketingowym.

To samo ze wzmacniaczami ... dlatego lepiej omijać niszowych producentów takich jak np. peiying itd.
Jak juz coś kupować to żeby to grało ... a nie dlatego że tanie ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl