Autor Wątek: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zimowych zakrętach  (Przeczytany 10111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pulia

• Gość
RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zimowych zakrętach
« dnia: 23 Stycznia 2011, 21:18:45 »
Moja RAV-ka nie ma ESP. Zimą auto niebezpiecznie zachowuje się na zakrętach. Wystarczy, że śnieg lekko przyprószy i z niewielką prędkością wchodząc w zakręt (kąt ok. 90 stopni) dodam lekko gazu to tył auta ślizga się jak na lodzie. Auto próbuje ustawić się bokiem. Prawdopodobnie następuje wtedy dołączenie tylnego napędu i koła te tracą przyczepność. Innym razem wyprzedzając/przyśpieszając w mieście przecinałem pas śniegu leżący na osi jezdni i znowu tył auta zaczął mi uciekać (prawdopodobnie jezdnia była też trochę oblodzona).
Jeżdżę na oponach całorocznych GoodYear Wrangler HP All Weather 215/70/16 100H – ciśnienie w kolach 2,0.
Czy to auto tak ma ? Czy wina leży po stronie opon ?
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2011, 21:25:10 wysłana przez Pulia »

Robsajson

• Gość
Odp: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zimowych zakrętach
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2011, 21:36:57 »
Stawiam bardziej na opony.Te całoroczne są poprostu jak dla mnie beznadziejne.Wg mnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.Twardość gumy jest za mała na lato a za duża na zimę i stąd te poślizgi.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2011, 10:21:23 »
Nic Ci się nie dołącza !  <zolta>
To auto ma uczciwy, stały napęd na 4 koła, z podziałem 50:50, przez co świetnie prowadzi się po śliskim.

Jeśli masz auto bez VSC to pozostaje Ci tylko się cieszyć - z VSC miałbyś te same objawy, tylko auto zaczynałoby jeszcze piszczeć, mrugać kontrolkami, przyhamowywać te koła, które ono uzna za stosowne, i odcinać dopływ paliwa. Zawsze w najmniej odpowiednim momencie.

Naszą Ravką ( właśnie z TRC i VSC ) nie da się normalnie jeździć po śliskim - ledwo człowiek chce nadłożyć tyłem, to od razu elektronika przeszkadza człowiekowi się bawić.

Gdyby to była moja Ravka, to już bym się z Tobą zamienił, żeby nie mieć tego elektronicznego dziadostwa.

Niemniej jednak objawy, które zgłaszasz, to tylko i wyłącznie kwestia opon. Załóż uczciwe zimówki i będzie po problemie, a wielosezony sprzedaj na allegro, bo się absolutnie do niczego nie nadają.
3VZ.pl

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2011, 09:38:01 »
To auto ma uczciwy, stały napęd na 4 koła, z podziałem 50:50, przez co świetnie prowadzi się po śliskim.

Tak mają wszystkie Rawki? Czy tylko sprzed 2006 roku? Bo moja z 2007 tak nie ma - napęd dołącza komputer i ma zdaje się sprzęgło Haldex?
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2011, 09:39:09 »
stały napęd na obie osie mają ravki I gen czyli do 2000 r.
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline raw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2011, 09:57:05 »
Oj nie jestem do końca przekonany z tą teza.
Wydawało mi się iż stały napęd 4x4 mają również modele II gen (2000-2006) z silnikami 2.0 (benzyna i diesel)

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Stycznia 2011, 10:04:16 »
w sumie to chyba masz rację, nie byłem zorientowany do końca ale teraz nieco zasięgnąłem języka i te mocniejsze ravki II gen też wygląda na to, ze miały stały 4x4..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia 2011, 10:06:18 »

Yhy, jasne, i silnik odrzutowy z automatyczną regulacją ciągu  :-P

Raw oczywiście ma rację.

Ravki I i II gen mają napęd działający na tej samej zasadzie, co w Celicach ST165, 185 i 205, czy Camry SV25, względnie w Corollach AE95, AE105, AE115.

Z tym, że napęd w Ravkach/Camry/Corollach jest mocno okrojoną wersją napędu z Celin. Właściwie są to takie skrzynie S w obudowie E. Ale jakoś ( czytaj : nieźle ) to działa.

I generacja, czyli modele SXA1x ( między kwietniem 94 a sierpniem 2000 )
II generacja, czyli modele ACA2x i CLA2x ( między majem 2000 a listopadem 2005 )

mają uczciwy napęd, dzielony tak, jak pisałem, z tą różnicą, że bywały wersje :

1) I generacja : ( w skrócie i dużym uproszczeniu )

a) z otwartym centralnym dyfrem i otwartym tylnym
b) z otwartym centralnym ( blokowanym "z przycisku" - bez zagłębiania się w zasadę działania tego ustrojstwa ) i otwartym ( a opcjonalnie torsenowatym ) tylnym
c) wiskotycznym centralnym i torsenowatym tylnym ( te lubimy :grin: )

2) II generacja :

a) z wiskotycznym centralnym i otwartym tylnym
b) z wiskotycznym centralnym i torsenowatym tylnym ( i to jest najfajniejsza wersja )
c) z wiskotycznym centralnym i otwartym tylnym, do tego VSC i TRC

Druga generacja występowała również z napędem jedynie na przód, i silnikiem 1.8 ( 1ZZ-cośtam ).

Trzecia generacja, ACA3x, ALA3x to totalna pomyłka jako auto o "zwiększonej przyczepności do nawierzchni".
Toyota zrezygnowała ze sprawdzonego, bezawaryjnego i ciężkiego do zajechania napędu na rzecz "ekologicznego" Haldexa, którejśtam generacji, którego żywotność jest mniej więcej równa okresowi gwarancji, ale "mniej pali, a do tego napęd na 4 przydaje się raz do roku w zimie", jak to wmawiają nam dziennikarze motoryzacyjni.

Dzięki powyższemu otrzymaliśmy wyrób toyotopodobny, IMO paskudny, a do tego niefunkcjonalny w warunkach, do których rzekomo został stworzony, poparty ogłupiającymi reklamami "Poślizg ? Nie rozumiem".

Tyle  <diabel>

EDIT : pominąłem wersje "zza wody", żeby nie było.

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2011, 10:11:29 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Pulia

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Stycznia 2011, 10:18:15 »
Dzięki za wyczerpujące informacje. Zima "w toku", więc rozejrzę się za odpowiednimi oponami.
Doradźcie mi proszę - jakie opony do RAV4 macie spraktykowane i warte są uwagi ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2011, 11:35:48 »
Oprócz tego, co Ci pisałem na PW, zajrzyj tutaj :

http://auto.t-online.de/-/id_12848632/tid_embedded/sid_12848626/si_0/index

Jak na razie jest to jedyny, mi znany, test opon do SUVów, który nie opiera się na tzw. wieści gminnej, że "śwagier to ma ceerfałke i mu sie dobrze jeździ".
3VZ.pl

wieniorav4

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2011, 23:14:56 »
Ja Ci polece Nokiany. Mam i jestem zadowolony. Szkoda tyklo Ze otwory na kolce  puste :grin:
I jest to rada ala szwagier (Ale mnie to rybka). Bo dobra rada

Offline centurion007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2011, 22:51:06 »
Witam.

Przyłączę się do tematu z pytaniem.
Czy można w jakiś sposób wyłączyć (poprzez bezpiecznik, czy inny sprytny sposób) systemy kontroli trakcji VSC i TRC w II gen?
RAV4 `03 D4D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl